Gençlik Aşkı

Ganeşa Yayınevi
Sıralamalar

2021 35. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2021 18:22
Bir çırpıda bitecek, ödüllü bir kitap ile geldim. Nobel ödüllü bir eser üstelik.. Danimarka edebiyatının önemli bir yazarı. Karakterimiz yaşadığı aşkı anlatıyor. Aşkın farklı türlerini de anlatıyor. Yazarın okuduğum ilk kitabı, betimlemleri tasvirleri gayet güzel ver yerindeydi. Ödüllü olması zaten ne kadar sevildiğinin kanıtı.. Bir çırpıda bitecek, sıkmayan bir kitap arıyorsanız buyurunuz.. "Herkes kendi cevabını kendi verebilir. Ben sadece şunu söyleyebilirim: bu dünyada fazla şey görmemek daha iyidir"
2025 3. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 19:59
1917 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Danimarkalı yazar Henrık Pontoppıdan'dan okuduğum ilk kitap. Yazarın oldukça sade ve basit bir yazım uslubu var. Bu yüzden kolayca okunuyor. Betimlemeler kısa ve öz olarak sade bir şekilde yapılmış. Konu çok sakin bir şekilde anlatılmış. Verilmek istenen mesajlar ise çok ince dokunuşlarla metinlere yerleştirilmiş. Kitapta yazar bizi 19.yüzyıl Danimarka'sına götürüyor. Thyssen isimli bir kişinin anılarını okuyoruz. İlk gençlik yıllarında öğretmen olarak göreve başladığı küçük bir Danimarka kasabasında yaşadığı aşkı anlatıyor Thyssen. Ama bunu o kadar ustalıkla yapıyor ki kendi aşkını anlatıyor gibi görünürken aslında orada yaşanan bir kaç aşkı daha fazla ön plana çıkarıyor ve okuyucuya aşkla ilgili bir çok mesajlar veriyor. Ayrıca dönemin Danimarka kırsalındaki yaşamla ilgili azımsanmayacak bilgiler de sunuyor. Yazar bize o dönem yaşananları anlatırken bir yandan da yüz elli yıl öncesi Danimarka'sında aşkın ve mutluluğun bir analizini yapıyor. Hüsranla veya mutlulukla sona eren aşkların analizindeki son kararı ise okuyucuya bırakıyor. Kısa bir kitap olmasına rağmen insanı içine alan ve bir çok düşünceye sevk eden bu dramatik eseri ben beğenerek okudum. Okunmasını da tavsiye ederim.
2021 2. kitabı
Yazar Henrik Pontoppidan'ın Ganeşa Yayınevi tarafından yayımlanan Gençlik Aşkı kitabı okuyucuları ile buluşmayı bekliyor. _________________________________ "Aşk!... Çocukluğumuzun masumiyeti içinde, romanlarda ve hikayelerde ne olduğunu bilmeden, üzerinde düşünmeden yüzlerce kez okuduğumuz kelime.. Sonra gün gelir, etrafı titrek bir ışıkla, gizemli bir parfüm ve kutsal bir hale ile çevrelenir. Ellerimizle gözlerimizi kapatıp bu kelimeyi tekrarladığımızda, ciddi bir vakar çöker ruhumuza. Biraz meraklı, biraz kaygılı bir şekilde ve hem ruhumuzla hem de bedenimizle anlarız ki bu, üç harfin hüzünlü bir mutluluktur." "Pontoppidan okuduğumda gözlerim fal taşı gibi açılır. Onun konulara ve sorunlara farklı açılardan bakması ve karakterlerine karşı biri mesafeli diğeri daygudaşlık içeren iki farklı türdeki yaklaşımı şaşırtır beni. Gençlik Aşkı adlı eserinde işte tam da bu duygudaşlığı görüyoruz. Ve, aşk! Aşk, sadece bir kelime değildir onun eserlerinde. Sanırım geğirmenin bir aşk itirafı olarak anlatıldığı bir başka eser yoktur. Fakat bu hikayeyi anlatan Thyssen'in dudaklarında bu kelime kulağa çirkin ya da bayağı bir ifadeye dönüşmüyor."

Henrik PontoppidanYazar · 7 kitap
Henrik Pontoppidan (d. 24 Temmuz 1857, Fredericia - ö. 21 Ağustos 1943, Kopenhag) Danimarkalı yazar. J. P. Jacobsen, Holger Drachmann ve Herman Bang ile birlikte doğalcılık akımının önde gelen yazarları arasında yer aldı; "Çağdaş Çıkış" (İngilizce: The Modern Break-Through, Danca: Det moderne Gennembrud) grubuyla birlikte hareket etti. 1917'de Karl Gjellerup ile birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.