Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis Usulü ve Tarihi

İbrahim Canan

Hadis Usulü ve Tarihi Gönderileri

Hadis Usulü ve Tarihi kitaplarını, Hadis Usulü ve Tarihi sözleri ve alıntılarını, Hadis Usulü ve Tarihi yazarlarını, Hadis Usulü ve Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ebu hureyre (r.anh)
“Kimse, mazhar olduğu nimeti sebebiyle facire gıpta etmesin. Çünkü, peşini hiç bırakmadan onu takip eden biri var: Cehennem."
İlimde kesinlik (yakîn) derecelidir. İslâm âlimleri, bizzat ayet ve hadislere dayanarak kesin ilmin üç mertebe üzere olduğunu belirtirler: 1- İlme'l yakin: Uzakta bir duman görünce orada ateşin varlığına hükmederiz. Zira dumanın ateşten çıktığı hususunda şaşmaz ilmimiz (yakin) var. 2- Ayne'l-yakin: Gözle görerek elde ettiğimiz ilim. Bu, ilmi yakin' den daha üstündür. Dumanın çıktığı ye re varip, ateşi bizzat görmemiz, burada ateş var, görüyorum dememiz gibi. 3- Hakka'l-yakin: İlmin en üstün derecesidir. O hakikati bizzat idraktır. Dumanın çıktığı yerde ateşe elimizi vurarak, yakarak onun ateş olduğunu idrakimiz gibi. Şu halde Hz. İbrahim örneğinde, gaybi hakikatlere imanımızın üst mertebelere çıkmasını istemek meşru olduğu gibi(bakara260), Hz. Ömer örneğinde de hadise, haber-i vâhite itminanımızın artmasını istemek bu maksadla araştırma yapmak meşrudur, hakkımızdır.
Reklam
Ömer (r.anh) Sünnete sataşmayı meslek edinmiş, bid'at ehli ve benzerlerinden câhil ve marifetsiz takımı, delil olarak kullanarak müslümanları Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'in hadîslerinden uzaklaştırmaya, hadîse gerek olmadığına inandırmaya çalışmışlar, hadîs ehlini de kötülemeye vesile kılmışlardır. Halbuki, Kitabullah'ın gösterdiği hedefe ancak sünnetle ulaşılabilir."
Hz. Ebu Hüreyre'nin, kendisini çok hadîs rivayet etmekle itham ederlere verdiği cevap da burada kaydetmeye değer: "Kitâbullah'da şu iki âyet olmasaydı Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'tan asla hiçbir rivayette bulunmazdim"Gerçekten Allah'ın indirdiği Kitabtan bir şeyi gizlemede bulunup onu az bir değere değişenler var ya, onların karınlarına tıkındıkları ancak ateştir. Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz ve onları günahlardan arıtmaz. Onlara elem verici azab vardır. Onlar, doğruluk yerine sapıklığı, magrifet ye- rine azâbı alanlardır. Ateşe ne kadar da dayanıklıdırlar" (el-Bakara, 2/174-75).
19 öğeden 16 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.