Gözlem-liyorum

İrfan Aydın
Şubat 2026
Arkhe Yayınları

2026 27. kitabı
İRFAN AYDIN-GÖZLEMLİ-YORUM Kitabı, klasik anlamda "başlangıç-gelişme-sonuç" çizgisinde ilerleyen bir roman değil; birbirini besleyen gözlem/deneme yazıları üzerinden kurulan, okuru her bölümde bir "soru"ya yaklaştıran bir yapı. Yazar, özellikle içinde bulunulan dönemi (insanların kabuklarına çekildiği, ev-aile-okuma ile yeniden düşünme fırsatının doğduğu bir süreç) "tefekkür" için verimli bir zemin olarak kuruyor; ardından da okurun zihnini peş peşe sorularla açmayı hedefliyor: "Şehrimde, ülkemde, dünyada neler oluyor?", "ne kadar bilincindeyim?", "hayatım ne ölçüde șekillendiriliyor?" gibi sorular kitabın omurgasını oluşturuyor. Olay örgüsünün derinliği bu yüzden aksiyondan değil, temaların birbirine eklemlenmesinden geliyor: kitap bir "hikâye" anlatmaktan çok, modern hayatın insanı nereye ittiğini katman katman gösteriyor. Örneğin "Bencilim, Bencilsin, Bencilleştiriliyoruz" bölümünde yazar bencilliği sadece kişisel bir kusur gibi değil, çağın kurduğu bir düzen olarak ele alıyor; teknolojinin, medyanın, ev içine kapanmanın ve özellikle telefon/ekran alışkanlığının insanı "mahrem bölge"ye çekerek ilişkileri zayıflattığını söylüyor.Bu hat, kitabın ana mesajlarından birine bağlanıyor: Kendi içimize çekilirken insanlığımızı, merhametimizi ve sorumluluğumuzu kaybetmeyelim. Dil ve üslup net biçimde "okura dönük": sorular soran, doğrudan hitap eden, bazen sertleşen, bazen içten bir nasihat tonuna kavan bir anlatım var. "iletisime hazır ve açık mıyız?" bölümünde üslup daha gündelik ve sohbet gibi; telepati örneğiyle başlayıp (bilimsel tartışmaya da dokunarak) aslında derdini şuna getiriyor: "Yanımızda duran insanla bile iletişim kuramıyorsak, mesele dil değil duygu köprüsü." "Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir" cümlesi kitabın iletişim anlayışını çok iyi
Kesinlikle tavsiye ediyorum
2026 1216. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 18:44
"Sevgi yüklü kalpler, cefa çektirmeye değil; vefa ile kucaklamaya hazır yürekler sarsın her yanımızı." İrfan hocamız Gözlem-liyorum eserinde özenle seçtiği konular hakkında güzel açıklamalarda bulunmuş. Bu konular arasında asla bir sapma yoktur. Tarihsel metinlerden güzel bir şekilde yararlanmış olan hocamızdan bir isteğim var eserlerinin devamı gelsin. Önerimdir.
2026 65. kitabı
İrfan Aydın, bu eserinde bizi sadece bir okur olarak değil, birer gözlemci olarak derin bir düşünce yolculuğuna çıkarıyor. Kitabın kapağındaki o karmaşık labirent, aslında her gün içinde kaybolduğumuz modern hayatın bir yansıması gibi.
Gozlemli-Yorum
Puan vermedi
Bazı kitaplar yalnızca okunur ve unutulur. Bazıları ise okurun zihninde sorular bırakır. İrfan Aydın’ın Gözlemli-Yorum adlı eseri tam olarak bu ikinci türden bir kitap. Günlük hayatın içinde çoğu zaman üzerinde durmadan geçtiğimiz konuları yeniden düşünmeye davet eden, sorgulatan ve okuyucuyu içsel bir muhasebeye çağıran bir çalışma. Kitap, farklı başlıklar altında ele alınan kısa ama yoğun metinlerden oluşuyor. İnsan, toplum, değerler, iletişim, sevgi, sorumluluk ve modern hayatın insan üzerindeki etkileri gibi pek çok konu ele alınıyor. Her bölüm bir düşünce kapısı açıyor; okuru yalnızca bilgiyle değil, fikirle ve sorgulamayla buluşturuyor. Eserde en dikkat çeken noktalardan biri, yazarın kesin hükümler vermekten çok soru sormayı tercih etmesi. Bu sayede okuyucu pasif bir okur olmaktan çıkıyor; satır aralarında kendi hayatına dönüp bakmaya başlıyor. Örneğin iletişim, öfke, bencillik, sevgi ve sorumluluk gibi kavramlar yalnızca teorik olarak değil, gündelik hayatın içinden örneklerle ele alınıyor. Kitapta yer alan metinler bazen bir deneme tadında, bazen de kısa bir sohbet gibi ilerliyor. Yazarın dili sade ve samimi. Bu da kitabın ağır bir düşünce metni gibi değil, okurla yapılan içten bir konuşma hissi vermesini sağlıyor. Özellikle modern dünyanın insanı giderek yalnızlaştırdığı, bireyselleştirdiği ve değerleri zayıflattığı fikri kitabın birçok bölümünde dikkat çekiyor. Bu yönüyle eser yalnızca bir gözlem kitabı değil; aynı zamanda insanın kendine ve topluma yeniden bakması için bir davet niteliğinde. Gözlemli-Yorum, okuyucuyu yargılamayan ama düşündüren bir kitap. Her bölüm, “Ben hayatın neresindeyim?” sorusunu yeniden sormaya neden oluyor. Kısacası bu eser; hayatı, insanı ve toplumu anlamaya çalışan herkes için küçük ama etkili düşünce durakları sunan bir
2026 98. kitabı
Toplumun içinden, tam kalbinden gelen bir ses… Gözlemli-Yorum, sadece anlatmıyor; sorgulatıyor. Bu kitapta; Adaletin neden vazgeçilmez olduğunu, Dostluğun ve ahde vefanın neden unutulmaması gerektiğini, Ve en önemlisi “iyi bir insan” olmanın ne kadar cesaret istediğini hissediyorsun.. Yazar İrfan Aydın, günümüzün karmaşasında kaybolan değerleri sade ama etkili bir dille hatırlatıyor.. Okurken kendine şu soruyu sormadan edemiyorsun: “Ben doğru olanı gerçekten savunabiliyor muyum?” Kısa ama etkili bir kitap. İçsel pusulanı yeniden ayarlamak istiyorsan tam sana göre.