Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski ve Modern Türkler

Mustafa Celaleddin Paşa

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Unutmayalım ki, günümüzde bir ülkeyi ele geçirme ince hesaplar sonucunda olmaktadır, hiçbir zaman eskideki çığ gibi gelişen istilâlara benzemezler. Beklenmedik bir şekilde oluşurlar ve uzun aşamalardan geçerler; bu sırada diplomasi, oldubittileri açıklamak ve yorumlamak için bol bol zaman bulur.
S. 176-177Kitabı okudu
... insanlığın gelişim sürecinin,dini fikirlerden çok az etkilendiğini göreceklerdir.
Sayfa 99 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Celalettin Paşa, dikkat çekici kültürel reformlar da önermiştir. Türk dilinin yabancı kelimelerden temizlenmesini ister. Arap alfabesinin ve yazısının Türk diline uymadığını belirtir ve bunun yerine Latin alfabesini önerir. Türkçe'nin Avrupa'da konuşulan dillere yakın olduğunu savunur. Halkın eğitiminde reform yapılmasını, eğitimin Türkçe ve kolay olmasını talep eder. Ayrıca kadınların hürriyete kavuşmasını, açılmasını savunur. En çarpıcı noktalardan biri de Osmanlı Devleti'nde Türklük fikrine değer verilmemesinden doğan sakıncalara dikkat çekmiş olmasıdır."
Sayfa 30 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Türkler kadar hiçbir halk bu kadar değişim ve yıkım yaşamamıştır."
Sayfa 77 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Orta Avrupa'nın romantik milliyetçiliğini Osmanlı'ya taşıyan bu aydın, mesleki eğitime sahip, teknisyen kimseler beraberlerinde yeni bir yaşam tarzı getirmiş, çocuklarına verdikleri eğitim ve kaçgöçten uzak yaşantılarıyla çevrelerine örnek olmuşlardır. 19. yüzyılın Osmanlı yüksek sınıfı arasında ulusalcı bir Batılılaşma bu çevrede başlamıştır.
Sayfa 20 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Celalettin Paşa'nın birinci hedefi, Türklerin dünya tarihindeki rollerini ve yerlerini saptayarak Türk milli bilincini güçlendirmek, Türklere büyüklüklerini hatırlatarak özgüvenlerini kazandırmak, kendilerini küçük görmemelerini sağlamak, çıkarlarını savunmaktır. İkinci hedefi, özellikle Balkanlar'da milliyetçi duygularla Osmanlı Devleti'ne isyan eden halkların Türklerle aynı ırktan olduklarını göstererek bu isyanları bertaraf etmek, böylece millet-i Osmaniye(Osmanlıcılık) fikrini tarihi temellere dayandırmaktır. Üçüncü hedefi, ırk farklılığı iddiasıyla diğer toplumları kendilerinden aşağı sayan Avrupalıların Türklere düşmanlıklarını azaltmaktır. Dördüncü hedefi ise Avrupalı olduklarını göstererek Türkleri Batı kültürüne karşı uyanık tutmak, Osmanlı'daki çağdaşlaşma atılımına yeni bir ivme kazandırmaktı."
Sayfa 27 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.