Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefenin Temel Sorunları

Alfred Cyril Ewing

Felsefenin Temel Sorunları Gönderileri

Felsefenin Temel Sorunları kitaplarını, Felsefenin Temel Sorunları sözleri ve alıntılarını, Felsefenin Temel Sorunları yazarlarını, Felsefenin Temel Sorunları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Realistler zorunlu olarak, fiziksel nesnel niteliklerin, bizim algıladığımız şeylerin tıpa tıp aynısı olduğu görüşünü savunmaz,fiziksel nitelikler ile algıladığımız nitelikler arasında sadece genel benzerlik olduğunu ileri sürer.
Bilgi eşyanın tabiatı icabı, her ne kadar zihne, yani özneye bağlı bir nesneyi ima ediyorsa da, kendisini bilen bir zihinden, yani özneden bağımsız bir nesnenin varlığını da ima eder. Aksi takdirde bilgi, bildiğimizi varsaydığımız şey haline dönüşür, dolayısıyla da kendi kendisini yanlışlar.
Reklam
Uygunluk/tutarlılık kuramı
Bir yargının doğru olduğunu söylemek, o yargının öteki yargılardan kurulu tutarlı bir sisteme uyduğu anlamına gelir. Çünkü tutarlılık, doğrunun dereceleri olduğunu kabul eder, bu kurama göre, bir yargı az çok doğru olabilir. Hiç bir yargı mutlak anlamda doğru değildir, çünkü hiç bir zaman tamamen tutarlı bir sisteme ulaşamayız, fakat bazı yargılar, bizi bu ideale yaklaştırdıkları oranda diğerlerinden daha doğru olabilir.
"Bir şeyi takip etmek" ve "Bir şeyin parçası olmak" eş anlamlı ifadeler değildir.
Doğrunun ne olduğunu bilirsek, doğru davranırız, fakat bu yalnızca "bilmek" terimini, kuramsal olarak bildiğimiz şeyi tüm duygusal canlılığıyla algılama, kavrama ve içselleştirme anlamını da içerecek şekilde kullanmışsak doğrudur. Yapmak istediğim bir şeylerin başka birisine, diyelim ki A'ya, bana verdiği hazdan çok daha acı vereceğini, bundan dolayı bu davranışın çok yanlış olduğunu pekala da biliyor veya buna inanıyor olabilirim, fakat yine de bunu yapabilirim, çünkü yapmak istediğim şeyi yapmama fikri ile A'nın acı çekeceği fikri bende aynı derecede duygusal bir tepki uyandırmaz.
17 öğeden 11 ile 17 arasındakiler gösteriliyor.