Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etnik Tuzak Kimlik ve Açılımlar

Mustafa E. Erkal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı'nın mirasını reddetmek yanlıştır. Bunu reddederek Ortadoğu'da güçlü bir ülke olamayız. Türkiye'de Türk aydını kimliğini anlamış değildir. Türkiye'de hem fertterin kendi kül türüyle bir yabancılaşması söz konusudur, hem de kurumsal bir yabancılaşma dediğimiz müesseseler seviyesinde bir yabancılaşma vardır . O haldedir ki, mesela Anayasa ile vücut bulan bir kuruluş, Anayasanın temel manası ve anlamıyla ters düşebilmektedir . Yabancılaşmayı sadece fert ve sosyal gruplarda değil, önemli Anayasal müesseselerde de aramak ve bulmak mümkün olabilmektedir. O bakımdan, bu kimliğin belirlenmesi lazımdır. Türkiye'de milli kimlik, yeni kimlik arayışlanyla belirsiz hale getirilmeye çalışılmaktadı r. Bazı örnekler vereyim. Mesela bizim kültür kimliğimizi oluşturan en önemli unsunlardan birisi Türklüğü müz ve Müslümanhğımızdır. İlave olarak bizim kültürümüze Batıdan girenler var dır. Tenkit edelim veya etmeyelim, beğenelim veya beğenmeyelim bunu inkar edemeyiz. Özellikle Anadolu'ya geldikten sonra Batıyla temaslar sonucu bizim kültürümüzün bir parçası da Batıdan alınanlar olmuştur. Maalesef bugün Türkiye'de Türk insanının kimliğini oluşturan Türklüğü ve İslamhğı içine sindiremeyen çevreler vardır.
Bazıları annem Arap, babam Kürt diyor, peki sen nesin o zaman? Sen ne hissediyorsun? Bu toplumun kederi ve kıvancı ile bir misin? Sen ayyıldızlı bayrağa baktığın zaman heyecanlanıyor musun, heyecanlanmıyor musun? Bize has okunan ezanı duyduğun zaman duygulanıyormusun,duygulanmıyor musun? Belirli durumlarda, ahlaki değildir dediğin manzalar karşısında aynı duyguyu hissedebiliyor musun, hissedemiyor musun? Burada sadece duygusal bir bakış olduğu zannedilmemelidir. Duygu ve fikirden soyutlanmış bir milliyetçilik çok anlamlı da olamaz. Çıplak bir insan gibi ...
Reklam
Ne mutlu Türküm diyeneden rahatsız olanların yeri Ay-Yıldızlı bayrağın altı olamaz.
Sayfa 163Kitabı okudu
Hataları hep karşımızdakilerde aramak yerine, biraz da doğru bir durum muhakemesi yaparak kendi yanlışlarımızı görelim. Siyasetçiye kutsal bir takım özellikler atfetmeyelim. Siyasetçinin görevi, yapabileceği ve yapamayacağını düşünmesi, temel yasaları da hesaba katarak gerçekçi olabilmektedir. Açık ve samimi olmaktır. Siyasetçinin görevi yasalarla korunan haklarına sahip çıkmak, demokrasiye TBMM’ne kan kaybettirmemektir. Bu sorumluluğu duyabilmektir. Sorumluluk sadece siyasetçiyi değil, bürokrat, asker, öğretim üyesi herkesi ilgilendirmesi gereken bir konudur. Demokrasinin iyi işleyebilmesi her türlü mesleki kast oluşumunun aşılmasını gerektirir. Türk Milletinin milli ve manevi değerlerini yıpratıcı bazı yanlış uygulamalar ve şekil şartları dayatmaları, birlik ve kaynaşmayı zedeler. Bunun fırsat bilen iç ve dış düşmanların eline koz verir. Cumhuriyetimizin temel prensiplerinden tabii ki taviz verilemez. Türk Milletinin ortak iradesi ile kazanılmış milli mücadelenin tacı olan Cumhuriyet ve onu kuran iradeye bağlı olmak, bazı yanlışları ifade etmeye engel de değildir. Cumhuriyetimizin akıllı dostlara ihtiyacı vardır.
Sayfa 140Kitabı okudu
Bizim tarihimizde asimilasyon yoktur. Bilakis temas ettiğimiz topluluklardan, sınır kültürlerinden ve kitle kültüründen etkilenme vardır. Adeta yabancı olan her şeye açık bir pazar gibiyiz.
Sayfa 147Kitabı okudu
Demokrasi aynı zamanda bir terbiyedir ve belirli bir olgunluk seviyesini ifade eder.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
“Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk milleti denir.”
Sayfa 118Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.