Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gökkuşağının Ucundan Zamanın Eşiğine Bir Yolculuk

Fizik Aşkına

Walter Lewin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kuzey Yarımküre'de aurora borealis, yani kuzey ışıkları ve Güney Yarımküre'de aurora australis, yani güney ışıkları neden sadece çok kuzeyde ya da çok güneydeyken görebiliyorsunuz? Çünkü güneş rüzgârı dünyanın atmosferine, çoğunlukla, manyetik alanın en güçlü olduğu yerler olan manyetik kutupların yakınlarından girer.
Sayfa 161Kitabı okudu
Suyun yükseldiğini yavaş yavaş görüp de sizi boğacağını anlamama becerisi nereden geliyor? Nasıl oluyor da hem görüyorlar, hem de görmüyorlardı?
Reklam
Gökyüzüne şöyle bir bakıp kendinize bazı bildik sorular sorun: Gökyüzü neden mavi, günbatımı neden kızıl? Cevapları fizikte! Güneş ışığı gökkuşağının bütün renklerinden oluşmuştur. Fakat atmosferde ilerlerken havadaki moleküllere ve minik toz parçacıklarına çarparak her bir yana dağılır. Buna Rayleigh saçılımı denir. Bütün renkler içinde en çok saçılanı mavi ışıktır, kızıl ışıktan yaklaşık beş kat daha çok saçılır. O yüzden gündüz göğüne hangi yöne bakarsanız bakın mavi baskındır. Günbatımları neden kızıl olur? Gökyüzünün mavi olmasıyla aynı sebepten. Güneş ufuktayken, ışınlarının atmosferin daha büyük bir kesimini geçmesi gerekir, ayrıca yeşil, mavi ve mor ışık güneş ışığından süzülerek en çok saçılanlardır. Işık gözümüze ulaştığı zamana kadar çoğunlukla sarı, portakal rengi ve de özellikle kırmızıdan ibarettir.
Bir elma dünyaya düşerken, elma da dünyaya düşmektedir.
Sanatın sadece -hatta çoğunlukla- güzellik hakkında olmadığını öğrendim: Sanat keşfetmekle ilgilidir - sanatla fiziğin benim için bir araya geldiği yer de burası.
Sayfa 265
Daha ilerileri ölçmeyi istedikçe, mesafe ölçümleri gitgide daha çetrefil bir hal alır. Bunun sebebi kısmen 1925'te Edwin Hubble'ın, evrendeki bütün galaksilerin birbirlerinden uzaklaştığını ortaya koyan çok önemli keşfidir. Tüm gökbilimdeki, belki geçtiğimiz yüzyılın tüm bilimindeki en sarsıcı ve mühim keşiflerden biri olan Hubble'ın keşfine ancak Darwin'in doğal seçilim yoluyla evrimi keşfi rakip olabilir.
Sayfa 50 - Metis bilim
Reklam
Iraklık açısı nedir?
Farkında olmasanız bile hepiniz ıraklık açısı fenomenine aşinasınızdır. Nerede oturuyor olursanız olun, etrafınıza bakıp üzerinde belirgin bir şey olan bir duvar bulun - kapı ya da asılı bir resim - veya dışarıdaysanız büyük bir ağaç gibi manzarada belirgin bir şey. Şimdi elinizi tam karşınıza uzatıp bir parmağınızı o nesnenin sağında ya da solunda kalacak gibi kaldırın. Önce sağ gözünüzü kapatın, sonra da sol gözünüzü kapatın. Parmağınızın kapı girişine ya da ağaca göre sağa ya da sola kaydığımı göreceksiniz. Şimdi parmağınızı gözlerinize daha yakın tutun ve aynı şeyi tekrar yapın. Parmağınız daha fazla hareket edecektir. Bu etki müthiştir! Buna ıraklık açısı denir.
Sayfa 44 - Metis bilim
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.