Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milyon Yıllık Sorulara Hayli Kısa Cevaplar

Evren Tweetlendi

Marcus Chown

Evren Tweetlendi Gönderileri

Evren Tweetlendi kitaplarını, Evren Tweetlendi sözleri ve alıntılarını, Evren Tweetlendi yazarlarını, Evren Tweetlendi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Teleskoplar neden zaman makinesi gibi gözükür?
Işık, hızlı olsa da, sonsuz hızlı değildir. Cisimlerden bize ulaşması zaman alır. Bu nedenle cisimlerin daha önceki hallerini görürüz. Işığın 300.000 km/sn (jet uçağından milyon x fazla) gibi muazzam bir hızı olduğundan, gecikme etkisi gündelik cisimlerde ayırt edilmez. Ancak evren BÜYÜKTÜR, mesafelerse devasa. Işığın gök cisimlerinden bize gelmesi zaman alır. Bu yüzden teleskop aslında "zaman makinesi "dir. Ay'ın 1,3 sn; Güneş'in 8,3 dk; en yakın yıldızın 4,2 yıl, çıplak göze en uzak cismin (Andromeda) 2,5 milyon yıl önceki halini görürüz. Bir gök cisminin “şimdi" nasıl göründüğünü bilmek imkânsızdır (anlamsız kavram). Sadece ışığı yola çıktığında nasıl göründüğünü biliriz.
Akıl almaz bir gerçek: Tüm insanlığı tek bir küp şekerin içine sığdırabilirsiniz. Neden mi? Maddenin içi inanılmaz derecede boştur da ondan.
Sayfa 127 - DomingoKitabı okudu
Reklam
"Isaac Nevvton ışığın düz hatlar üstünde ilerleyen küçücük parçacıklardan meydana geldiğini düşünüyordu. Teoriyi 1704'de Opticks'de açıkladı. Christiaan Huygens (1629-95) buna katılmıyordu. Işığın ses gibi bir dalga olduğuna inanıyordu. Teoriyi 1690'da, Işık Üstüne Tez'de açıkladı."
Işık nedir?
"Bundan 13,7 milyar yıl kadar önce tüm uzay, zaman, enerji ve madde, muazzam bir ateş topu şeklinde Büyük Patlama denen patlamayla var oldu. Büyük Patlama'dan bu yana evren genişlemeyi sürdürdü, soğuyan kalıntılardan (Samanyolu dâhil) gökadalar meydana geldi. Tarih. 1916'da Albert Einstein kütleçekim teorisini (genel görelilik) en büyük kütleçekime sahip kütleye uyarladı; evren. Teorisi evrenin hareket halinde olması gerektiğini söylese de onun durağan olduğuna inanan Einstein, kendi denklemlerindeki mesajı kaçırdı."
Domingo Yayınevi - Büyük Patlama nedir?
"İtalyan filozof Giordano Bruno 1600'de yıldızların da birer güneş olduğunu iddia ettiği için Katolik Kilisesi tarafından kazıkta yakıldı. Yıldız kendi kütleçekimiyle dağılmadan duran -neredeyse sadece, en hafif iki element hidrojen ve helyumdan oluşan- dev bir gaz topudur. Yıldızın çekirdeği, yukarıdan bastıran maddenin ağırlığıyla öyle sıkışır ki sıcaklığı 10 milyon °C'yi aşar."
Yıldız nedir?
"Titan Dünya hariç, Güneş Sistemi'nde yüzey sıvısına sahip tek cisimdir. Yani, evet, orada yüzebilirsiniz. Çok sağlıksız olur, o ayrı."
Titan'da yüzebilir miyim?
Reklam
"Gezegen sözcüğü Yunanca "gezgin" anlamındaki plants sözünden gelir. Gezegenler yıldızlarla dolu uzayda dönen gök cisimleridir. Antik çağda yedi gezegen biliniyordu: Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn. Dünya gezegen olarak görülmüyordu."
Domingo Yayınevi
"Güneş alev alev yanan dev bir gaz topudur, bu yüzden Dünya gibi katı bir yüzeyi yoktur. Ancak yine de varmış gibi görünür. Neden mi? Güneş'in "yüzeyi" fotosfer, Güneş'in iç kısmından binbir güçlükle dışarı çıkan Güneş ışığının çıkmakta daha az zorlanmaya başladığı yerdir. Kalabalık bir cadde düşünün. Akmıyor. Engeller (insanlar) arasında zikzak çizmeniz şart. Düz gidiş yok: İşte Güneş'ten çıkan ışığın durumu."
.
"Uzayda kimse çığlığınızı duyamaz çünkü ses havanın bir titreşimidir ve uzayda titreşecek bir hava yoktur. Uzayda lazer ışınları görünmez (üzgünüz, Yıldız Savaşları hayranları) çünkü Dünya'da havadaki toz, lazer ışını ışığını gözün içine "saçar". Uzay akıl almaz derecede soğuktur çünkü size çarpacak ve bu şekilde ısıyı aktaracak atomların sayısı çok azdır."
"Uzay tehlikeli bir yerdir. Öldürücü radyasyon ve parçacıklarla, göktaşlarıyla ve katil asteroitlerle dolu, muazzam soğuk bir boşluktur. Dünya bu kozmik tehlikelere karşı nispeten güvendedir, ince bir hava tabakası (atmosferimiz) ve görünmez bir manyetik alanla korunuruz."
Domingo Yayınevi
Reklam
"Yuvarlaklığının birçok kanıtı vardır. Gemiler ufukta halen büyükçe görünerek kaybolur. Dünya düz olsa önce küçülüp noktaya dönüşürlerdi."
.
"Yunan mitolojisine göre Samanyolu', Herakles'i emziren tanrıça Hera'nın saçtığı süttür. Romalılar ona Via Lactea derdi. Norveç mitolojisinde hayalimsi Samanyolu (Vintergatan, yani Kış Sokağı) Valhalla’ya (öbür dünya) giden ölü ruhların geçtiği yoldur. Teleskopla Samanyolu'nu ilk inceleyen Galileo Galilei’ydi (1564- 1642). Sayısız sönük yıldızdan oluştuğunu keşfettiğinde çok şaşırmıştı."
Domingo Yayınevi
"Ay tutulması Dünya, Ay'a düşen Güneş ışığını engellediğinde olur. Özellikle ürkütücü kızıl rengi yüzünden, hayli etkileyici bir fenomendir. Ay tutulması için Dünya'nın Güneş ile Ay'ın arasında olması gerekir. Dolayısıyla, Ay tutulması sadece dolunay zamanında gerçekleşebilir."
V. - Ay tutulması nedir?
"Mutlak kadir" yıldızın gerçek parlaklığının ölçüsüdür. Gök cisminin 10 parsek (32,6 ışık yılı) uzakta olmasıyla görüneceği parlaklıktır.
Sayfa 18 - Domingo Yayınları
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.