Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünyada ve Türkiye'de Laiklik

Toktamış Ateş

Dünyada ve Türkiye'de Laiklik Gönderileri

Dünyada ve Türkiye'de Laiklik kitaplarını, Dünyada ve Türkiye'de Laiklik sözleri ve alıntılarını, Dünyada ve Türkiye'de Laiklik yazarlarını, Dünyada ve Türkiye'de Laiklik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
yani biz değiliz
Aslında kavram olarak aydınlanma, "ortaçağ karanlığından" ve skolastik düşünceden kurtulan insanı ve insan düşüncesini açıklamak amacına yönelik bir kavramdır. Dogma ve hurafe yerine; bilimsel düşüncenin ve aklın geçirilmesini ifade eder. Akılcılığın (rasyonalizm), dinsel inancın önüne geçmesini betimler.
Bana kalırsa Türkiye'de laikliğe en sert darbeleri vuranlar, en büyük zararı verenler arasında, yobaz ve bağnaz Atatürkçüleri de saymak gerekir.
Reklam
Yobazlık ve bağnazlık, inançları konusunda tartışmaya yer vermeyen, tek doğru şeyin kendi doğrusu olduğuna inanan, kendi gibi düşünmeyenlere en ağır biçimde saldıran, hoşgörüsüz ve sevgisiz insanları nitelemesi gereken kavramlardır. Bir Müslümanın yobaz ve bağnaz olabileceği kadar; bir dinsiz, ya da ateist de yobaz ve bağnaz olabilir. Hatta Atatürkçülerin de yobaz ve bağnazı olabilir.
Laik devletin yurttaşlarına karşı din ve vicdan özgürlüklerini koruma sorumluluğu vardır. Aynen diğer özgürlüklerini koruma sorumluluğu olduğu gibi. Yani laik devlet, hem devlet yönetimine müdahaleleri engelleyecek, hem de yurttaşlarının kendi özgür iradeleriyle belirleyecekleri inançlarını ve özel yaşamlarını koruyacaktır.
ne güzel anlam
İngilizce ve Almancada, zaman zaman laik anlamında da kullanılan ve bu nedenle Türkçede de anlam bulanıklıklarına yol açan sekularizm kavramı, Latincedeki "seacularis" sözcüğünden kaynaklanmaktadır ve "dünyaya ait (dünyevi), maddeye ait (cismani)" anlamlarına gelmektedir. A.Altindal'ın Webster'den özetlediği üzere sekularizm, "dine ve kiliseye bağlı (bağımlı) olmayan, ruhbanlara ait olmayan; toplumsal ahlak standartlarının dine ve dinlere göre değil, güncel yaşama göre düzenlenmesinden ve ayarlanmasından yana olmak" vb. anlamına gelmektedir.
aaa bunu da çok sevdim tam benlik bilgi
Laiklik kavramı eski Yunancadaki "laikos" kavramından gelir ve "din adamı olmayan insanları" nitelendiririr. Yunancadaki bu "laikos" sözcüğü de, "halk" anlamına gelen "laos" sözcüğünden türetilmiştir (Daver, s. 3). Eski Yunanda "ruhban sınıf üyesi (kleros)" olmayan tüm insanlar, "laikos" idiler. Daha sonra bu sözçük "laicus" olarak Latinceye geçmiş ve Türkçeye de Fransızcadan gelmiştir.
Reklam
çok beğendim pasajı
Ancak dünyanın hiçbir yerinde kaba güç ve zorlama, insanları yönetme yetkisini sürekli bir biçimde elde tutmaya yetmez. İşin içine bir de "ikna" unsurunu, "inandırma" unsurunu katmak gerekir. Biraz zorlama ile de olsa, insanların bu duruma "gönüllü" katlanmalarının sağlanması gerekir. İşte işin bu aşamasında; din etkeninin, daha doğrusu, "insanların bilinmeyen karşısındaki korkusunun" kullanılmasını görüyoruz.
Yani laik devlet, hem devlet yönetimine müdahaleleri engelleyecek, hem de yurttaşlarının kendi özgür iradeleriyle belirleyecekleri inançlarını ve özel yaşamlarını koruyacaktır.
Meşru bir düzen, ne zorbalığa dayanır, ne dine. Meşru bir düzen, ancak halkın özgür iradesine dayanır.
Laik olan her düzen demokrasi olmasa bile, her demokrasi laik olmak zorundadır. Laik devlet düzeni olmadan demokrasi olmaz.
20 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.