Tarihi Değiştiren Suikastler

Fatih Bayhan
Sezar'ın, Brütüs tarafından işlenen suikastle öldürülmesi, Roma İmparatorluğu'nda siyasi sonuçlar doğurmuştu. Brütüs'ü Sezar'ın "kötü adam" olduğuna inandıran suikastçı muhalifler, belki de ilk stratejik suikaste de imza atmış oluyorlardı. Tarihi belleğimizin "Sen de mi Brütüs?"ü bir halk özdeyişine dönüştürdüğü bu acı yüklü sözcük, Doğu Roma'dan Batı Roma'ya, Avrupa'dan İslam topraklarına kadar ulaştı. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bir grup Mekkeli tarafından öldürülmeye kalkışılması İslam tarihindeki ilk suikast planı olarak anılabilir. Ama o suikastın özel bir yanı daha vardır ki o da Mekke'de hâkim olan düşüncenin Arap geleneklerindeki dengeyi gözeterek bu suikastı işlemeye çalışmasıdır. Ancak İslam tarihindeki suikastler burada kalmadı. Hz. Ömer'i, Hz. Osman'ı suikastlerle kaybetti İslam dünyası... Anadolu'nun güçlü devleti Selçuklu'da da yaşandı, koca Çin İmparatorluğu'nda da. Osmanlı'nın kaderinde de etkili oldu suikastler. Fatih'i kendi aşçısı zehirleyerek öldürdü. Genç Osman genç yaşında suikastle ortadan kaldırıldı. II. Abdülhamid'e bir cuma selamlığı sonrasında düzenlenen suikast herhalde hâlâ tazeliğini koruyor... Enver Paşa'ya, Talat Paşa'ya, Cemal Paşa'ya suikastlerin eli değmedi mi? Tarih, Osmanlı'nın zayıf döneminde suikastlerin ağır ve acımasız yüzünü gösterdi ama suikastçilerin vatanı yoktu. ABD'nin en kudretli Başkanı Lincoln ve ABD'ye büyük emek vermiş Martin Luther King de nasibini aldı suikastlerden Kennedy de... Ama tarihin en acı suikastlerinden birisi herhalde Gandhi'nin yaşadıklarıdır. Hayatını Hindistan'a adayan, mütevazılığı ve felsefesiyle hâlâ mesajları etkisini koruyan bir lider nasıl olur da bir Hindu tarafından öldürülür? Evet, yakın tarihimize de Mumcu, Kışlalı, Üçok, Dink suikastleriyle damgasını vuran olaylar zincirine Pakistan'dan Butto'yu da eklemek lazım... Neden oldu? Amaçları neydi? Sonuçları ne oldu? Ardında kim vardı? Bu kitap bir yandan suikast kavramını ele alırken, bir yandan da tarih üzerinde etkili sonuçlar doğuran suikastlerden 12 adetini ele alıyor. (Tanıtım Bülteninden)
224 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

224 syf.
1/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Tarihi Değiştiren Suikastler
Kitap başlangıç kısmında suikastın tarihini ve dünyanın tarihinde etkin olmuş suikastlere değiniyor. İçerisinde her dönemi anlayabilmek için (Jules Sezar, Hz.Ömer, Gandi, Martin Luther King vb.) isimlerin suikastleri konusunda bilgi verilip donemin şartlarını güzel bir şekilde anlatıyor. Suikast nasıl gerçekleşmiş, suikast aracı nedir, önhazirlik bölümleri dahil güzelce anlatılmış. Tek oturuşta bitirebilirsiniz lakin kitap beni bir türlü içine cekemedi. Anlatım tarzı olarak okuyucu ile yazar arasına çok ağır bir set çekilmiş. Kitap sadece bilgi ağırlıklı olduğu için ilginizi cekmeyen şahsiyetlerin suikastlerine geldiğiniz zaman bir sıkıntı oluşabiliyor. Sezar döneminde çok farklı isim var kim senatör kim bir yönetici ya da suikastçı belli olmuyor. Kitap benim hoşuma gitmedi. Okuyup zaman kaybetmeyin. Kitap için bir önerim olsaydı 10 kişi değilde daha kapsamlı bir kitap yazılıp daha fazla insanın suikast olayları olabilirdi. J.F.K. suikastı nasıl yok dünya tarihini değiştirmiş bir olay ilginçti.... Daha kapsamlı bir eser olursa tekrar göz atılabilir ama bu kırmızı kapaklı kitap zaman kaybından ibaret....
Tarihi Değiştiren Suikastler
Tarihi Değiştiren SuikastlerFatih Bayhan · Nesil Yayınları · 200951 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitabı okuduktan sonra bazı suikastlerin detayına inilmemiş olması kafanızda şu soru işaretini canlandırıyor: Acaba sadece tek bir suikast üzerinde detaylı bir araştırma mı yapılsaydı? Yine de faydalı bir kitap.
Tarihi Değiştiren Suikastler
Tarihi Değiştiren SuikastlerFatih Bayhan · Nesil Yayınları · 200951 okunma

Yazar Hakkında

Fatih Bayhan
Fatih BayhanYazar · 21 kitap
1975 Adana doğumlu. İlkokul ve Liseyi Adana’da okudu. A.Ü. Kamu Yönetimi ve Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okudu. Gazeteciliğe 1994’te İstanbul’da Muhabir olarak Başladı. Daha sonra Adana’da sırasıyla Yeni Ufuk Gazetesi, Zirve Gazetesi, Ekspres Gazetesi, Bölge Gazetesi ve  kuruculuğunu yaptığı Yeni Gün Gazetesi’nde Yazar ve Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Nokta Dergisi Adana Temsilciliği ve Kanal 7 Çukurova Haber Müdürlüğü yaptı. Aktüel, Siyaset, Tarih-Araştırma ve Deneme türlerinde yazılar yazan Fatih Bayhan’ın çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış ikibin makalesi bulunuyor. ÇUSAM Kurucuları arasında görev alan Yazar, Genç Gazeteciler Platformu Genel Koordinatörlüğünü yürütmektedir. habertakvimi.com Ulusal Haber Portalı’nın Genel Yayın Yönetmenliğini sürdürmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nda; Danışman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müşavir olarak görev aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce; - Vakıf (1997), - Çukurova’da Vakıf Medeniyeti(1998), - Türk-İslam Medeniyeti’nde Vakıflarımız(1998), - Ramazanoğlu Vakfı ve Vakfiyeleri(1998) adlı Araştırma-İnceleme dalında Yayınlanmış 4 kitabı bulunan Yazar’ın, - Altınşehir Adana(1997), - Deprem Güncesi(1999), - Adana Markası(2001), - Kıbrıs Gerçeği(2003), - Satyagraha(2006) - Recep Tayyip Erdoğan’ın Liderlik Şifreleri (2007) - Kayseri’den Çankaya Köşküne Abdullah Gül (2007) adlarıyla 11 kitabı yayınlanmıştır. Yazar, 2003 Yılında yayınlanan “Kıbrıs Gerçeği” adlı eseriyle İnceleme-Araştırma Dalında “Cüneyt Canver Yılın Gazetecisi Ödülü” nü almıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.