Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hafıza Sanatı

Frances A. Yates

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Euxemus, Apollonios'a soylu düşüncelerle dolu olduğu, kendisini böylesine sarih ve akıcı bir şekilde ifade ettiği halde niçin henüz hiçbir şey yazmadığını sorduğunda, beriki şöyle yanıt verdi: "Çünkü şimdiye kadar sessizliği deneyimlemedim."
Metis Kitap
..Öyleyse sanat da doğayı taklit etmeli, onun arzuladığı şeyi bulmalı ve onun gösterdiği doğrultuyu izlemelidir. Zira icatlar söz konusu olduğunda doğa asla nihai değildir, eğitim ise asla ilk sırada gelmez. Şeyler başlangıcını doğal yetenekten alır, hedeflere ise ancak disiplinle ulaşılır.
Reklam
Soyut olanda ısrar eden, şiir ve mecaza pek fazla değer vermeyen skolastizm çağının aynı zamanda dini sanatta imgelerin, üstelik de yeni imgelerin olağanüstü gelişimine sahne olması kimi zaman hayret dolu yorumlara konu olmuştur. Aykırılık gibi görünen bu durumun açıklamasını Aquinolu Tommaso'nun yapıtlarında arayanlar, onun kutsal metinlerde mecaz ve imgenin kullanımını meşrulaştırdığı pasajı aktarır. Tommaso kutsal metinlerde niçin imgelerin kullanıldığı sorusunu sormaktadır, "zira çeşitli teşbih ve temsillerle ilerlemek, bütün öğretiler içinde en aşağısı olan şiire ait bir yöntemdir". Şiirin bağımsız sanatların en aşağı kademesi olan Gramere dahil edildiğini düşünmekte ve kutsal metinlerin niçin bilginin bu aşağı dalını kullandığını sorgulamaktadır. Kutsal metinler manevi şeylerden bahsederken cismani şeylerin teşbihini kullanır, "çünkü idrake ilişkin şeylere duyusal şeyler aracılığıyla erişmek insan doğasının bir gereğidir, çünkü sahip olduğumuz bütün bilginin başlangıç noktası duyulardadır".
İcat, hakiki şeylerin veya savunulan noktayı inandırıcı kılacak kadar hakiki olana benzer şeylerin keşfedilmesidir; düzenleme, bu şekilde keşfedilen şeylerin bir sıraya konmasıdır; üslup, keşfedilenlere uygun sözcüklerin belirlenmesidir; hafıza, şeyler ve sözcüklerin ruh tarafından kuvvetli bir şekilde algılanmasıdır; sunuş, ses ve bedenin şeyler ve sözcüklerin saygınlığına uygun bir şekil almasıdır
Sayfa 22 - CiceroKitabı okudu
İnsan bedene büründüğü zaman zihninin bu ilâhi niteliğini yitirmez. Kendi zihninde bulunan ilahi ışıkla, kendisine ait olan deneyim sayesinde ilahi doğasına bütünüyle yeniden kavuşabilir.
PoimandresKitabı okudu
İmgeler, hem manevi maksatlar uyandıracak kadar sanatsal açıdan güçlü cismani teşbihler olacaktı, hem de hayret verici derecede kuvvetli bir doğal hafızaya ve yoğun bir zihinde canlandırma gücüne sahip.
Reklam
Sokrates Phaidros 'ta şu hikayeyi anlatır. O sırada duydum ki Mısır' da Naukratis'te o ülkenin eski tanrılarından biri yaşıyormuş; kutsal kuşu aynak olan bu tanrının adı Thot'muş. Sayıları, aritmetiği ve geometriyi ve astronomiyi icat eden oymuş, aynca damayı ve zarları da icat etmiş, ve hepsinden önemlisi harfleri. O dönemde bütün Mısır'ın
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.