Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşünce Özgürlüğünün Tarihi

John Bury

Düşünce Özgürlüğünün Tarihi Gönderileri

Düşünce Özgürlüğünün Tarihi kitaplarını, Düşünce Özgürlüğünün Tarihi sözleri ve alıntılarını, Düşünce Özgürlüğünün Tarihi yazarlarını, Düşünce Özgürlüğünün Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgür Akıl (Yunanistan ve Roma)
Her zaman felsefi akımların takipçilerinin zulme uğrama tehlikelisi vardır ve Atina'da da aynen böyle oldu 5.yüzyılın ortalarında Atina sadece Yunanistan'daki en güçlü şehir devlet olmakla kalmamış, edebiyat ve sanat alanında da adından en fazla bahsettiren yer olmuştu.Demokrasinin gerçek anlamda hayata geçirilmiş olduğu sayılı yerlerdendi.Halk siyasi tartışmalarda sınırsız özgürlüğe sahipti. O dönem Atina'yı yöneten devlet adamı Perikles, özgür düşünceli ve yıkıcı olarak nitelendirilecek her türlü düşünceyle ilişkilendirilen biriydi. Perikles, İyonya'dan Atina'ya eğitim vermeye gelen düşünür Anaksagoras'la çok yakındı. Anaksagoras, inançsız biriydi. Perikles'in siyasi hasımları, onu, arkadaşına saldırarak yıkmaya çalıştılar. Kutsal değerlere karşı küfür içerikli hakaret kanunu çıkardılar ve inançsızların, semavi dünyayla ilgili kuramlar yayanların mahkeme önüne çıkarılacağını duyurdular.Tanrıların soyut olduklarını öğreten, Atinalıların kutsal kabul edip sabah akşam ibadet ettiği güneşi ışık saçan bir kütle olarak tanımlayan Anaksagoras'ın inançsız biri olduğunu ispat etmek hiç zor değildi. Anaksagoras, Perikles sayesinde ölümden kurtulduktan sonra Atina'yı terk edip büyük saygı göreceği Lampsakos'a (bugünkü Çanakkale) yerleşti.
Perikles & AnaksagorasKitabı okudu
Özgür Akıl (Yunanistan ve Roma)
İlk defa Heraelitus tarafından dile getirilen, "Duygularımızın somut nesnelerde algılandığı durağanlık ve süreklilik algısı yanlış bir algıdır, çünkü dünya ve her şey her an değişime uğramaktadır" Democritus'un bütün maddelerin küçük ve sayısız taneciklerden oluştuğunu söylediği atom teorisi, 17. yüzyılda yeniden ele alınmıştır ve kuramlar tarihinde, konu üzerindeki modern fiziksel ve kimyasal teorilerle ilişkilendirilmiştir. Dini otorite tarafından, yaratılış üzerine dayatılan hiçbir fantastik hikâye, bu güçlü beyinleri engellemeye yetmemiştir.
Heraelitus & DemocritusKitabı okudu
Reklam
İnsanlar arasındaki yaygın genel kanı, bireylerin düşünce özgürlüğüne sahip olduğu yönündedir. Bir insan düşüncelerini paylaşmadığı sürece dilediğini düşünmesine engel olunamaz. Bireyin düşünsel aktivitesinin sınırlarını, sahip olduğu deneyimler ve hayal gücü belirler. Ama eğer kişi, düşüncelerini diğer insanlarla paylaşma özgürlüğüne sahip değilse bu doğuştan sahip olunan doğal hakkın, düşünme özgürlüğünün fazla değeri yoktur (...) Geçmişte Sokrates örneğinde olduğu gibi günümüzde de düşüncelerini saklamaktansa ölümle yüzleşmeyi göze alan bazı kişiler vardır. Düşünce özgürlüğünün ölüm cezasıyla sonuçlanması, bu özgürlüğün ancak ifade özgürlüğüyle birlikte değerli hale geldiğinin kanıtıdır.
Düşünce Özgürlüğü Ve Karşıt GüçlerKitabı okudu
244 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
154 günde okudu
Felsefe Üzerine Okuduğum İlk Kitap
Felsefe üzerine okuduğum ilk kitap olması hasebiyle unutamadığım bir kitaptır. Düşünce özgürlüğü üzerine aklıma ilk bu kitap gelir. Kitabın yetkinliğini araştırmadım ama zamanında bir çok şey öğrendiğimi ve ufkumun genişlediğini çok iyi hatırlıyorum. Felsefe ile tanıştığım için de ayrıca mutlu olmuş ve felsefe ile tanışmanın haklı gururunu duymuştum...
Düşünce Özgürlüğünün Tarihi
Düşünce Özgürlüğünün TarihiJohn Bury · Erdini Basım ve Yayınevi · 19788 okunma