Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fransız Devrimi’ne Bakış

Eric J. Hobsbawm

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Önsöz
Jakoben geçmişle aralarına mesafe koymaya can atan Fransız liberallerinin Devrim'den bugüne dair çıkarılacak tek bir ders bulunmadığını ilan ettikleri günlerin,Pekin'deki öğrencilerin ya da Moskova'daki Kongre'nin yeni seçilmiş üyelerinin 1789 ile 1989 arasında doğrudan bağ kurdukları günlere tesadüf etmesi,tarihin aydınlatıcı ironilerinden birisidir.
Fransız Devrimi’nin 100.Yıldönümü’nden 200.Yıldönümü’ne
Daha önce gördüğümüz üzere,Marx’ın düşüncesine paralel olarak sınıf mücadelesinde Devrim’in burjuvazinin zaferi olarak görülmesi fikrinin kaynağı,Restorasyon döneminin burjuva liberalleriydi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
Önsöz
Sıradan insanların -yapmaları şöyle dursun- devrim istedikleri çağ,tanımı gereği,olağandışı bir çağdır.
“Halkı özgürlük aşkına yeniden eğitmek, özgürlüğü kazanmaktan daha zordur.”
Sayfa 102
BURJUVAZİNİN ÖTESİNDE
Kıta Avrupası’nda önemli sosyalist işçi hareketlerinin geliştiği sırada,etkin -isyancı- bir siyasal dönüşüm olarak Fransız Devrimi geleneği,büyük ölçüde işçi sınıfıyla bağlı haline inmiş durumdaydı.
REVİZYONİST GÖRÜŞLERİN KALICILIĞI
Her koşulda,sezonun renklerini haute couture’ün belirlemesi gibi,güncel döngüde hangi ideolojik renklerin aşınıp yıpranacağını da entelektüel moda belirliyordu.
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
Fransız Devrimi’nin 100.Yıldönümü’nden 200.Yıldönümü’ne
Michelet’i ve Auguste Comte’u izleyen çekirdek cumhuriyetçiler,kahramanları olarak Danton’u seçerlerken;solcu cumhuriyetçiler ile isyancılar Marat’yı,ya da giderek daha fazla Robespierre’i (tabii burada,onun Üstün Varlık savunuculuğu iddiasını yutması mümkün olmayan ateşli ateistleri istisna olarak ayırmak gerekirdi) kendi adamları sayıyorlardı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.