Doğa Bilimleri, Felsefe ve Metodolojisi

2018
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

2023 73. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2023 01:31
okuyana kadar canımın çıktığı bir kitap oldu. adının “felsefeye giriş” olmasına kanarak başladım ama dili o kadar ağırdı ki çok zorlanarak bitirdim. kesinlikle akıcı değildi, daha ağır konulu kitapları daha hızlı sürede bitirdiğim oldu. ayrıca çok fazla yabancı kelime serpiştirilmişti, bu sadece kafamın karışmasına neden oldu. tabii buna o dönemlerde özellikle fransızcanın revaçta olması neden olmuş olabilir. benlik değilmiş diyeyim. ikincisini de okumayı düşünüyordum, ama şimdilik uzuuun bir süreliğine bu düşünceyi rafa kaldırdım.
Felsefeye Giriş - 1Hilmi Ziya Ülken · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201827 okunma
2025 49. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 20:38
Felsefeye giriş eseri ile ilgili tek bir incelemenin olması ve bu incelemede yer yer katılmadığım noktalar olmasından ve bu eserden faydalanmak isteyenlere naçizane önerilerde bulunmak adına incelemeyi yazıyorum. Esere geçmeden önce yazarı tanımanın önemli olduğunu düşündüğümden kısaca ondan bahsetmederek incelemeye başlamak istiyorum. Hilmi Ziya Ülken, ülkemizin yetiştirdiği ender entelektüellerden biridir. Kendisi birçok farklı alanda eser bırakmış ve bu eserlerin tamamında da o alana olan hakimiyetini hissettirmiştir. Özellikle de ülkemizin savaşlarla ve değişimlerle geçen yıllarında yaşamıştır(1901-1974). Bilgiye ulaşımın zor olduğu bu dönemlerde kendini yetiştirmekle birlikte yazdığı eserlerle, verdiği derslerle memleketin ufkunu açan insanlardan olmuştur. Yazarın benim açımdan en kıymetli yönü ise yaptığı işlerde, yazdığı eserlerde göstermiş olduğu ihtimam olmuştur. Bizim ülkemizde böyle insanların yaşadığının bilinmesi katkılarının anlaşılmasını çok önemsiyorum. Umarım yazdıklarım sizler için de faydalı olur. "Felsefe yolda olmaktır." Pek tabii ki ama yolda olabilmek için önce bu disiplini tanımak gerektiğini düşünüyorum. Yazar bu eserinde felsefeyi tarihsel bir anlatı halinde anlatmak yerine sorular ve disiplinler üzerinden anlatmış ki bu yaklaşım benim çok hoşuma gitti. Bir kronoloji esasıyla döneminin bilinen filozoflarının her görüşünü baştan sona açıklamaktansa bu şekilde sorun ya da branş bazında felsefeye bakmak daha uygun bir yol sanki. Yazarımızın büyük ihtimamla da bu konuların üzerinde durması ilgi duyulmayan konularda belki okuyucusunu yorabilir. Ayrıca zaman zaman kullanılan eski kelimeler ve çeşitli kavramların asıl dillerinde kullanıldığı haliyle yazılması da kitabın okunmasını zorlaştırıyor fakat bizim unuttuğumuz en önemli nokta iyi bir okurun

Hilmi Ziya ÜlkenYazar · 39 kitap
Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş felsefeci ve sosyolog. Hilmi Ziya Ülken İstanbul Sultanisi'ni (İstanbul Lisesi) (1918) ve Mekteb-i Mülkiye'yi (A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi) bitirdi (1921). Aynı yıl Darülfünun-ı Osmani (bugün İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Kürsüsü'ne asistan oldu. Aynı fakültede felsefe tarihi ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1933'e değin sosyoloji, felsefe, tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. Umumi İçtimaiyat (1931), Türk Tefekkürü Tarihi (1932-33, 2 cilt) adlı kitapları yayımlandıktan sonra uzmanlık eğitimi için Almanya'ya gitti (1934). Türkiye'ye döndükten sonra İ. Ü. Edebiyat Fakültesi'nde Türk Tefekkür Tarihi Kürsüsü'ne doçent olarak atandı (1935). 1944 yılında profesör, 1957 yılında ordinaryüs profesör oldu. 1973'te A. Ü. İlahiyat Fakültesi'nden emekli oldu. Hilmi Ziya Ülken, 1938-1943 yılları arasında İnsan dergisini yayımladı ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisi'ni yönetti. Türk düşünce tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla sosyal bilimlere önemli katkılar sağlamış olan Ülken 5 Haziran 1974'te İstanbul'da öldü.