Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri

Susie Hodge

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri Sözleri ve Alıntıları

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri sözleri ve alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri kitap alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Öyle bir yeteneğim var ki, giriştiğim hiçbir iş, ne kadar büyük olursa olsun, cesaretimin üstesinden gelemedi." -Peter Paul Rubens
Sayfa 43
Ölüler için sanat:
Mısır'da sanat eserlerinin büyük bir kısmı canlıların görmesi için değil, mezarlar için yapılmıştır. Bu dönemin eserleri bize estetik olarak çekici gelse de, yapılış amacı bambaşkadır. Eski Mısır dilinde "hey­keltıraş" için kullanılan kelimelerden biri olan "canlı tutan"da bu amacın ipuçlarını bulabiliriz.
Sayfa 8
Reklam
"Hayat, bir bitkiyi büyütüp şekillendiren yapraklarsa, sanat da onun manasını ihtiva eden çiçektir." Charles Rennie Mackintosh
Sayfa 93
"Güzel olana duyduğumuz tutku bizi aşırılığa götürmez; akla dair şeylere duyduğumuz sevgi bizi yumuşatmaz." -Pericles, (iö ~495 - 429)
Sayfa 15
Mısırlıların aksine Yunan sanatçılar öbür dünya yerine yaşadıkları dünyaya odaklandılar. Zihinsel gelişime duyulan hayranlığın be­densel hünerlerdeki yansıması kendini ilk kez İÖ. 776'da kayıtlara geçen olimpiyat oyunlarında gösterdi. Zihnin ve bedenin geliştirilmesi ve güçlen­dirilmesi yaygın bir amaç haline geldi ve bu popüler arzuların bir karşılığı olarak sanatçılar kusursuz figürler ve çevre tasvirleri üstünde çalıştılar. Tan­rıların, ideal insanları andıran varlıklarına duydukları inanç, güzelliğin ve kusursuzluğun yüceltilmesinin sebeplerinden biriydi.
Sayfa 12
İkonalar:
Bizans sanatının en önemli unsurlarından biri, İsa veya Meryem gibi kutsal bir figürü ya da bir azizi imgeleyen ikonadır. Değişik boylardaki ikonalar, tefekküre yardımcı olmaları için kiliselere ve evlere yerleştiriliyordu. Gerçekçi görünmemelerine rağmen, tasvir ettikleri figürün kutsal "aura"sını sergilediklerine inanıldığı için saygı ve hürmet görüyorlardı. Bakire Orans, dua eden Meryem'in Hıristiyan sanatında yaygın bir tasviridir. Kiev'deki Saint Sophia Katedrali'nde bulunan ve Bizans etkisi taşıyan bu 11. yüzyıl mozaiği, Meryem'i tipik bir şekilde kolları açık halde dua ederken göstermektedir. Kemerindeki mendil, dertleriyle ona gelen kişilerin gözyaşlarını silmek içindir.
Sayfa 22
Reklam
Budist Sanat:
Budizm ve Budist sanat 2500 yıldan fazla bir süre varlığını sürdürmüştür. İÖ 600-500 dolaylarında, Hint sanatçılar, Buda'nın öğretilerini yaymak için ikonografi ve simgeci eserler üretmeye başladılar. Budist sanatçılar, 600 yıl boyunca ilk etapta kendileri Yunan etkisinde kalmış olan Romalı sanatçılardan aldıkları fikirleri kullandılar.
Sayfa 16
"Resim yapmayı düşlüyorum, sonra da rüyamın resmini yapıyorum." - Vincent van Gogh
Sayfa 87
Vitruvius Adamı:
1487 yılı dolaylarında Leonardo da Vinci tarafından yapılmış bir çizimdir. Etrafında Eski Roma dönemi mimarlarından Vitruvius'un bir kitabina dayanan notlar yer alan ve bir çemberle bir karenin içine çizilen erkek figürü, insan vücudunun ideal oranlarını gösterir. Vitruvius, kitabında klasik mimari tarzlardaki oranların insan figürüne dayandığını açıklamıştır. Bu eskiz, Leonardo'nun oranlara anatomiye olan merakıyla sanat ve bilim arasında bağlantı kuran yeni düşünceyi göstermektedir. Leonardo, aynı zamanda insanvücudunun işleyişiyle evrenin işleyişi arasında bir ilişki olduğuna inaniyordu.
Mükemmel oranlar:
Yunanlar tarafından isimlendirilen Altın Oran, dikdörtgenlerle ölçülen ve evrensel olarak göze hoş gelen orantıların den­gesidir. İlk olarak eski Mısırlılar tarafından kullanılan Altın Oran yüzyıllar sonra Leonardo Da Vinci tarafından, dengeli orantıları bütün eserlerinde uygulayan Phidias'a atfen 'phi' olarak adlandırılmıştır. Parthenon'un dış cepheleri Altın Oran'la uyum içindedir ve tüm heykeller belirli oranlar ölçüsünde bölünmektedir. Örneğin, Athena'nın heykelinde, başının üstün­den kulağa kadar olan uzunluk; alından çeneye ve burun deliğinden kulak memesine kadar olan uzunlukla karşılaştırıldığında, hepsinin bu belirli oranlar ölçüsünde ayrıldığı görülür.
Sayfa 16
Reklam
Klasik Yunan Sanatı:
Yunanlar dikkatlerini insana, akla ve doğaya çevirmişlerdi, bu ilgileri sanatlarında da açıkça görülmektedir. İnsana ve çevrelerindeki doğaya duydukları hayranlık dolu merak kendini gerçekliğin detaylı incelenme­ sinde göstermektedir. Öte yandan güzelliğe de tutkuyla bağlıydılar. Bu yüzden gördüklerini idealize ettiler. Klasik Yunan sanatım şekillendiren, doğalcılığın ve idealizmin bu karışımıdır.
Sayfa 11
Barok:
16. yüzyılda, arka planda sürüp gitmekte olan dini çalkantılar karşısında Avrupa sanatı bir kez daha değişti. Barok sanat, Roma Katolisizminin imajını güçlendirmek için seçilen maksatlı bir araç olarak gelişti. Geniş bir üslup yelpazesini içinde barındırırken, duygu, dinamizm ve dramayı ve ek olarak bilhassa resimde, ışık ve tonları resmetmek için yeni metot­ları bir araya getirdi.
Sayfa 40
Şekli bozuk inci:
Barok (baroque) kelimesinin eğri büğrü, bozuk şekilli inci tanesi anlamina gelen Portekizce barroco sözcüğünden türetildiği düşünülmektedir. Sanattaki çoğu etiketlemede olduğu gibi, çağdaşı olan değil, sonraki dönemlerde yaşayan eleştirmenler tarafından konulmuş bir isimdir. Başlangıçta, Yüksek Rönesans'ın ahengi ve tutarlılığıyla doğrudan kontrast oluşturan sanatsal aşırılıklar ve gereğinden fazla ayrıntıların bir eleştirisi olarak ortaya çıkmıştır.
Sayfa 41
Evinizde ne işe yaradığını bilmediğiniz ya da güzel olduğuna inanmadığınız hiçbir şey bulundurmayın.
Realizm
"Ben hiç melek görmedim. Bana bir melek gösterin, ben de resmini yapayım."
Gustave Courbet
929 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.