Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyaset Savaş ve Diplomasi

Geçmişten Günümüze Ortadoğu

Tayyar Arı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karmaşık sorunların basit çözümleri olmaz
ABD ile Türkiye arasındaki ilk gerilim Irak'ın işgali sürerken Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelebilecek olası riskleri önlemek üzere Irak'ın kuzeyine askeri güç sevk etme olasılığı üzerine belirmiş ve Amerikalı yetkililer buna karşı olduklarını açıklamışlardır. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, 23 Mart'ta Türkiye'nin Kuzey Irak'a insani amaçlarla girme niyetine ilişkin bir soru üzerine, 'Bu tür şeyler, yanlış anlamalara yol açar. Biz açıkça belirttik, Kuzey Irak'a tek taraflı, koordine edilmemiş hareketleri desteklemiyoruz' diyordu.'
Sayfa 616 - Mkm
Sovyet korkusu
Türkiye'nin Batı'nın teşvikiyle oluşturulan 1955'teki Bağdat Paktı (CENTO) projesi içinde İngiltere ile birlikte yer alması, Türkiye ile Orta Doğu ülkeleri arasında politika farklılığını daha da derinleştirmiştir. Bu nedenle Bağdat Paktı Menderes hükümeti tarafından her ne kadar Türkiye'nin Orta Doğu'daki etkisini arttırma düşüncesiyle yapılmış bir girişimse de sonuçta Türkiye'nin Orta Doğu ülkelerinden biraz daha uzaklaşmasına yol açan bir niteliğe dönüşmüştür. Çünkü özellikle Mısır'ın etkisiyle diğer Arap ülkeleri ittifaka katılmadığı gibi bu girişimi İngiliz emperyalizminin yeni bir oyunu olarak değerlendirerek Türkiye'yi buna araç olmakla suçlamışlardır. Adnan Menderes de daha sonraki yıllarda bunun hata olduğunu, bu gelişmenin bölgedeki Batı karşıtı kampı güçlendirirken Türkiye'nin bölgede daha fazla yalnızlaşmasına yol açtığını itiraf etmiştir. ... Türkiye Arap kamuoyunda sadece Batı'nın çözüm önerilerine destek veren ve bu konuda onlarla işbirliği yapan bir ülke olarak algılanmaya devam etmiş ve Batının jandarması olarak nitelendirilmekten kurtulamamıştır.
Sayfa 302 - Mkm
Reklam
Bağımsızlığın bedeli Türkiye'ye ödetilecekti
1 Mart tezkeresinin meclisten geçebilmesi için yalnızca 3 kabul oyuna ihtiyaç vardı. ''Tezkere, en fazla 62 bin yabancı askeri personelin 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasını öngörüyordu. Yabancı kuvvetlerin hava unsurları 255 uçak ve 65 helikopteri aşmayacak. Tezkereye göre, yabancı kuvvetlerin muharip unsurlarının, konuşlandıkları bölgelerden en kısa sürede Türkiye dışına intikal etmeleri sağlanacaktı.'' Evet tüm bunlar gerçekleşmedi. O dönem 13 yaşındaydım. Evdeki akşam yemeği sofrasında, mahallede, okulda bu meseleler gündemdeydi. Sevinçliydik. Golyat/tepegöz, komşumuz Irak'a bizim topraklarımızdan geçerek saldıramayacaktı. Dönemin AKP hükümetinin ve başbakan Erdoğan'ın istediği gerçekleşmemiş, Türk tarihinde arzu ettikleri kırılma yaşanmamıştı. Neydi o kırılma? Müslüman bir ülkenin topraklarına Batılı işgalcilerle birlikte girmek... Gerçi Afganistan'da Talibanlı teröristlere karşı NATO gücü içerisinde görev almış olmamızı tarihsel kırılma olarak değerlendirenler çıkacaklardır. Ancak Türk askeri personeli Talibanlı teröristlerle çatışmamıştır. Barış gücü olarak karargahında oturmuş ya da insani yardım görevlerinde bulunmuştu. Tezkere geçmedi diye sevinmiştik sevinmesine ama sonrasında yaşananlar, ABD'nin Türkiye'ye çok ağır bedeller ödeteceğinin kanıtıydı.
Sayfa 614 - Mkm
ABD ve dönemin hükümetini dumura uğratan tezkere
''Türkiye üzerinden Irak'a yönelik ikinci cephenin açılmasına izin verecek tezkerenin 1 Mart 2003'te Meclis'te gerekli çoğunluğu sağlayamaması ABD'de soğuk duş etkisi yapmıştı.'' Neden soğuk duş etkisi yapmıştı? Çünkü tezkere mecliste görüşülmeden üç hafta önce kapalı bir oturumda 759 sayılı karar kabul edilmişti. Neydi 759 sayılı karar? ''Türkiye'deki askeri üs ve tesisler ile limanlarda gerekli yenileştirme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmaları ile altyapı faaliyetlerinde bulunmak amacıyla ABD'ye mensup teknik ve askeri personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunmasını, bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasını öngörmekteydi.'' Yani Türk hükümeti ABD'ye, 1 Mart'ta oylanacak tezkerenin geçeceğini, üç hafta önce 6 Şubat 2003'teki gizli oturumun neticesiyle bildirmişti. Karşılığında da TSK'ya ait üslerin ve envanterin yenilenmesi, ordunun modernizasyonu gerçekleştirilecekti. Hatırlayanlar olacaktır, ABD'nin savaş gemileri İskenderun limanı açıklarında bekliyorlardı, hatta 1 Mart'ın arefesinde Amerikan askerlerinin bir kısmı karaya çıkmış, İncirlik'e seks işçileri akın etmiş, İncirlik esnafı bayram havasında beklemekteydi. 22. dönem TBMM milletvekillerinin 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyuyla tezkere geçmediğinde ise ABD yönetimi deyim yerindeyse dumura uğramıştı. Irak'ı işgali için Türkiye'yi kullanamayan ABD, İngiltere'deki hava üslerini, Suudi Arabistan'ı, Ürdün'ü kullanarak yoluna devam etti. Tezkerenin geçmemesinin neticesi ABD için ekonomik ve sosyal faturayı bir nebze ağırlaştırdı. (Yalnızca tırnak işaretleri içindeki kısımlar kitaptan)
Sayfa 613 - Mkm
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.