Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ehl-i Beytin Dilinden Kur'an-ı Kerim

Murtaza Turabi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Öğrendiklerini Unutanların Ahvali
"Unutanlar, Unutmaya kapılanlar, yolda kalakalmışlardır." (Biharu'l-Envar, c.89, s.24 : Nehcü'l-Belağa, hutbe: 176
Sayfa 30 - Kevser Yayınları
Kur'an İlimlerinin Temelini Kim Attı ? 5.
Özet Şeklinde Bir Alıntıdır. Tefsir İlmi: İmam Ali tefsir ilminin de temelini atmıştır. Yetiştirdiği öğrencileri ile de bunun yolunu insanlara öğretmiştir. 1- Abdullah b. Abbas 2- Said b. Cubeyr 3- Cabir b. Yezid-i Cu'fi 4- Ebu Hamza Sumali 5- Eban b. Teğlib 6- Ebu Basir Yahya b. Kasım el-Esedi 7- Hüseyin b. Said 8- Ali b. Esbat 9- Ali b. Mehziyar 10- Fazl b. Şazan Sealebi ve kurtubi kendi tefsirlerinde İbn Atiyye'den şöyle rivayet ederler: "Müfessirlerin başı ve onlar arasında onaylanan kimse Ali b. Ebu Talib'tir. Ondan sonra kendini bu ilme adayıp zirveye ulaştıran, Abullah b. Abbas yer almaktadır. Mücahid ve Said b. Cubeyr gibi alimler de onu takip etmişlerdir." ( Kurtubi tefsiri c.1 s.34-35 : Sealebi tefsiri c.1 s.140-145 ) İbn Abbas Şöyle der: "Ali Resulullah'ın kendisine öğrettiği ilme ulaşmıştır. Allah Resulü'ne de onu Allah öğretmiştir. O halde, Resul-i Ekrem'in ilmi Allah'ın ilminden, Ali'nin ilmi Resulullah'ın ilminden ve benim de ilmim Ali'nin ilminden alınmıştır. Benim ve Muhammed'in ashabının ilmi Ali'nin ilmine oranla yedi deniz karşısında bir damla gibidir." ( Sa'du's-Suud s.285 : Biharu'l-Envar c.105 s.89 )
Sayfa 33 - Kevser Yayınları
Reklam
Kur'an İlimlerinin Temelini Kim Attı ? 4.
Özet Şeklinde Bir Alıntıdır. Kur'an Ayetlerinin Sınıflandırılması: Bu ilim de İmam Ali tarafından ortaya konulmuştur. İmam Cafer es-Sadık kanalı ile Ali'ye dayandırılan "Muhkem ve Müteşabih Risalesi" bu ilmin temelini atmıştır. Bu Risale'den ufak bir alıntı yapıyorum. "Lafzı tekil olan, ama çoğul anlamı veren ayetler." "Lafzı geçmiş zaman olan, fakat gelecek anlamı içeren ayetler." "Nüzulüne ters olan (Zahirine aykırı tefsir ve tevil edilen) ayetler." "Tevili, nüzulünde aranamsı gereken ayetler." "Tevili, nüzulünden önce olan ayetler." "Tevili, nüzulünden sonra olan ayetler." "Bazı ayetler, Allah'ı sıfatlandııp sınırlandıranların görüşlerini çürütmeye yöneliktir." "Bazı ayetler, Allah'ın hiçbir şeyi meydana gelmeden önce bilmediğini sananların görüşlerini çürütmeye yöneliktir." "Bazı ayetlerin telif ve tenzili nazil olduğu şeyin aksinedir." . . . .
Sayfa 29 - Kevser Yayınları
Kur'an İlimlerinin Temelini Kim Attı ? 2.
Özet Şeklinde Bir Alıntıdır. Kıraat İlmi: İslam ümmetince kabul edilen 7 kıraat alimi vardır. 1- Abdullah b. Amir ed-Dimaşki 2- Abdullah b. Kesir el-Mekki 3- Asım b. Ebu'n-Nücud Behdele el-Kufi 4- Ebu Amr el-Basri 5- Hamza el-Kufi 6- Nafi el-Medeni 7- Kesai el-Kufi Bu kıraat alimlerinin her biri belirli kanallarla kıraatlerini Hz İmam Ali ile buluştururlar. Abdullah b. Kesir el-Mekki, Abdullah b. Abbas kanalı ile Ali'ye ulaşır. Ebu Amr el-Basri, Adullah b. Abbas kanalı ile Ali'ye ulaşır. Hazma el-Kufi, İmam Cafer es-Sadık aracılığı ile Ali'ye ulaşır. Nafi el-Medeni, Abdullah b. Abbas aracılığı ile Ali'ye ulaşır. Kesai el-Kufi, Ebu Leyla aracılığı ile Ali'ye ulaşır. Asım b. Ebu'nNücud Behdele el-Kufi ise Ebu Abdurrahman es-Selemi ve Zer b. Hubeyş kanalı ile Hz. Ali'ye ulaşır. Neredeyse bütün islam ülkeleri de bu kıraati kullanır.
Sayfa 17 - Kevser Yayınları
Kur'an Ehli Olmayan Kimseler
İmam Cafer es-Sadık buyurdu: "Allah'ın kitabındaki nasihi mensuhtan, hassı umumdan, muhkemi müteşabihten, ruhsat konularını farzlardan, Mekki ayetleri Medeni ayetlerden ayırıp bilmeyen, nüzul sebeplerini, tek ve bitişik kelimelerde Kur'an'ın müphemini, Kur'an'daki kaza ve kader ilmini, takdim ve tehiri, açık ve karışık ayetleri, zahiri ve batını, başı ve sonu, soru ve cevabı, kesme ve bitiştirmeyi, istisna edileni ve uygulananı, kendisinden öncesine ait olduğu halde sonrasına da delalet eden sıfatı, geçmişin tekidi olanı ve ayrı olanı, farz yerlerini ve ruhsat yerlerini, fariza ve hüküm yerlerini, mülhitlerin helak olmasına neden olan helal ve haramın anlamını, sürekli olup öncesine veya sonrasına atfedilen sözcükleri bilmeyen kimse, Kur'an alimi ve Kur'an ehli değildir. Bir kimse delil getirmeksizin bu tür ayetleri bildiğini iddia ederse yalancı ve şüphe içerisindedir: Allah ve Resulü'ne iftira etmiştir: "Bu kimsenin varacağı yer cehennemdir: o ne kötü varılacak yerdir!"
Sayfa 28 - Kevser Yayınları
Kur'an İlimlerinin Temelini Kim Attı ? 3.
Özet Şeklinde Bir Alıntıdır. Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerin Kufi rakamları: Bu Hz. Ali'den başka kimseye isnat edilmemiştir. Menakıbu Al-i Ebi Talib c.2 s.43-44
Sayfa 23 - Kevser Yayınları
Reklam
Kur'an İlimlerinin Temelini Kim Attı ? 1.
Özet Şeklinde Bir Alıntıdır. Nahiv İlmi: "Ebu'l-Esved Zalim b. Amr'ı Nahivcilerden saymak gerekiyor çünkü o, İmam Ali'den sonra nahiv ilminde kitap yazan ilk kişidir." İbn Hallikan, İbn Hacer, İbn Ebi'l-Hadid, Abdullah b. Müslim b. Kuteybe-i Dinveri ve umum islam uleması Ali b. Ebu Talib'in Nahiv ilminin kurucsu olduğunu kabul etmişlerdir. Şerh-u Nehcü'l-Belağa: "İlk olarak bu ilmin temelini atan, onun usul ve kurallarını Ebu'l-Esved'e öğreten kişinin İmam Ali olduğunu herkes bilmektedir.... Ötre, fethe, cezm ve kesre olmak üzere kısımlara ayıran ilk kişi yine İmam Ali'dir. Ve bu, bir insana hediye edilen mucizelerden biridir: çünkü insanın delil getirme gücü böyle bir istinabata ulaşamaz.
Sayfa 12 - Kevser Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.