Bursa, Bolu, Trabzon, Erzurum, Azerbaycan, Kafkasya, Kırım, Girit

Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2.Cilt 1.Kitap)

Evliya Çelebi

Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2.Cilt 1.Kitap) Sözleri ve Alıntıları

Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2.Cilt 1.Kitap) sözleri ve alıntılarını, Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2.Cilt 1.Kitap) kitap alıntılarını, Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2.Cilt 1.Kitap) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amma yaman hırsızlık ederler. Gökden yıldız çalmalarına bile ihtimal verilebilir.
Reklam
Erzurum eyaletinde İskefser nahiyesinde 200 haneli Ermeni köyüdür ve zeamettir. Acaip, etine dolgun güzel Ermeni kızları vardır.
"Yâ Sultanım! Bu ibâdethanedir. Bu camidir, hiç ne mümkündür ki böyle Camide şarap ola" diye cevap verir. Hemen Emir Sultan: "Bak a Yıldırım, bu camii sen inşa edip içine şarap komayı ir- tikâb etmeyi makul görmedin, sen ki Cenâb-ı Bârî'nin Kudret eliyle bir damla meniden yarattığı ism-i. azam tılsımı, arş ve kürsi meleklerinden üstün ve şerefli Allah'ın evi olasın. Özellikle insanoğlu hakkında Allah 'Mü'minin gönlü Allah'ın Arş'ıdır.' diye. Sen o Allah'ın arşı içine Allah'dan korkmadan nasıl gece ve gündüz pis şarap korsun" deyince hemen Yıldırım Han uyanıp şaraba tövbe eder.
Reklam
Ahmet Yesevi ve Hacı Bektaşı Veli..
Dervişlerin fakirlik cihazı şunlardır; kubbe elif tâc, hırka, seccade, çerağ, sofra ve alemdir. Cibrîl-i Emîn aleyhisselâm cennetten Hazret-i Muhammed aleyhisselâm'a Allah emriyle getirmişti. Hazret de usul ve esasıyla imam Ali'ye teslim etmişti. O da oğlu imam Hüseyin'e vermişti. Onlardan İmam Zeynelâbidin'e değmişti. Onlardan Ibrahim-i Mükerrem hazretlerine değmişti. İbrahim-i Mükerrem, lanetli Mervan'ın hapsinde iken Horasan'dan Ebu Müslim-i Mervî hazretleri gizlice çıktı, kubbe elif tâcı, hırka, c’ferağ, sofra, alem ve seccadeyi îbrahim-i Mükerrem hapiste iken usul ü erkânı ile Ebu Müslim-i Mervî'ye emanet etti. O da imam Muhammed Bâkır'a teslim etti. O da oğlu İmam Cafer'e tapşırdı. O da İmam Musa Kâzım'a verdi. O da oğlu Horasan Sultanı Ali bin Musa Rıza'ya ulaştırdı. O da âriflerin sultanı doksan binlerin başı atamız ceddimiz Türkistan piri Hoca Ahmed Ye- sevî bin Muhammed Hanefî'ye tapşırdı. Hoca Ahmed Yesevî rahmetullahi aleyh doksan bin müridi var idi. Her biri beşer onar kere o kubbe elif tâcı, hırka, alem ve seccade vaslalarmı istediklerinde birine vermeyip; "Babandan miras fakirlik cihazındır" diye Hacı Bektaş’a emanet etti.
"Erzurum soğuğu beni Gerede’de bulun, demiş." diye atasözü olmuş derler. Ama halkı gayet zinde, iri yapılı ve cesur'Türk taifesidir.
Irgandı Köprüsü'nün yapılış sebebi: Türkçede ırgandı ırgalandı, salındı manasındadır. 729 tarihinde Orhangazi Bursa'yı fethetmişti. O sırada Allah yolunda harb eden bir savaşçı, can aşığı hamama giderken bu köprünün olduğu yerde çıkayım mı? varayım mı? gibi bir ses işitir. Gazi hemen Dalkılıç Olur çık bakalım ne yapabilirsin diyerek sesin geldiği yere bir satır vurunca vurduğu yerden gürleyerek büyük bir hazine meydana çıkarken yer ırgalanıp sallanır, sarsılır. Gazi ise hayrette kalarak şaşırır iki yanına bakınca ne görse iyi derenin içi Kıdafe altınları ile dolu hemen koşarak Orhangazi'ye başından geçenleri bir bir anlatır. O da ya ne haber ettin Allah sana nasip etmiş git Bursa'da Hayır işlerine sarfet diye emreder. Mücahit bütün malı evine taşıyarak vergisini devlet hazinesine verdikten sonra geri kalanı ile bu büyük köprüyü yaptırır. İşte Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.
Kahvelerinin ulusu,Ulu Cami dibindeki Emir kahvesidir. Süslü ve nakışlı bir kahve olup, cihan mahbubu rakkasları vardır. Kahve Ulu Camii dibinde olduğundan müezzin hayyalessalah deyince kahvede kimse kalmaz hepsi camiye giderler. Bursa halkı namaza çok düşkündür
157 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.