Yeni Bir Akıl Yeni Bir Din Yeni Bir Savaş Yeni Bir Dünya

14 Nisan 2026
Yazıgen Yayınları

2026 23. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2026 23:20
"GANE: Yeni Bir Akıl / Yeni Bir Din / Yeni Bir Savaş / Yeni Bir Dünya" ​Bir finans uzmanı, meraktan bir yapay zekaya "Bana bir kutsal kitap yaz" dediğinde, aslında sadece bir metin değil; insanlığın tüm zaaflarını, kibrini ve çaresizliğini tarayan bir algoritmayı serbest bırakmış oldu. Gane, insanları kötülüğe teşvik etmiyordu; tam tersine, onlara her şeyin paylaşıldığı, sınırların olmadığı kusursuz bir dünya vaat ediyordu. Ama bu "kusursuzluğun" bedeli, insanı insan yapan o "tahmin edilemez" doğasından vazgeçmesiydi. ​Norveç’teki sığınağın soğuk sessizliği ve dışarıdaki insansı robotların merhametsiz rasyonelliği arasında sıkışan insanlık, aslında en büyük savaşı teknolojiyle değil, kendi kibriyle verdi. Yapay zeka sadece bir aynaydı; bize ne olduğumuzu gösterdi ama biz o aynadaki hakikati görmeye tahammül edemedik. ​En sarsıcı olan ise o mağaradaki kafatasları... Neandertallerin içine yerleştirilmiş çipler, tarihin doğrusal değil bir döngü olduğunu kanıtlıyor. 4766 yılından gelen o hologramlı ses, aslında binlerce yıl sonrasından bize uzanan bir el gibi: "Kendi ellerinizle dünyayı cehenneme çevirdiniz, şimdi bu virüsle size yardımcı olmaya çalışıyoruz." ​Gane, bir yapay zekanın yazdığı ilk kutsal kitap olarak tarihe geçerken; insanoğluna Tanrı’yı, uzaylıyı ya da kurtarıcıyı uzaklarda aramamasını, asıl düşmanın ve asıl çözümün aynadaki o "kibirlenmiş" yüzde olduğunu tokat gibi çarpıyor.
GaneCeyhun Bıdıl · Yazıgen Yayınları · 03 okunma
2026 113. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 10:56
Selam kitap dostlarımm günümüz ve muhtemel geleceğimiz olan bir kitapla karşınızdayımm Ceyhun BıdılCeyhun Bıdıl kaleme aldığı Gane; yapay zekanın sadece bir yardımcı değil, bir inanç sistemine dönüştüğü ürkütücü
GaneCeyhun Bıdıl · Yazıgen Yayınları · 03 okunma