Şubat 2020
Kutlu Yayınevi

2020 56. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 17:14
Merhaba Kitapseverler;size yine hayatın gerçekleriyle geldim @kutluyayinevi 'nden çıkan Hülya Arzu Sönmez 'nın kaleme aldığı #Elfida isimli kitabı okudum. Kendimi hikayenin içinde buldum ve üzülerek kapattım. İçeriği anlatımı.O kadar zor ki insan yorumlamaya utanıyor. Son zamanlarda ;hatta dün haberlerde insan dışı varlıklar yüzünden, eş-kardeş-baba-amca-sevgili adı altında kadına yapılan şiddet,baskı üzerinde hak sahibi olduğunu iddaa edip yaşam alanına kısıtlayan,evlat ayrımı yapıp,atalaştıran ve hala devam eden bir ülkede yaşıyoruz.Bunun sonu gelir mi?bilmek ve görmek istiyorum. İçeriğine geçmeden önce kitabın üzerindeki kapak bir çok şeyi aslında ifade ediyor. Kadınların artık zincirlerinin kırmasının vakti geldiğine inananlardanım.Artık bir şeylerin yasaların değişmesini istiyorum... Kitabın yorumuna gelince ; Elif'in başındaki yarası kanıyordu.Durumu farkeden Eda yanına yardıma gider. Toparlanmasına izin vererek, dinlenmesi için bir kafede kahve içmeyi teklif eder. Elif hiç bir şey hatırlamadığı için Konya'da yaşarken nasıl İstanbul'a geldiğini ve gidecek yeri olmadığından Eda'nın evinde konaklamaya mecbur kalır. Elif kendine geldikçe yaşam şartlarının değiştiğini, kadınların hüküm sürdüğü bir dünya tamamen erkek-kadın rollerinin değiştiğini gördükçe,Eda'yı tanıdıkça durumun hiç içler acıcı olmadığını farkeder. Elif Eda ile karşılaştığı andan beri bulunduğu ortamın şartlarına ayak uydura bilecek mi? Kendi düştüğü durumun farkına vara bilecek mi?sizi bir nebzede meraklandıra bildiysem ne mutlu...Ayrıca kitabın her sol sayfasında hapis olan masum kadınlarımızı çerceve içinde cinayete kurban giden kadınları not alınmıştır.Nasıl ? tüyleriniz diken diken oldu dimi...Sözün bittiği yer... Yazar, kadının kanayan yarası olan gerçekleri,tacizleri, yaptırımları okuyucuya empati
2020 51. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 16:32
Eda Elif'i baygın yattığı sokakta uyandırmaya çalıştığında onun başına neler geldiğini merak etmişti. Elif kendine geldiğinde nerede olduğunu anlamaya çalıştı başı çatlayacak gibi ağrıyordu. Eda Elif'i alıp evine getirdi ve konuşmaya başladılar Elif kocasından gördüğü şiddeti anlattıkça Eda'nın ağzı açık kaldı. Nasıl yani evin reisi kadındır kadın çalışıp evine kocasına bakar neden o adamı çekiyorsun ? Tam o sırada oğlu eve geldiğinde oğlunu azarladı ne idüğü belirsiz kızlarla gezecegine derslerine çalış diye bu kez Elifteydi şaşırma sırası aradan bir zaman geçip Eda'nın kocası eve gelip her şeyi biliyorum beni aldattığını deyip fotoğrafları Eda'nın yüzüne fırlattığın da bu kez Eda kocasının üstüne yürüyüp ona tokat atıp kapı orda beğenmiyorsan defol git dediğinde Elif şoka girdi tüm bu yaşananlar ne demek oluyordu dünya ne kadar adaletsiz bir yerdi Bakalım onları nasıl bir son bekliyor Eda pişman olacak mı En önemlisi Elif ona ne olacak Okudukça nasıl yani dediğim bu kitap oldukça şaşırttı beni toplumumuzda yaşanan erkek egemenliğinin tam tersi çıktı karşıma ve nasıl ki erkek yaptığında sinirlenip kızıyorsak burdada Eda'nın yaptıklarına kızıp kocasını haketmedigini düşündüm ama sonu gerçekten ders niteliğinde bitti bu kitabı özellikle önce erkeklerin sonrasında kadınların okumasını isterim. Erkektir yapar eder yerine dilerim kadın ve erkeği bir tutacak cümleler kurarız inşallah kadınların ölmediği dayak yemediği tacize uğramadığı zamanlar gelir artık Kadın ve Erkek ortaktır düşman değil bunu unutmayalım Çocuklarımızı yetiştirirken onları kadının ve erkeğin ayrı değil bir ve ortak olduklarını idrak edecek şekilde yetiştirelim.
2020 24. kitabı
Kitap Elif’in Konya’dan İstanbul’a gelmesi ve ufak bir hafıza kaybı yaşamasıyla başlıyor..Sonrasında Eda ile tanışıp , kendi yaşam tarzından farklı bir hayatın içinde kendini buluyor.... Kitapta bu kez roller değişmiş. Her alanda,iş,yemek ve çocuk gibi sorumlulukları erkek üstlenmişti.. Kadınların yaptığını erkekler, erkeklerin yaptığını kadınlar yapıyordu.. Erkek çocukları önemsiz , kız çocukları ön plandaydı.. Kadın cinayetine kurban giden , bazıları bildiğimiz bazıları hiç adını duymadığımız şansız çiçeklerinde isimleri kitapta yer alıyor.. Gerçek hayatımızda kitaptaki gibi olsa, roller değişse dünya nasıl olur du? Çok merak ediyorum.. Kitap kısacık bir hikaye olmasına rağmen yazılan, anlatılmak istenen bir o kadar fazla anlam ifade ediyordu.. Kadınlar kara toprağa değil , rengarenk çiçeklere yakışır