Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Celaleddin Paşa

Mustafa Celaleddin PaşaEski ve Modern Türkler yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
22
Okunma
3
Beğeni
1.799
Görüntülenme

Hakkında

Asıl adı Konstantyn Borzecki (Konstantın Bojentıski) olan Mustafa Celaleddin Paşa, 1848 Polonya İhtilaline karıştığı için, önce Fransa, sonra da Türkiyeye sığınmak zorunda kalmıştı. Borzecki, İstanbula gelir gelmez Osmanlı ordusuna katıldı ve maiyetinde çalıştığı Ömer Lütfi Paşanın takdir ve sevgisini kazandı. Sonradan Müslüman oldu, Ömer Paşanın kızıyla evlendi. Osmanlı İmparatorluğuna duyduğu ilgiyle, 1869da Türklerin tarihini yazdı. Les Turcs Anciens et Moderns (Eski ve Modern Türkler) adlı yapıtı önce Fransızca olarak, sonra da başka Avrupa dillerine çevrilip yayınlandı. Yapıtında Türklerin ulusal bilincini uyandırmaya çalışıyordu. Mustafa Paşanın ölümünden elli yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, onun fikirlerini önemseyerek daha da ileriye götürdü. Atatürkün, Mustafa Celaleddin Paşa için "Bu Polonyalı gerçek altından anıta layıktır" dediği biliniyor. İstanbul Harp Okulunda uzun yıllar boyunca harita hocalığı yapan Mustafa Celaleddin Paşa, savaşlara da katılmıştır. Katıldığı tüm savaşlarda üstün yararlıklar göstermiştir. Hayranlık uyandıran bu cesareti sayesinde genç yaşta paşalığa kadar yükselmiştir. Oğlu, Mirliva Enver Paşa da ünlü komutanlarındandı. Mustafa Celaleddin Paşanın torunu, ünlü Türk şairi Nazım Hikmet ise Polonyayı ikinci vatanı bilmiştir. Mustafa Celaleddin Paşa’nın görüşleri Namık Kemal ve Süleyman Paşa’dan başlayarak,Türkçülük akımının önemli isimlerini etkiledi. Yusuf Akçura, Mustafa Celaleddin Paşa’nın “Les Turcs Anciens et Modernes” adlı çalışmasını Osmanlı Türkleri arasındaki Türkçülük faaliyetlerin ilk yapıtları arasında görür. Müşir Mehmet Ali Paşa’nın damadı Ferik Hasan Enver Paşa, babası Ferik Mustafa Celaleddin Paşa’yı şöyle tanıtır: “Devrin şeyhülislamı,Fransa’dan gelen göçmenlere Müslüman isimleri verirken, Konstanty’nin parlak,azimkar,keskin koyu mavi gözlerine ve benzinin uçukluğuna bakarak, ‘bu delikanlı, büyük adam veyahut dehşetli bir cani olacaktır’ der ve ona Mustafa Celaleddin ismini verir." 1826 yılında doğan Konstanty Borzecki, yoksullaşmış asil bir Polonyalı ailenin altı erkek çocuğunun ikincisidir. Henüz yirmisine ulaşmadan kendi dili dışında Latince, Fransızca, Almanca ve Rusça biliyordur. Lise tahsilinden sonra iki yıl güzel sanatlar okuluna gitmiştir, resim yapmaktadır, piyano çalmaktadır. Papazlık okulundan kaçarak Prusya işgali altındaki Wielkopolska’da başlayan ihtilale katılır. İhtilal bastırılır, tutuklanır. Kısa bir müddet sonra tutsaklıktan sonra yurdunu bırakarak Paris’e sığınır. Bu arada, Polonya ve Macaristan İhtilallerinde yenik düşenlerden önemli bir bölümü Türkiye’ye sığınmıştır. Rusya, Osmanlı’ya sığınan mültecilerin verilmesi için baskı yapar. Büyük Reşit Paşa, siyasal mültecileri iade etmeyi net bir biçimde reddeder. Gelişmeleri Paris’te izleyen Borzecki, 1849 yılında İstanbul’a gelir. Müslüman olup Osmanlı ordusuna katılır. Yüzbaşı rütbesi ile orduda görevlendirilir.
Unvan:
Asker

Okurlar

3 okur beğendi.
22 okur okudu.
1 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
... insanlığın gelişim sürecinin,dini fikirlerden çok az etkilendiğini göreceklerdir.
Sayfa 99 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Türkler kadar hiçbir halk bu kadar değişim ve yıkım yaşamamıştır."
Sayfa 77 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Mustafa Celalettin Paşa, dikkat çekici kültürel reformlar da önermiştir. Türk dilinin yabancı kelimelerden temizlenmesini ister. Arap alfabesinin ve yazısının Türk diline uymadığını belirtir ve bunun yerine Latin alfabesini önerir. Türkçe'nin Avrupa'da konuşulan dillere yakın olduğunu savunur. Halkın eğitiminde reform yapılmasını, eğitimin Türkçe ve kolay olmasını talep eder. Ayrıca kadınların hürriyete kavuşmasını, açılmasını savunur. En çarpıcı noktalardan biri de Osmanlı Devleti'nde Türklük fikrine değer verilmemesinden doğan sakıncalara dikkat çekmiş olmasıdır."
Sayfa 30 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Mustafa Celalettin Paşa'nın askerlik dışında iki tutkusu vardır: Resim yapmak ve Türklerin tarihini araştırmak."
Sayfa 23 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
312 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
1848 Devrimleri'nin başarısız olmasına müteakip Lehistan'dan önce Paris'e, sonra da İstanbul'a gelmiş olup, Osmanlı yüksek sınıfı arasında kendine yer edinmiş ve Müslüman olmuş Konstantin Borzecki, nam-ı diğer Mustafa Celalettin Paşa, askerliğe, sanata ve Türk tarihine duyduğu yoğun ilgisinin bir sonucu olarak bu değerleri Türkler adına savunmak ve Türkleri Avrupa'ya tanıtmak üzere kaleme aldığı bu eserinde, Türkçülüğün bilgisel olarak ilk yazılı örneğini bize kazandırırken, Türklerin kültürel, tarihi, etnolojik ve jeopolitik olarak nasıl bir geçmişe sahip olduğunu araştırıyor ve dönemin şartlarını da göz önüne alarak var olan sorunların çözümüne dair önerilerini sunuyor. Bunlardan tipik örnek olarak; Türk kadınlarının açılması, Latin harflerine geçiş bariz önermeleridir. Özellikle Turyo-Aryanizm tezi, Türklerin ari kökenden geldiğine dair sunduğu etnolojik & linguistik bazı delillere bakılarak dikkate alınması gereken cinsten bir teoridir -ancak bu teorisi günümüzde fazla iddialı bulunur. Atatürk'ün de okuduğu ve etkilendiği bir kitap olarak kesinlikle okunmalı dediğim cinsten. Ancak içerisinde fazlaca bilgi olması okuru yorabilir.
Eski ve Modern Türkler
Eski ve Modern TürklerMustafa Celaleddin Paşa · Kaynak Yayınları · 201422 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
Mustafa Celalettin Paşa / Eski Modern Türkler. Çeviren Güven Beker. Konstanty Borzecki, 1826 yılında Lehistan/ Polonya'da doğar. 1848 Nisan ayında Prusya'ya karşı bağımsızlık için ısyana katılır ve tutuklanır. Hapisten çıkınca 1849 yılında İstanbul'a gelir. İslamiyet'i kabul eder ve Mustafa Celalettin adını alır. Zaman içinde
Eski ve Modern Türkler
Eski ve Modern TürklerMustafa Celaleddin Paşa · Kaynak Yayınları · 201422 okunma