Heyhat! Ateşli bir gayretle ve çok esaslı bir surette felsefe, hukuk, tababet ve hatta maalesef ilahiyat bile okudum. Böyle olduğu hâlde, yine ben zavallı deli, eskisinden hiç de daha akıllı değilim. Bana hoca ve hatta doktor diyorlar. On yıldan beri öğrencilerimi burunlarından yakalayarak bir yukarı, bir aşağı, yalan yanlış sürüklüyorum. Buna rağmen yine bizim hiçbir şey bilemediğimizi görüyorum. İşte buna yüreğim yanıyor. Gerçi bütün o budalalardan, doktorlardan, öğretmenlerden, yazarlardan ve papazlardan daha akıllıyım. Hiçbir kuruntu ve hiçbir kuşku içimi kemirmiyor; ne cehennemden ne de şeytandan korktuğum var. Fakat buna karşılık bütün sevinçlerden de yoksun kaldım. Doğru bir şey bilmek, insanları ıslah etmek ve onları doğru yola getirmek için bir şeyler öğretebilmek kuruntusuna kapılmıyorum. Sonra dünyada ne malım mülküm, ne param, ne itibarım ne de asaletim var. Bu hâlde daha fazla yaşamayı bir köpek bile istemez!
Alıntı
Onun için cesur ol! Bütün düşünceleri bir tarafa bırak ve benimle beraber dünyayı dolaş! Sana şunu da söyleyeyim ki: fazla düşünen bir adam, etrafında güzel yeşil çayırlar bulunduğu halde, bir habis ruh tarafından, çorak yerlerde dolaştırılan bir hayvana benzer.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Sonuncusu öldürür yani Batı..
Kuzeyden koşup gelen ruhlar, keskin dişleri ve ok gibi sivri dilleriyle, üstüne çullanırlar. Doğudan gelenler, ortalığı kurutarak ciğerlerini kemirirler. Güney bunları çöllerden gönderdiği zaman, tepende harlı ateş yığınları halinde birikirler. Batının getirdiği sürüler de, ilk önce serinlik verirler, fakat sonra seni de, tarlaları da, ekinleri de hep suda boğarlar.
Alıntı
Benim göğsümün içinde, ne yazık ki, iki ruh yaşıyor, ve bunların biri ötekinden ayrılmak istiyor: Biri kuvvetli bir sevginin hırsı içinde, dünyaya kenet gibi yapışan uzuvlarla sarılıyor, öteki ise, toz toprak içinden şiddetle kalkınarak, ulu ataların ülkelerine doğru yükseliyor.
Alıntı
İnsan ancak akşam olunca evinin değerini anlıyor...
Alıntı
Fakat üzüntü derhal kalbin derinliklerine yerleşiyor. Orada gizli ıstıraplar meydana getiriyor. Ve durmadan çırpınarak, insanın neşesini ve rahatını kaçırıyor.