Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanoğulları'nın Son Padişahı Vahideddin

Gurbet Cehenneminde

Tarık Mümtaz Göztepe

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Vahdettin'in parasını safahat alemlerinde yiyen Kayınbirader!
Sultan Vahideddin, tekrar îstanbu'a döneceğine, taht ve tacına kavuşacağına sarsılmaz bir iman ile inan­makta idi, Hayatının son günlerine kadar muhafaza et­tiği bu itikadı, son saatine kadar kayıp ettiği, yani ya­veri Zeki Bey'in alabildiğine sefahati yüzünden bitirdi­ği parasile birlikte kaybetmişti.
Sigarası ile kahvesinden başka mükeyyifat namına hiçbir itiyadı bulunmayan Sultan Vahideddin pek çok sigara içerdi. Bu gurbet yolcuğuna düştükten sonra sigarayı o kadar sıkılaştırmıştı ki bu hâl adeta hayatını tehdide başlamış ve gerek kendi doktoru gerekse İtalyan profesörlerinden meşhur bir müdavi tabibi şiddetle müdahaleye mecbur kalmışlar hiç olmazsa sigarayı seyrekleştirmesinde ısrar etmişlerdi.
Reklam
Çerkez Ethem'e, Yunan hazinesinden bağlanan maaş.
Çeşitli mecburiyetler altında Türk Or­dusunu arkadan vurmağa cüret eden fakat muvaffak olamayınca beyaz etekli efsun askerinin fistanına, sarılan Çerkeş Ethem ile kardeşlerine ve avanesine Yunan hâzinesinin hidematı vataniye tertibinden bol maaşlar bağlamıştı.
Sultan Vahideddin, ingıliz zırhlısının güvertesine ayağını basarken gürîemeğe başlayan selâm topları ara­sında geminin kıç tarafına dönmüş ve orada dalgalanan İngiliz sancağını selâmladıktan sonra, kendisini merdi­ven başında karşılayan, İngiltere’nin Akdeniz filosu ku­mandanı Amiral Sir Drobek'in elini sıkmıştır.
Çünkü Hicaz Kralı Hüseyin gibi Mısır Kralı Fuat da hilafet postuna oturmayı aklına koyanlardan biriydi.
Sayfa 104 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Sigarası ile kahvesinden başka mükeyyifat namına hiçbir itiyadı bulunmayan Sultan Vahidettin pek çok sigara içerdi.
Sayfa 112 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Reklam
Sultan Vahideddin ile Mussolin'nin her nedense birbirlerini daha ilk gördükleri anda yıldızlan çok ba­rışmıştı. Prens Sami Bey'e döndü ve sözlerinin cümle cümle ve dikkatle Mussoliniye tercüme edilmesini emre­derek suretle söze başladı: — Sinyor Mussolini cenaplanı büyük bir hay­ranlıkla ve şahsen tebrike imkân bulmakla bahtiyarım. Haklanndaki hayranlığım, kendilerini bütün meşhur inkılâp kahramanlarından tamamile ayıran büyük mezi­yetlerinden dolayıdır. Bütün inkılâplar, infilâk ettikleri memleketlerin içtimai müesseselerini ve en mukaddes ananelerini tahrip ile işe başladıkları halde. Sinyor Mussolli'nin zat ve ese­ri bütün bu kaideler arasında bir istisna teşkil etmekte­dir.» Sultan Vahideddin bu sözleri müteakip bizzat Mussollini'ye artan bir heyecanla devam eden nutkunu şöyle bitirdi: « - Siz alelâde bir inkılâpçı değil, memleketiniz için büyük ve pek hayırlı bir ıslahatçısınız. Yıkmadan yapmağı ancak sizin eserinizde görmek mümkün olabil­ miştir.»
Sayfa 119Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.