Çevirmen:
Orijinal Ülke:
Fransa

2025 10. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2025 18:58
Figüran, Didier Blonde’un Türkçe’ye çevrilen ilk kitabı. Kitabı ilk gördüğüm an ise çok büyük heyecana kapıldım. Çünkü arka kapağında şöyle bir cümle yer alıyor: “1968 Paris’te bir lise öğrencisi olan anlatıcımız bir tesadüf eseri kendini François Truffaut’nun Çalıntı Öpücükler filminin setinde buluverir.” Fransız Yeni Dalgası benim hayatımda çok başka bir noktaya temas ediyor. Kitap her ne kadar Çalıntı Öpücükler setini esas alsa da Godard, Rohmer, Riviette gibi yazarların isimlerine de tanıtımda yer vermişler. Şüphesiz ki bu yönetmenlerin aşka olan bakışı çok daha farklı. İlişkiyi, aşkı ikili diyaloglarla biraz da politik açıdan ele almalarının kitaba yansıdığını düşündüm. Çünkü Figüran en temelinde takıntılı bir aşk romanı. Hemen okumaya başladım ve çok hızlı da bitirdim. Müthiş bir çeviri bu arada su gibi akıp gidiyor. Ama özü itibariyle o kadar beklentimden uzaktı ki kendi kendimi hayal kırıklığına sürüklediğimi düşünüyorum. Arka kapakta Truffaut, Godard ve Rohmer adı geçiyorken nasıl beklentiye girmem ki? Karakter başka bir figürana aşık oluyor ve bir gece Cinémathèque Française eylemlerine beraber katılıyorlar. Ancak sert bir müdahale yaşanıyor, bu durum ise aralarında bir bağ kurulmasına sebep oluyor. Truffaut’un 30. yıl anmasında filmi tekrar izleyen karakter bu kadının peşinde düşüyor. Doğrusu kitabın en heyecanlı yeri bu eylem süreci idi. Asla sıkıcı bir kitap değil. Ama çok başka beklentilerim vardı. Acaba hiç böyle bir tanıtım yazılmamış olsa biz sürpriz şekilde yönetmenler ile karşılaşsaydık her şey daha farklı olur muydu?
FigüranDidier Blonde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202519 okunma

Didier BlondeYazar · 0 kitap
Didier Blonde, 1953’te Paris’te doğdu. Modern edebiyat eğitimi alan yazar ayrıca edebiyat dersleri vermektedir. Roman ve öykülerinde otobiyografik öğelerin yanı sıra Arsen Lüpen ya da Fantoma gibi maskeli kahramanlara, sessiz sinemanın unutmuş oyuncu ve figüranlarına yer verdi. Meşhur (Baudelaire) isimsiz (Sen Nehri’nin Gizemli Kadını) ya da kurgu karakterlerle haritasını çıkardığı Paris’te polisiye türüne göz kırpan maceralara atıldı. 2015 yılında Leïah Mahi 1932 adlı kitabıyla Renaudot Ödülü’nün sahibi oldu. Aralarında 2018 yılında yayımlanan Figüran da olmak üzere roman ve deneme türünde eserler verdi.