Gülmenin Cevheri Üzerine

Charles Baudelaire
5.3/10
22 Kişi
61
Okunma
5
Beğeni
1.105
Görüntülenme
Yaşamının hastalıklar ve yoksullukla başa çıkmaya çalıştığı zorlu yıllarında yazdığı bu felsefi metinde Baudelaire, mutluluk göstergesi olarak değerlendirilen gülme tepkisini bambaşka bir açıdan, insanın şeytani yanını açık eden bir gözlemcilikle ele alır. Bir gülme teorisi ya da bir komedi felsefesi olarak da tanımlayabileceğimiz denemede Baudelaire, çarpıcı ancak tanıdık bir örnekle gülmeyi masum bir kahkahadan şeytani bir kıkırtıya dönüştürür. Tökezleyip düşen bir adam sokakta bir grup insanı kahkahalara boğar. Bu kahkahalar insana dair ne söyler? Tanrı, hayvanlar ve bitkiler gülmezken, gülen tek varlık insanın gülümsemesinin ardında bin bir türlü duygu gizlidir; bunların doğasıysa her zaman bir gülücük kadar masum olmayabilir.
80 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1868
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

80 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Kitap gülmenin biraz şeytani bir tarafı olabileceğini anlatmaya çalışıyor diyebilirim. En azından başlangıç bölümünde böyle bir söylemi var. Daha sonraki bölümlerde ise öncelikli olarak Fransız ressam ve karikatürüstleri ve eserlerini inceliyor. Diğer Avrupa ülkelerindende sanatçılar yer alıyor az da olsa. Okurken sürekli adı geçen sanatçıları ve eserlerini incelemek için internete girdim. Bu tarz okumaları seviyorum ben. Ancak özel olarak bu konuya ilgili değilseniz sıkıcı gelebilir. Bahsi geçen bazı sanatçıların eserlerine de yer veriliyor kitapta. Keyifli okumalar dilerim.
Gülmenin Cevheri Üzerine
Gülmenin Cevheri ÜzerineCharles Baudelaire · Can Yayınları · 202461 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
Bir çokları daha bilmedi nedir tadı Sıcak bir yuvanın, onlar hiç yaşamadı!.
Charles Baudelaire
Charles Baudelaire
Kötülük çiceklerinden bir şiirle başlmk istedim bugun bu kısacık doku kitabımıza Kötülük çicekleri çoğumuz bu yazarın şiiri olduğunu biliriz Charles Pierre Baudelaire, Fransız şair, deneme yazarı ve sanat eleştirmenidir. 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden olmasının yanı sıra Edgar Allan Poe'nun eserlerini çeviren öncü sanatçıdır. sembolizmin öncüsü kabul edilen Baudelaire'dir. Romantizm ile sembolizm arasında köprü kurmuş olan ve yapıtlarıyla çağdaşlarını aşarak, doğrudan 20. yüzyıla seslenmiş olan şairin şiirlerinin oluşumunda temel yaratıcılık noktası zengin imgelem gücüdür. Sembolizmin özellikleri nelerdir? Gerçeklerden kaçma, hayale sığınma, çirkinlikleri hayal yardımıyla güzelleştirme, bunlara bağlı olarak ortaya çıkan karamsarlık, sembolizmin en belirgin özelliklerindendir. Durgun sular, ay ışığı, alacakaranlık, tan ağartısı, perdede gezinen gölgeler başlıca temalarıdır. Yazar
Gülmenin Cevheri Üzerine
Gülmenin Cevheri Üzerine
kitabında Yaşamının hastalıklar ve yoksullukla başa çıkmaya çalıştığı zorlu yıllarında yazdığı bu felsefi metinde Baudelaire, mutluluk göstergesi olarak değerlendirilen gülme tepkisini bambaşka bir açıdan, insanın şeytani yanını açık eden bir gözlemcilikle ele alır.. Gülümsemenin bize ne kattığı ve düşünsel izlenimini okuduk.. #iyiokumalar
Gülmenin Cevheri Üzerine
Gülmenin Cevheri Üzerine
Gülmenin Cevheri Üzerine
Gülmenin Cevheri ÜzerineCharles Baudelaire · Can Yayınları · 202461 okunma

Yazar Hakkında

Charles Baudelaire
Charles BaudelaireYazar · 25 kitap
Charles Baudelaire (9 Nisan, 1821 - 31 Ağustos, 1867) 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden. 1821'de Paris'de doğdu. Mutsuz bir çocukluk geçirdi. Babası 1827'de öldü. 1839'da okuduğu okuldan disiplinsizlik yüzünden atıldı. Hukuk öğrenimi görmeye zorlanan Baudelaire, buna başkaldırarak Quartier Latin'de bohem bir hayatı seçti. Burada Frengiye yakalandı. 20 Yaşında Hindistan'a gitmek üzere yola çıktı. 1842'de Fransa'ya döndü. Sonradan metresi olan Jeanne Duval ile tanıştı. Babasının mirasını aldı ancak bu parayı hesapsızca harcadığı için ailesi miras hakkını geri aldı. 1846'dan sonra Kötülük Çiçekleri kitabına girecek şiirlerini yazmaya başladı. 1847'de Edgar Allan Poe'yı keşfetti ve eserlerini Fransızcaya çevirmeye başladı. 1848'de devrimcilerin yanında yer aldı. 1857'de Les Fleurs du Mal (Kötülük Çiçekleri) (Elem Çiçekleri) kitap olarak yayınlandı, içindeki altı şiir kamu ahlakına aykırı bulunduğu için Baudelaire hakkında dava açıldı. 1860'da Yapay Cennetleri yayınladı. Bu eserde de uçlarda gezinen bir kişilik sergiledi. Bir tür otobiyografi olan "Çırılçıplak Soyulan Yüreğim" üzerine çalıştığı ve 1862'de "Paris Sıkıntısı" adıyla düzyazı şiirlerini yayımladığı sırada frenginin yan etkileri giderek kendini daha fazla hissettirmeye başladı. İki yıl kaldığı Belçika'dan dönüşünde felç olan sanatçı 31 Ağustos tarihinde Paris'te 46 yaşındayken öldü. Mezarı Paris Cimetiére du Montparnasse'dadır. Yaşadığı dönemde kurulmakta olan modern Paris'in metropol yaşantısı üzerine inşa ettiği edebiyatı ve eleştiri yazıları modernist estetiğin habercisi sayılır. Şiirlerini derlediği Kötülük Çiçekleri (Les Fleurs du Mal-1857) ve Paris Sıkıntısı (Le Spleen de Paris-1869), Rimbaud'dan Mallarmé'ye, Yahya Kemal ve Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar pek çok şairin çarpıldığı, 20. yüzyıl edebiyatının en etkili kılavuzları olur. Gerek klasik geleneğe, gerekse egemen çağdaş zihniyetlere karşı isyanı ve gerçekliğe kafa tuttuğu imgelemi, zamanında şiirlerinin yasaklanmasına kadar varan düşmanlıklar uyandırır. Sonradan bu başkaldırı ve imgelem, avangard sanat ve edebiyatın çekirdeğini oluşturacaktır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.