Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6

Eleştirel Pedagoji Dergisi

Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6 Gönderileri

Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6 kitaplarını, Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6 sözleri ve alıntılarını, Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6 yazarlarını, Eleştirel Pedagoji Dergisi - Sayı 6 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eleştirel Pedagojinin Marksizm’le ilişkisi her zaman tartışmalı olmuştur. Marksizm’in bu eğitbilimcileri etkilediği kesindir. Ama onları tümüyle Marksizm’in içinde veya yeni bir Marksizm olarak görmek de mümkün olmasa gerek.
demokratik eğitim için okumak
İnternet teknolojisinin henüz kitap ile boy ölçüşemeyeceği öğrencilerimize kavratılmalıdır. Bunun adımlarından biri kütüphaneleri çalıştırmak olacaktır.
Reklam
Demokratik eğitimin amacı, öğrenciyi ismen var olmaktan çıkarıp, cisimleştirmeye yönelik arayış olarak nitelenebilir.
Ece Ayhan:
“Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında Bir teneffüs daha yaşasaydı Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür Devlet dersinde öldürülmüştür”
Eğitim felsefesi bütünsel olarak radikal ve yaşamsal bir sorgulamadır. “Bilmek” olgusunun, öğretilmeye değer olanın, eğitimin amaçlarının sorgulanması demektir.
Reklam
Eğer gerçekten cinsiyetçiliği, cinsiyetler arasındaki ikiliği ve heteronorrmativ etkileri ortadan kaldırmak istiyorsak eleştirel sorulara odaklanmaya, kullandığımız araçlar ile yapısal çözümlemeler üretmeye ihtiyacımız olacak.
Okul çalışmalarında pek göze çarpmasa da kadınsı/kadın işleri olarak kodlanan işleri yapmaktan erkek çocukları kaçınmakta bunun yerine spor gibi fiziksel hareketler, kahramanlık vb durumları sıklıkla tekrar ederek “gerçek erkeklik” olarak kendilerini tanımlayıp homofobik bir tutumu istikrarlı bir biçimde sürdürmektedirler.
Bazı öğretmenler bazı cinsiyet kalıplarını okul öncesi eğitimde kendi kendilerine yeniden üretmektedirler.
Reklam
Medyanın siyaset, ekonomi, spor, sağlık gibi konulara gösterdiği ilgiyi eğitime niçin göstermediğini tartışmak hatta sorgulamak gerek.
Eğitim emekçilerinin ve örgütlerinin gücü zayıfladığı ölçüde ‘eğitim uzmanları’nın sesi daha çok ve daha güçlü duyulmaya başladı. Eğitimin içeriği boşaltıldıkça, ambalajı ve pazarlayanları çoğaldı.