Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uygarlığın Doğuşu

Efsane

David Rohl

Efsane Gönderileri

Efsane kitaplarını, Efsane sözleri ve alıntılarını, Efsane yazarlarını, Efsane yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ben anka kuşu, Re'nin ruhu.. yolculuğa çıktıklarında tanrılara, ölüler ülkesinde rehberlik edenim." yazıt29B
Sayfa 454 - R.o.faulkner, op.cilt 11, s.45
"Firavunun yeniden doğumunun önemi Mısır inancında, İsa'nın yeniden doğumunun Hıristiyan dünyasındaki önemine eşdeğerdir."
Sayfa 418 - 413-420 arası Diyoser'in Heb-Sed töreninin çok detaylı anlatımı mevcut. (!)
Reklam
"Antik metinlerden kobra-tanrıça Vadjet'in kralın kişisel koruyucusu olarak ölümlü biri olduğunu öğreniyoruz. Mısırologlar ona, Firavun'un alnında ne zaman temsil edilse 'uraeus yılanı' diyorlar. Onun özel rolü, kendi ölümcül zehri ve alevini, firavunu tehdit etme cesareti gösteren günahkarların üzerine saçmaktı. 'Dehşetini tüm ülkelerin üzerine salacağım. Kaşlarının arasında şahlanacağım. Alevim ve ateşim düşmanlarının üzerinde olacak.' (Urk.4,286,14-16.satırlar) Diyoser'in avlusunu çevreleyen yüzlerce kobra heykeli, bu nedenle kralın ölümden sonraki hayatında devam eden hükümranlığında, en önemli ritüelleri güvenli bir şekilde sergileyebilmesi için güçlü bir koruma bağı yaratıyor, evrenin ilahi düzenini sağlayan ritüelleri." + "Antik Mısır terimi heb-sed 'kuyruk festivali' anlamındadır." s.412
Sayfa 411 - Wadjet-Apophis bağlantısına bak.
"Tanrı-kral Osiris dünyasının alacakaranlığındaki varoluşu içinde, hala kendi kutsal dağında uyuyor. Orada, diğer dünyadaki görevi, dünyevi rolü olan Kemet halkının koruyuculuğunu devam ettirmek oluyor. Maat'taki hayatın devam ettiricisi ve kara ülkenin koruyucusu rolünü."
Sayfa 406
"Abidos'taki I.Seti ve II. Ramses tapınaklarının ardındaki engin bir çöl mezarlığında, Mısır tarihinin her döneminden binlerce mezar bulunmaktaydı. Bunlar Abidos'un Osiris'le ilişkisi dolayısıyla buradaydılar; burası Mısırlıların ölümün büyük tanrısının başının gömülü olduğuna inandıkları yerdi."
Sayfa 397
"Memfis Teolojisinde Ptah, Yüceltilmiş Taht'ı elinde tutan tanrıydı; o Nun'un ilkel sularının kişiselleştirilmiş haliydi ve Güneş-Tanrı Atum'un babası (ve annesi) idi." "Apis boğası hem Ptah'ın tezahürü hem de insanın yaratıcısıydı " "Mısırlılar hem politeist hem de monoteistti. .. aynı zamanda hem erkek hem de dişi olan tek bir yaratıcı büyük tanrıya inanıyorlardı."
Sayfa 387 - 388-389
Reklam
"Har yada Heru sözcüğü (araştırmacılar bunu 'uzak olan' diye tercüme ediyor) Mısırlılar'ın kendi Şahin-tanrılarına verdikleri isimdi; Horus temelde bu Tanrı isminin Yunanca formudur."
Sayfa 382
"Sümer kral listesine göre Meskiakaşer 'güneş tanrı'nın (Utu) oğlu'ydu. .. Mezopotamya tufan hikayesinde tufanın getirdiği karanlığın ertesinde dünyaya ışığı, sıcaklığı getiren Utu'ydu... Buradan Meskiakaşer'in (Kitabı Mukaddes'teki Kuş, Ham'ın oğlu) ilk Horus-kral olduğu hipotezi ortaya çıkıyor."
Sayfa 380 - Hanedanlık ırkını Sümer'e bağlamış.
"Tüm eski dini metinler, Mısırlıların ilkel yaratıcı tanrısının önceleri aslında Atum, daha sonra Re-Atum ve son olarak da Re olarak bilindiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Gerçekte Güneş-Tanrı Re yaratıcı Tanrı Atum'la aynıdır ve aynı zamanda 'İlk Kadim Tanrı' (pauty tepy) diye adlandırılır."
Sayfa 370
"Mısırologlar daima doğal bir şekilde yaratılış mitlerinin Nil vadisi çevresinde ortaya çıktığını düşünmüşlerdir. ... Antik Mısır tapınakları içinde Edfu en iyi korunmuş olanıdır. .. Horus'un Edfu'daki tapınağı gerçekten etkileyici bir çabanın sonucudur, fakat tapınak bu noktada inşa edilen ibadethanelerin de sonuncusudur. (MÖ.237-105) ... Gök Tanrı Horus, kanatlı güneş diski Harakti (Doğu ufkunun Horusu) ile kendi güneşsel doğasını vurgulayarak, Edfu ile yakından ilişkilendiriyordu .. Horus'un karısı, tapınağı Kuzey Teb'deki Dendara'da bulunan tanrıça Hathor'du. .. Hathor ismi 'Horusun Evi' anlamındadır. ... *Mısırlılar I. Hanedanlık'taki asıl Horus kralların, Horus olarak bilinen orjinal Tanrı-kralın soyundan gelen hükümdarlar silsilesi olduğuna inanır."
Sayfa 367 - 368
Reklam
"I. Hanedanlık'ın tüm kralları kendi 'Horus' yada Serek isimleriyle biliniyorlar ve bu isimler onlar için daha sonraki kral listelerinde kaydedilmiş kabartma isimlerden tamamen farklıdır."
Sayfa 358
"Antik Mısır dilinin Mezopotamya'nın Semitik dillerinden etkilendiğine karşılaştırmalı dil çalışmaları üzerine kurulu net göstergeler mevcut."
Sayfa 343
Kitabı Muqaddeste geçen “Aden/Eden” Bahçe… Tevrata göre Ademin yerleştirildiği bahçenin olduğu bölge. Yaratılış bölümüne göre “içinde her türden ağaç” olan yer. Meyve yönünden zengin, bereketli safran, hint sümbülü ve tarçın türlerine sahiptir. Dünya üzerinde bilinen cennet burasıdır. Tevratın, İskenderiye yahudilerinin yunancaya çevrilmiş versiyonunda bahçe kelimesi için “paradeisos” ifadesi kullanılmış. Cennet buradan geliyor. Paradise. Antik farsça kelime “pairidaeza”. Kapalı park alanı demekmiş.