2024
MEB Kültür Yayınları

Çanakkale Savaşı ve Sıhhiye
2024 6. kitabı
"Emanet", Çanakkale Savaşları'nda görev alan sıhhiye erleri ve doktorlarının yaşadıklarını merkeze alan tarihî bir romandır. Yazar, özellikle Dr. Behçet Sabit Erduran’ın perspektifinden, savaşın ortasında insanüstü bir çabayla çalışan Osmanlı sağlık çalışanlarının mücadelesini ele alıyor. Roman, savaşın dehşeti içinde insanın hem fiziksel hem de ruhsal olarak nasıl bir sınavdan geçtiğini vurgularken, sıhhiye birliklerinin fedakârlığını da detaylı bir şekilde anlatıyor. Kitap, Balkan Savaşı’ndan I. Dünya Savaşı’na kadar uzanan bir süreci kapsamakta ve özellikle Çanakkale Cephesi’nde yaşanan olayları belge niteliğinde sunmaktadır. Romanın başkahramanı Behçet Sabit Erduran, tıp fakültesinden mezun olmuş, savaş ortamında büyük sorumluluklar üstlenmiş bir Osmanlı doktorudur. Karakter, cephede görev yaparken bir yandan yaralı askerleri tedavi etmek, bir yandan da savaşın zor şartlarında hastane organizasyonlarını yürütmek zorundadır. Kitap, Osmanlı sağlık teşkilatının savaş esnasındaki organizasyonunu, sahra hastanelerini, Hilâl-i Ahmer (Kızılay) çalışmalarını ve cephedeki sıhhiye hizmetlerini tarihî detaylarla ele alarak akademik araştırmalar için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
EmanetYasemin Birtane · MEB Kültür Yayınları · 20241 okunma

Yasemin BirtaneYazar · 0 kitap
1980 Balıkesir doğumlu olan yazar; ilk ve orta öğrenimini Balıkesir Sakarya İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve Muharrem Hasbi (Koray) Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2002’de Celal Bayar Üniversitesinden, 2007’de Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünden “Nev’î Dîvanının XXX. ve XXXI. Kasîdelerinin Tahlili” adlı teziyle birleştirilmiş yüksek lisans derecesiyle mezun olmuştur. Hermaksan Makina ve Madencilik A.Ş. ye bağlı Soma Buruyar Kömür İşletmesinde “Personel Müdürü” olarak; Bursa, Manisa ve Muğla’da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli kurumlarda bölüm başkanlığı ve zümre başkanlığı görevleriyle birlikte “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Türkçe Öğretmeni” olarak çalışmış olup aynı zamanda çocuk dergileri ve kitapları editörlüğü yapmıştır. Öğretmenler arası anı yarışmalarında ödülleri bulunan yazar, 2015’te Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığında “Uzman” olarak göreve başlamıştır. 2021 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında “Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşları’nı Anlatan Alan Kılavuzlarının Performansları Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme” başlıklı tezi ile yüksek lisansını tamamlamış olup “Doktora” eğitimine devam etmektedir. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığında, Çanakkale Savaşları ile ilgili çalışmalarına devam eden yazar, evli ve bir çocuk annesidir.