Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eylemde Anarşi

Colin Ward

Eylemde Anarşi Gönderileri

Eylemde Anarşi kitaplarını, Eylemde Anarşi sözleri ve alıntılarını, Eylemde Anarşi yazarlarını, Eylemde Anarşi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...bir anarşist toplum, otorite olmadan kendisini organize eden bir toplum daima... devletin ve onun bürokrasisinin, kapitalizmin ve onun atıklarının, ayrıcalıkların, dinsel farklılıklara, milliyetçiliğin ve onun intihari sadakatinin, dinsel farklılıkların ve onlarin boş inanca dayalı ayrımlarının ağırlığı altında gömülü var olur.
3.dünyanın teneke mahallelerinin onları engelleyecek işte bir otorite olmadığından anarsistçe hareket eden fakirleri zengin dünyanın fakirlerinin kaybettiği üç özgürlüğe sahiptir. John Turner in da dediği gibi topluluk olarak kendi seçimlerini yapma kendi kaynaklarına göre bir bütçe oluşturma ve kendi çevresini şekillendirme özgürlükleri. Zengin dünyada her toprak parçası arkasına yasayı ve yasa uygulayıcı görevlileri almış olan birilerine ait. İnşaat tüzükleri ve planlama yasaları bunları atlatabilecek kadar kurnaz mimarlar ve aracılar kiralaya bilecek ya da otoritelerle bir anlaşma yapabilecek bir arazi spekülatörü olmadığınız sürece son derece sıkı bir biçimde uygulanıyor.
Reklam
başsız federasyonlar
"Buradan çıkan anarşist sonuç, her tür insan etkinliğinin yerel ve doğrudan olandan başlaması, merkezi veya yönetici kuruluşu bulunmayan bir ağ yoluyla birbirine bağlanması, eski hücreler büyüdükçe yeni hücreler doğurması gerektiğidir. Eğer buna uymaz gibi görünen herhangi bir insani etkinlik varsa, birinci sorumuz " Niye olmasın?", ikinci sorumuz da "Bunu yerel otonomi, yerel sorumluluk ve yerel ihtiyaçların karşılanmasına uygun olarak nasıl yeniden yapılandırabiliriz?" olmalıdır."
başsız federasyonlar
"CND ve 100'ler Komitesi günlerini anımsayan okurlar, Barış Casusları olayını da anımsayacaklardır. Burada bir grup insan, nükleer bir savaşın başlaması halinde yönetici elitlerin hayatta kalmasını sağlayacak olan yeraltı sığınaklarını yani RSG'leri (Yerel Hükümet Merkezleri) ayrıntılarıyla ortaya çıkarmıştı. Elbette bu bilgiyi basmak yasadışıydı, ancak bilgi, birkaç gün içinde imzasız broşürler halinde tüm ülkeye yayıldı ve faal bireylerin gevşek ağları yoluyla belirli bir amaçla yapılan federal etkinliğe çok ilginç bir örnek oluşturdu."
başsız federasyonlar
"Bölgesel federalizmin büyük anarşist destekçisi Proudhon'du; Proudhon, federalizmi, Avrupa Ortak Pazarı'nda olduğu gibi bir gümrük birliği, devlet konfederasyonu veya federal dünya hükümeti olarak değil de insanların örgütlenmesinde temel bir ilke olarak düşünüyordu: Ona göre, federal ilke, toplumun en alt düzeyinden başlayarak işlemelidir. Yönetimin örgütlenmesi yerel olarak başlamalı ve insanların doğrudan kontrolüne alabileceği kadar açık olmalıdır; bireyler komün veya birlikler halinde bir araya gelerek süreci başlatmalıdır. Bu temel düzeyin üzerinde konfederal örgütlenme, idari örgütlenmeden çok yerel birimler arasındaki bir koordinasyon olacaktır. Böylece ulusun yerini bölgelerin coğrafi konfederasyonu alacak ve Avrupa da, en küçük bir eyaletin bile en büyük eyalet kadar ifade olanağı bulacağı, tüm işlerin karşılıklı anlaşma, sözleşme ve hakemlikle halledileceği bir konfederasyonlar konfederasyonu haline gelecektir. Anarşist fikirlerin evrimi açısından, Du Pricipe Federatif (1863) Proudhon'un en önemli kitaplarından biridir; çünkü politik ulusçuluğa karşı pratik bir alternatif olarak federal örgütlenme fikrinin ilk kez yoğun bir biçimde özgürlükçü gelişimini sunmaktadır."
Kendiliğinden Düzen Teorisi
"Örgütlenmeye dair anarşist yaklaşımın önemli bir parçası da kendiliğinden düzen teorisi olarak adlandırabileceğimiz teoridir: Bu teoriye göre, ortada ortak bir ihtiyacın bulunması durumunda, bir insan topluluğu, deneme-yanılma, doğaçlama-deneyim yollarıyla, mevcut durumdan bir düzen geliştirecektir -bu düzen de, dışarıdan dayatılan herhangi bir otoritenin sağlayabileceği tüm düzenlerden daha uzun ömürlü ve insanların ihtiyaçlarıyla daha yakından ilişkilidir."
Reklam
Toplumumuzdaki en şiddet taraftarı kurum devlettir ve gücün elinden alınması yolundaki çabalara şiddetle karşılık verir. "Malatesta'nın da sık sık dediği gibi, sen kendi işini yapmaya çalışırsın ve müdahale ederler, sonra da ortaya çıkan kavga için seni suçlarlar."
Sayfa 170 - Kaos YayınlarıKitabı okudu