Fable, #1

Adrienne Young

Puan

810 üzerinden
662 kişi
ah o gemide ben de olsaydım
2021 22. kitabı
Fable’ın baştan sona dolu bir dünyası var. Oluşturulan dünya gayet ilgi çekici. Aksiyonu da biraz daha fazla olsa tadından yenmezdi gerçekten. Kurgu çok hızlı ilerlemiyor ama buna rağmen sıkmıyor da. Geminin ve adaların atmosferi, suyun altı her şey öyle güzel anlatılmış ki hepsini gözümde canlandırabildim. Tahmin edilebilecek ve şaşırtacak noktalar vardı. İşte bu noktada ayrıntı veremiyorum çünkü karakterler veya olaylar hakkında söyleyeceğim şeyler spoiler olur. Karakterler, olaylar sürprizlerle dolu. Şunu söyleyebilirim; her şey çok güzel bir temele ve sebebe dayandırılmış. Fable’ın olaylar karşısında ki davranışları, aslında tamamen kişiliği harikaydı. Mürettebatla zaman geçtikçe yakınlaşması güzeldi. Birbirlerine hemen güvenip, kabullenmiyorlar ve gerçekçi bir detaydı bu. Fable da tamamen dürüst değil onlar da ve hepsinin temel bir sebebi var: hayatta kalmak. Mürettebat yeterince var ama onların arka planının detaylandırılmasını isterdim en azından bir kısmının. Hikayesini öğrendiğimiz karakterler etkileyiciydi çünkü. Fable adadan kaçmaya ve babasıyla yüzleşmeye odaklı, kendini farkında değil. Kendini de keşfettiği bir yolculukta Fable aynı zamanda. West. Ne kadar etkisiz eleman derken öyle şeyler oldu ki Fable gibi kaldım olaylara. Yavaş başlayan ama etkileyen bir ilişkileri vardı. Aşk yetersiz gelebilir ama hem aşk hem aksiyon kısımları hem karakterlerin davranışları YA türünde bir kitap olduğundan olması gerektiği gibiydi. Son 60-70 sayfa mükemmeldi. Öyle bir bitti ki ikinci kitap için inanılmaz bir zemin hazırlamış yazar. Bakalım ikide neler olacak?
2022 3. kitabı
Fable Fable , babası tarafından bir adaya bırakılıp, terkedilen genç bir kızdır. Bunu neden yaptığını asla bilmemekle beraber bu adadan kaçmanın yollarını arar. Fakat dünya ile olan bağı bir gün çıkıp gelen West’e bağlıdır. West’e topladığı resiflerin karşılığında hayatta kalmaya çalışmaktadır ve yine West sayesinde bu adadan kurtulmayı amaçlamaktadır. Kitap girişte çok iyi bir başlangıç yaptı. Bu merak ile hızlıca okumaya başladım. Kurulan dünya, betimlemeler ve yazım dili çok güzeldi. Fable ve onun dünyasını çok sevdim. Yine aynı şekilde kitabın konusu da ilgimi çok çekti. Girişten sonra kitap bir duraklama dönemine girdi diyebilirim. Çok fazla bir olay ve nabzınızı yükseltecek herhangi bir şey olmadı. Bu yüzden kitaptan kopar gibi oldum . Çünkü hem bir olay yok hem de bir çok gizemin olması , bazı yerlere değinilmemesi yormaya ve kitabın stabil ilerlemesine sebep oldu. Taaa ki kitabın sonlarına doğru her şeyin çözümlenip , cevap bulmasına kadar. Son 100 sayfa kadar oluşan olaylar ve sorulara verilen cevaplar ile kitap bir bütün olmayı tamamladı. Bu sayede de kitap benim gönlümü fethetti. Fable’ın olaylar karşısındaki duruşu, direnişini, çaba gösterişi ve tuttuğunu kopartmasını sevdim. Mücadeleci karakterleri her zaman çok seviyorum. Aynı şekilde West’in kendine has karakter kurgusu da kitabın sonlarında iyice beni on ikiden vurdu ve Fable’ı çok sevdim. İlk kitap olduğu için durağan geçen kısımları görmezden geliyorum ve kitabın geneline bakarak kurgusundan, karakterlerine hepsini sevdiğimi söylemek istiyorum. Kitabın sonu tahmin edilebilirdi. Öyle de oldu ama güzel oldu. 2. kitapta muhtemelen büyük olaylar olacak ve ilk kitabına göre daha hareketli geçeceğine inanıyorum. Fable kurgu ve işleniş bakımından farklı ve kendine özgü bir kitaptı. Ben
2022 33. kitabı
Okunma: 26 Mart 2022 12:10
Bu kitabı telâşla alıp okuma isteğim nedendi acaba? Kapak mı ilgimi çekmişti, ismi mi ya da... Son sayfayı okuyup bitirdiğim şu an devamı da olmalı bu hikâyenin merakını hissettim ama başından beri ise neden okuyorum ki ben bunu sorusunu taşıdım aklımda. Deniz insanı değilim, karanlık sular, gemiler, adalar vs. ürkütücü bile gelir hattâ. Üstelik öksürüp aksırdığım, ateş içinde uyuyakaldığım anlarda rüyalarıma girdi hep su altı betimlemeleri... Terimlerin çoğunu anlamadım, eksikliğini de hissetmedim. Karakterler takibi kolaylaştırıyordu, olaylar da. Bazen daha çok detay verilmeliydi, hızlı geçti dediğim de oldu. Fable yaşadıklarıyla alıp götürüyor insanı, azmine hayran olmamak elde değil. Yine de okumasam da olurdu dediğim kitaplar listesine yazıldı.
·368 syf.·
2021 31. kitabı
Bu kitabı kapağının güzelliğe kapılıp okumaya karar verdiğimi itiraf ediyorum. İlk başlarda hikayenin içine girmekte çok zorlandım. Bunun ilk sebebi konunun biraz yavaş ilerliyor olması. Böyle bir kurguda çok daha fazla heyecan olabilirdi diye düşünüyorum. Hikayenin neredeyse tamamı denizde geçiyor ve denizcilik jargonu zaman zaman beni sıktı. Bir de yan karakterler çok önemsenmemiş gibiydi sanki. Geçmişleri, nasıl tanıştıkları ve kişilikleri hakkında verilen bilgiler karaktere ısındıracak kadar yeterli değil. Bunların haricinde sağlam kurgusuyla, sonuna doğru artan macerasıyla kesinlikle okumaya değer. Kurgusu basit bir kurgu değil, katman katman çok başarılı bir şekilde oluşturulmuş. Mekan tasvirleri, betimlemeler on numara. Geminin demir attığı her şehirde geziyor gibi hissediyor, her fırtınayı iliklerinize kadar yaşıyorsunuz. Bu konularda gerçekten çok başarılı. Entrika da var, aşk da. Aşk çok yerinde ve dozajinda. Konusu: Gemi ticareti lideri babası Saint tarafından, annesi ölünce Jeval adasına terk edilen Fable hayatta kalmanın yolunu bulmak zorundadır. Haydutlarla, hırsızlarla dolu bu adada her günü bir ölüm kalım savaşıyla geçerken onu ayakta tutan tek şey bir gün babasının karşısına dikilip hesap sormaktır. Bu korkunç adadan tek kaçış bileti Merigold gemisi ve onun yakışıklı kaptanı West'tir. Ama kimsenin kimseye güvenmediği bu dünyada Fable'ın kendine bir yer edinmesi hiç de kolay olmayacaktır.
2022 27. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2022 00:15
Ben mi kitaba uyum sağlayamadım kitap mı bana uyum sağlayamadı bilemedim .O kadar abartıldığı gibi bir kitap değil bence. Kitabın içindeki karakterlerle bir türlü uyuşamadım. Daha aksiyon beklerdim .Sonuda sanki kitap devam edecekmiş gibi bitti.