Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuram Ve Uygulamalarla Dilbilim, Göstergebilim Ve Türkoloji

Genel Dilbilime Giriş

Caner Kerimoğlu

Genel Dilbilime Giriş Sözleri ve Alıntıları

Genel Dilbilime Giriş sözleri ve alıntılarını, Genel Dilbilime Giriş kitap alıntılarını, Genel Dilbilime Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sapir-Whorf Hipotezi
"Bir dilin dilbilgisel yapısı o dilin kullanıcılarının dünyayı algılamalarını etkiler."*
Sayfa 57 - Pegem Akademi 4.BasımKitabı okudu
Saussure (Dil ve Söz)
"Dil toplum içinde her beyinde bulunan izler bütünü olarak yaşar. Söz ise beyindeki bu izler bütünün hayata yansıması, kullanımıdır."
Sayfa 33 - Pegem AkademiKitabı okudu
Reklam
1. yy. da dil eğitiminin konuşma ile başlatılması gerektiği kavranmış
Romalı hatip, retorikçi Quintilian (MS. 1. yy)'nın Dil Eğitimi Aşamaları: "Konuşma sanatı > dilbilgisi, doğru ifade / şairlerin yorumu > yazma ile okuma" (Harris-Taylor 2002: 62)
Sayfa 10 - PEGEMKitabı okudu
Ludwig Wittgenstein
"Sözcüklerin anlamları yoktur, yalnızca kullanımları vardır, bir sözcüğün anlamları, bunların kullanımlarının toplamından başka bir şey değildir."
Sayfa 209 - Pegem AkademiKitabı okudu
Bilimin pek çok dalında başlangıç olarak Eski Yunan alınır ancak dil incelemelerinde en eski geleneğe Hindistan sahiptir (Robins 1967:136). Yunan geleneği felsefeye dayanırken Hint geleneği doğrudan dil üzerine kurulmuştur. Bunda din metinlerinin (Vedalar) doğru okunup anlaşılması düşüncesi de etkili olmuştur.
Sayfa 10 - PEGEMKitabı okudu
"16. yüzyılda yaşamış olan Bergamalı Kadri ise Anadolu'da başlayan Türkçe dilbilgisi yazıcılığının ilk ismidir."
Sayfa 12 - Pegem AkademiKitabı okudu
Reklam
“Anlambilim, yalnızca dilbilimsel bilgiye dayanan anlamı ele alırken, dilin iletişimsel boyutuna odaklanan edimbilim, dilbilim dışındaki fiziksel ve sosyal dünyayı da dikkate alarak anlamı değerlendirir.”
Sayfa 138 - Pegem AkademiKitabı okudu
"Dil incelemelerinin daha ciddi bir hâl alması Eski Yunan'a dayanır ve dilbilgisi de bu dönemin ürünüdür denebilir."
Sayfa 6 - Pegem AkademiKitabı okudu
İnsan dilinin doğuşu
"J.J.Rousseau 1781'de dilin hem el hareketleri hem de ağlamalardan doğduğunu ileri sürdü ve bu ilk aşama sonrasında ritüellerin ve şarkıların ağlamayı dile çevirdiğini savundu."
Sayfa 248 - Pegem AkademiKitabı okudu
15.yy Öncesi Dil incelemeleri
"Sofistlerden Protogoras cinsiyet ayrımını ilk yapan kişidir, ayrıca cümleleri emir, dilek, soru, cevap olarak yapısal özelliklerine göre sınıflandırmıştır."
Sayfa 8 - Pegem AkademiKitabı okudu
Reklam
"Sesbilgisi, sesin doğasıyla ilgilidir ve sesin fiziksel yönlerine odaklanır. Sesbilim ise sesin kullanımına odaklanır."
Sayfa 148 - Pegem AkademiKitabı okudu
Umberto Eco
“Eco’ya göre eser yorumlanabildiği sürece tamamlanmış değildir, açık bırakılmıştır. Her eser de yoruma açıktır, bu nedenle açık olmayan, tamamlanmış bir eserden söz etmek mümkün değildir.”
Sayfa 137 - Pegem AkademiKitabı okudu
Chomsky
"... zihin ve dil ilişkisine odaklanır. Dili bir yerde insanın kaderi olarak görür. İnsan olan, dille doğandır. İnsan olan, dili olandır. İnsanın olduğu her yerde dil varsa, İnsan dil yeteneğiyle doğmuştur görüşünü savunan kurama Evrensel Dilbilgisi adı verilir."
Sayfa 66 - Pegem AkademiKitabı okudu
Ruhdilbilim (Psycholinguistics)
"Dilin edinilmesi, algılanması ve üretilmesindeki psikolojik etkenleri inceleyen bir alan olan ruh dilbilim biyolojiden nörolojiye pek çok disiplinle ilişki içindedir."
Sayfa 225 - Pegem AkademiKitabı okudu
"Dünyada ölmek üzereyken veya konuşma dili olarak kullanımını yitirmişken yeniden canlandırılan diller de vardır. İbranice, Aynu (Japonya'da), Sanskrit (Eski Hintçe) bu kapsamda anılabilecek dillerdir."
Sayfa 293 - Pegem AkademiKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.