Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Üzerindeki Yaşamın Tam Hikayesi

Evrim

Glenn Murphy

Evrim Gönderileri

Evrim kitaplarını, Evrim sözleri ve alıntılarını, Evrim yazarlarını, Evrim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayvanlar alemiyle olan ilişkimizin çok daha derin olduğunu anlamışsındır - amfibilerle paylaştığımızı hava keselerinden, balıklarla paylaştığımız omurgaya; solucanlarla paylaştığımız sindirim sisteminden, süngerlerle paylaştığımız hücrelere ve vücudumuzun içinde ve etrafında yaşayan milyonlarla bakteriyle paylaştığımız DNA'ya kadar... Tüm yaşam formları, ortak evrim geçmişimizde birbirine bağlanmış olan canlıların güzel bir birleşiminden oluşmuştur.
Sayfa 161 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Charles Darwin’in evrim teorisi, belli bir türün değil, bütün canlıların görünüşünü ve davranış şekillerini açıklayan ilk bilimsel teoriydi. Bütün canlıların, nasıl da birbiriyle bağlantılı olduğunu gösterdi.
Sayfa 16 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Unutmamak lazım ki, bakteriden Britney Spears’a uzanan süreç, milyarlarca yıl sürdü. Birkaç yüzyıllık biyoloji çalışması -yaşama dair- ve tecrübesiyle, bu sürecin büyük bir kısmının nasıl geliştiğinden ve bu gelişimin ne kadar sürdüğünden emin olabiliyoruz. Canlılar, basit organizmalardan karmaşık bünyelere küçük adımlar atarak evrimleşti.
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ne kadar ağır olursa olsun, balinaların vücudu batmaz. Yani derine inmek için su yutmak zorunda. Ağırlıklarını arttırmak için suyu kullanmak zorunda kalan balinalar karada olması gerekenden çok daha fazla büyüdüler. Aslında denize geri dönmeseler, bu kadar büyüme ihtimalleri de olmazdı.
Sayfa 140
Balinalar neden bu kadar büyüdü? Avcılardan korunmak için büyüdüler. Temelde ne kadar büyüksen, peşinde o kadar az avcı olur. Bugün de insanları saymazsak büyük bir balinayı öldürebilecek bir hayvan yok. Ama birçok kara hayvanı bacaklarının taşıyabileceği ebatların üzerine çıkamıyor. Balinalar vücutlarını taşımak için tuzlu suyun kaldırma kuvvetinden faydalanıyor
Sayfa 139
Evrim, hayvanın neye benzeyeceğiyle ilgilenmez. Bazıları yaşar, bazıları ölür, bazıları ürer, bazıları başarısız olur ama sonunda en iyi adapte olanlar hayatta kalır.
Reklam
Hayvanlar, evrim sürecinde çeşitli uzuvlar kazandıkları gibi, bazı uzuvlarını da kaybettiler. Yılanlar bacaklarını yitirdiler. Aynı şekilde yunuslar ve balinalarda denize dönebilmek için bu uzuvları kaybetti ve diğer bazı hayvanlarda kuyruk, kürk, tüy, göz, kulak kazanıp sonrasında kaybetmişlerdir. Bu o an hayatta kalabilmek için neyin gerekip gerekmediğine göre değişir.
Sayfa 101
Ahtapotlar yüzeylerde sürünür ama ürktükleri zaman, derilerindeki oyuklardan aldıkları suyu hızlıca püskürterek gitmek istedikleri yönün aksi istikametine jet hızında uzaklaşırlar ve kalamalar da bunu sürekli yapar.
Sayfa 92
Kalamarların ve mürekkepbalıklarının vücutlarındaki desenler yardımıyla birbiriyleriyle iletişime geçebildikleri biliniyor. Bununla beraber ahtapotlar, avlanırken problem çözebilecek zekaya sahiptirler.
Salyangozlar bir şekilde iç organlarını 180 derece tersine çevirdi ve bu sayede dışkıları direkt kafalarının üstündeki kabuğa doğru gidiyor. Yani salyangozlar kendi kafalarına pisliyor. Bu çok da mantıklı bir durum değil. Sonuçta solungaçlarını tıkama riskleri var. Yani dışkılarını soluyup boğulma tehlikesi var. Ama bir şekilde buna ayak uydurmuşlar.
Sayfa 90
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.