Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fincanımda Cola Var

Sadettin Ökten

Fincanımda Cola Var Gönderileri

Fincanımda Cola Var kitaplarını, Fincanımda Cola Var sözleri ve alıntılarını, Fincanımda Cola Var yazarlarını, Fincanımda Cola Var yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batılı entelijansiya, yönetici elit kesime “Tekkeleri kapat!” diyor. Bu, şu demek: Tekkeler kapatılınca insanlar madde ve dünya karşısında savunmasız kalacaklar. Bunu çok iyi biliyorlar.
Kur’ân-ı Kerîm’den anlıyoruz ki Allah, insanları birey olarak ‘muhatap alıyor’. Bu çok mühim bir şeydir. Bu muhatap alış ne kadar değerli bir varlık olduğumuzu ifade eder. Çünkü inancımıza göre çok aşkın bir güç size birey olarak muamele ediyor.
Reklam
Apartman da kendine ait ‘değer’ ile beraber geldiği için toplumdaki insani ilişkileri dönüştürür. Bizde apartmanlaşma süreci Batı’dakinin tersine işliyor. Batı’da önce ‘değer’ üretildi; ‘apartman’ o değerin ‘ürün’ü oldu. Bizde ise önce ‘ürün’, yani ‘apartman’ geldi; ardından o ürüne bağlı olan ‘değer’ bizim değerimizi değiştirdi.
Siz bir nesneyi üretmezseniz, o nesne size bir yerlerden gelir.
“İnsan olarak ‘neyi, ne şekilde aldığımızı ve uyguladığımızı’ bilmemiz gerekiyor. Ve tabii, hangi değerlerimizi, hangi değerler pahasına feda ettiğimizi!”
İstemiyor muyuz?
istiyor, istiyor, istiyor! Sende olanı da ötekinde olanı da istiyor. Kendinde olmayanı elde etmek için bir gayz, bir öfke, bir hınç besliyor. Bütün bunlar kalpteki o parlaklığı karartıyor. Onun da metaforik karşılığı 'karanlık'... Kalbin kararması.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Öznel dünyamda kapitalist değilim Sanayiye hiç karşı değilim ama Sanayi Devrimi'nin uygulandığı türde bir uygulama biçimine karşıyım. Çünkü Sanayi Devrimi zulüm ve tahakkümle gerçekleşmiş bir harekettir! Ve biz bugün, hâlâ onun meyvelerini yerken o zulüm ve tahakkümden de nasibimizi bol bol alıyoruz. İnsan olarak 'neyi, ne şekilde aldığımızı ve uyguladığımızı' bilmemiz gerekiyor. Ve tabii, hangi değerlerimizi, hangi değerler pahasına feda ettiğimizi!
"Evet, bir de bu meselenin ileriliği/geriliği var... Belli biçimleri uygularsanız ileri(!), farklı biçimleri yaşarsanız geri(!) oluyorsunuz. Yemek yeme tercihinin yerde mi, masada mı, ayakta mı, oturarak mı olacağını bilemem ama Batılı uygulamalarda ortaya çıkan değer hükümlerinin, hayatın bütününe dair bir 'biçimsellik' getirdiğini biliyorum."
Roger Garaudy de "Rönesans ile birlikte insanlık yanlış bir makasa girdi." diyor. Ve biz o makasta epeyce yol aldık...
Yani ihtiyaç izafi, en aza talip olanın özgürlüğü en fazla olur.
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.