Hadi Gülümse

Kemal Burkay
Şubat 2009
Kırmızı Yayıncılık
Sıralamalar

Bir Siyasinin Şiirleri Mi Yoksa Bir Şairin İdeolojisi mi?
2022 8. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2022 11:56
Bu zamana kadar Kemal Burkay’ı siyasetçi kimliğiyle tanırdım. Kitabı bitirdikten sonra büyük bir şair olduğunu anladım. Siyasi kimliği o kadar ön plana çıkmış ki arkasında yatan büyük şairi görememişim. İlk dönem şiirlerinde umutlu bir insanı gördüm. Umut varsa kavga da vardır, isyan da vardır, direnmek de vardır elbet. Spartaküs ve Dersim şiirlerini ayrıca çok beğendim. İkinci dönem için Sürgün yılları şiirleri demek sanırım yanlış olmaz. Şairin artık insana karşı umudu kalmamıştır. Tüm mücadelesi ve tükettiği yıllarına rağmen insanda bir gıdım ilerleme görememiştir. Bu dönemde kavgasını bitirmiş ve sevi şiirleri yazmaya başlamış. Siyasi kimliğinden sıyrılmış saf bir şair olarak karşımıza çıkmış. İlerleyen yaşın verdiği dinginlikle yazdığı şiirlerin verdiği keyif de apayrı güzellikte. Aslında bu ikinci dönem Kemal Burkay’ın anadan doğma şair olduğunun da kanıtı niteliğinde. Eğer bir gün ülkemizde de “iklim değişir, Akdeniz olur” sa Kemal Burkay’ın değeri geç de olsa çok daha iyi anlaşılacaktır.
Hadi GülümseKemal Burkay · Kırmızı Yayıncılık · 200928 okunma

Kemal BurkayYazar · 10 kitap
Burkay, eğitimine Tunceli'de başladı. 1960'ta Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne katıldı ve partinin Elazığ, Bingöl, Tunceli gibi şehirlerdeki teşkilatlarında görev aldı. 1966 yılında yayınlandığı bir makaleden dolayı hapis yattı. 1969 ve 1971 yıllarında da tutuklanan Burkay, Lübnan üzerinden Türkiye'yi terk etti. 1974 yılında genel aftan yararlanarak Türkiye'ye geri döndü. Bu dönemlerde Türkiye'de Kürdistan Sosyalist Partisi'ni kurdu. 2003 yılında ise kurduğu ve genel sekreterliğini yaptığı partiden kendi kararıyla ayrıldı. Burkay, Türkçe ve Kürtçe olmak üzere çeşitli alanlarda yazılar yazdı ve eserler çıkardı. Sezen Aksu'nun 1991 yılında çıkan albümüne adını veren Gülümse adlı şarkısı ve Yeni Türkü'nünSonbahardan Çizgiler adlı parçası Burkay'ın şiirlerinden bestelenmiştir. 31 yıldır yaşadığı İsveç'ten Türkiye'ye 30 Temmuz 2011 tarihinde dönmüştür. 4 Kasım 2012'de Hak ve Özgürlükler Partisi genel başkanlığına seçilmiştir.