Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güller Kitabı

Beşir Ayvazoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İranlı büyükşair Şeyh Sâdi-i Şirazi (ö. 1292)'nin iki ünlü eseri "Bostan" ve "Gülistan" adlarını taşıyordu. Bu isimler, bu kitaplarda, gül bahçelerindekilere benzer güzellikler bulunduğu anlamına gelmektedir.
Unutma ölmeği dâim anadur Bugün bana ise yarın sanadur
Reklam
Kara Fazlî, eserinin sonunda mâceraları anlatılan kahramanlarının neyi temsil ettiklerini açıklamıştır : ŞAH BAHAR:AKIL GÜL:RUH SUSEN :KAHRAMANLIK SÜNBÜL:HASRET HÂR(DİKEN) :KİN VE KİBİR ŞAH TEMMUZ :GAZAP HAZAN ŞAH:MENFAATTE VE ŞEHVET KIŞ ŞAH:BEDENİN VE RUHUN SOĞUMASI NEVRUZ ŞAH:NÛR-İ YAKÎN BÜLBÜL :GÖNÜL RÜZGÁR :NEFES, SOLUK NERGİS:GÖRÜŞ KUVVETİ LÂLE:SÂKİ VE MUHABBET SERV:DOĞRULUK IRMAK:İÇ TEMİZLİĞİ
Sayfa 95 - ÖTÜKEN YAYINEVİ, YAYIN YILI 2001
... Hindistan'ın büyük bir kısmını fethederek bir imparatorluk kuran Babür Şah, şairliği, hattatlığı ve musikişinaslığının yanı sıra, hastalık derecesinde bir bahçe ve çiçek tutkunuydu. Kızlarına verdiği Gülbeden, Gülçehre ve Gülrenk adları bu tutkusunun tezahürlerinden biridir.
Hafız'dan Ronsard'a, Yunus'tan Tagore'a, Hayyam'dan Goethe'ye, Fûzûlî'den Rilke'ye kadar, bütün dünya şairlerinin üzerinde birleştiği tek çiçek güldür.
Çağdaş dünyanın eşya kalabalığında kendilerine bile yer bulmakta zorlanan insanların hayatlarında çiçeğe ayırabilecekleri yer çok sınırlı.
Sayfa 255Kitabı okudu
Reklam
İranlı büyük şair Şeyh Sâdi-i Şirazi (ö. 1292)'nin iki ünlü eseri "Bostan" ve "Gülistan" adlarını taşıyordu. Bu isimler, bu kitaplarda, gül bahçelerindekilere benzer güzellikler bulunduğu anlamına gelmektedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.