Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gündelik Hayatımızın Tarihi

Kudret Emiroğlu

Gündelik Hayatımızın Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Gündelik Hayatımızın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Gündelik Hayatımızın Tarihi kitap alıntılarını, Gündelik Hayatımızın Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski Yunanlar ve Romalılarca uğurlu kabul edilen at nalı, ortaçağ­da büyücülük salgını ve büyücü avı başladığında bütün Avrupa'da güç­lü bir tılsım olarak yaygınlaşmıştır. Büyücülerin attan korktukları için süpürgeye bindikleri ve demir at nalına da yanaşamadıklarına inanıl­maktadır.
Dursun, Durmuş, Satı, Satılmış, Hediye, Ömür, Yaşar gibi adlar çocuk ölümlerine karşı tedbir olarak konulan adlardır. Bebekleri ölen aileler, bu adları tercih ederek, ad büyüsü yapmaktadırlar. "Satmak" kökünden türetilen adlarda, bebeğe musallat olan kötü ruhları, bebeğin o aileye ait olmadığına, başkasına satıldığına inandırarak kandırma bilesi yatmaktadır. Bazı yörelerde bebek, "satıldığı" yeni anasının eteklerinin altından geçirilip yakasından çıkartılarak satma işlemi, gerçekte doğurma işlemi yapılmaktadır. Eski Türkler de aynı yöntemi uygulayarak kötü ruhları bebeklerin değersizliğine inandırıp kaçırtmak için çocuklarına İtalmas(z), İtboku, Çoçkabay (domuzbay) gibi adlar koymuşlardır.
Sayfa 3 - İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Amin
Eski Ahit'te 13, Yeni Ahit'te 119 yerde geçen ve Kuran'da bulunmayan amin sözcüğünün kökeni Eski Mısır'da İÖ 2500 yıllarında "gizlenen, gizli olan" anlamında kullanılan "amun" sözcüğüdür.
Güvercin
Kabe'ye güvercin konmadığı hatta üstüne geldiği zaman derhal yönünü değiştirdiği inancı güvercine atfedilen dindarlığın göstergesidir. Kabe'ye konmayan kuş başımıza pislerse, bir bildiği vardır herhalde. Milli piyango alma zamanınızın geldiğine bir işaret olabilir.
Sayfa 20
Mahallede
"Öğretmenlerin fazla tayin görmediği, okul ve işyeri sayısının az olduğu yakın yıllara kadar, birlikte büyüyenlerin birlikte değilse de, bir arada yaşam mücadelesi yürüttüğü mahalle, klasik örf ve âdetlere sahip çıkanların cennetidir."
Sayfa 476 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Kibar insan yalnızken (veya karanlıkta) esnerken de ağzını kapatandır.
Reklam
Halk hekimliğinin birçok uygulamasının da büyüsel nitelik taşıdığı görülmektedir. Tek bir örnekle, zamanında Anadolu'nun yaygın hastalıklarından olan sıtmanın tedavisini aktaralım. Ocaklı bir hoca, sıtmalı hastanın karnının üstüne koyun dalağı veya karaciğerini koyar, hasta veya yakını hocaya sorar, "Ne kesiyorsun?" hoca, "Falancanın dalağını" deyince, "Öyle ise kes gitsin!" denir ve soru cevap üç defa tekrarlandıktan sonra hoca kara saplı bir bıçakla dalağı üç defa çizer. Dalak evde ocağın yanına asılır, koyunun dalağı kuruduğunda, hastanın da sıtması iyileşecektir
Sayfa 10 - İş Bankası Kültür Yayınları
Mahallede
"Hızlı değişim ve nüfus hareketlerine sahne olan Türkiye'de, mahalle yaşamını konu edinen televizyon dizilerinin en beğenilenler arasında yer alması, mahalle yaşantısının idealize edilmesine duyulan ihtiyacın dışavurumu olarak da değerlendirilebilir."
Sayfa 477 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Hızır kimliğinin farklılıklarından biri
Hızır sözcüğünün Arapça yeşil, yeşili bol yer anlamında "hadr", "hıdr" kökünden geldiği ileri sürülmüştür. İbrani geleneğine göre Hıdır, İlyas peygamberin yeşil anlamındaki lakabıdır, peygamberin baktığı yer yeşillenip ardınca bitkiler fışkırdığı için bu lakabı almıştır.
İngilizcede koca anlamına gelen "husband" sözcüğü, ahır hizmetlisi anlamına geldiği gibi; Türkçe güvey sözcüğü de hayvan "gütmek" köküyle ilişkilendirilerek damadın bir süre kayınbabasının çobanlığını yaptığı döneme göndermedir.
571 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.