Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hakikatin İzinde

Şahin Doğan

Hakikatin İzinde Gönderileri

Hakikatin İzinde kitaplarını, Hakikatin İzinde sözleri ve alıntılarını, Hakikatin İzinde yazarlarını, Hakikatin İzinde yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslam Düşüncesinde 3 Ana Damar
İslam düşünce tarihini dikkatli bir gözle incelediğimizde, çağdaş düşünür El-Cabiri'nin de bir yerde önemle vurguladığı gibi, üç ana damardan veya akımdan bahsetmek mümkün: Birincisi, bürhani (felsefe), ikincisi, beyani (fıkıh), üçüncüsü irfani (tasavvuf). Ya da meşşai (kelam), işraki (tasavvuf), selefi (fıkıh). Tarih boyunca bu üç ana damar
Sayfa 35-36
Hakikat Anlayışını Etkileyen Şeyler
Bizim hakikat anlayışımız mutlak olmayıp anlayışımızın tarihi şartlarına, anlama eylemimizin altında yatan niyetimize, bakış açımıza, dilimize, yorumumuza ve diğer hakikat anlayışları ile olan ilişkimize bağlıdır.
Sayfa 33
Reklam
Hakikate Dokunabiliriz Ama Onu Avuçlayamayız
Hakikat, bütüncül (yekpare) ve açısız fakat o hakikatin muhatabı konumundaki insan aklı parçalı ve açılı. Parça bütünü içine alamadığı gibi insan veya insan grupları da (dinler, mezhepler, cemaatler, ideolojiler) hakikati bir başına içine alamaz, kuşatamaz, temsil edemez. Böyle bir güçleri yoktur çünkü. “Hakikat, benim bakış açımın bana gösterdiklerinden ibarettir” diyen, her şeyden önce hakikate zulmetmiş olur. Çünkü her insanın veya insan gruplarının bütüncül olan hakikati temessül (yansıtma, iletme) etme yetkileri var; temellük (mülke edinme, üzerine oturma) etme yetkileri yok. Olamaz da. Zira hakikati, temellük etme yetkisi ve ehliyeti ve salahiyeti ve liyakati ve kudreti sadece Allah'ındır. Biz dindarlar açısından hakikat diye tanımladığımız o nazenin şeyin bizzat kaynağı O'dur çünkü. İnsanların -mütevazice- hakikate ayna olmaya hakları vardır, amma özel aynasında kendine yansıyan hakikat daneciklerini - mütekebbirce- biricik ve tek hakikat olarak görme ve öylece ilan etmeye hakları yoktur. ... Biz yaratılmışlar hakikate dokunabiliriz sadece, onu avuçlayamayız.
Sayfa 28-29
Dindarlık: Hüzün ve İnziva
Zirveler, soğuk ve ürkütücü diyor çağının vicdanı nihilist derviş Nietzsche. “Entelektüel Yalnızlık” dedikleri galiba bu. Sürüden kopup zirveye talip olmak. Yani dipsize, bilinmeze, sonsuza. Gerçek dindarlık ya da bilgelik bile yalnızlığın ve hüznün çocuğu. Yalnızlığın. İnzivanın. Uzletin. Yani Sina'nın. Hira'nın. Olemp'in. Hüznü ve inzivası olmayanın dindarlığından kuşku duymalı. Tanrı bile elçilerini hep şahikalara, zirvelere, uçurumlara çağırır. Konuşmak için, diyalog için, emirlerini tebliğ için. Bu duygular soylu zekalar için geçerli. Günlük elbise değiştirir gibi düşünce değiştiren fikir zamparaları' için değil. Düşünce bedel ister, haysiyet ister, kan, ter, emek ve sancı ister. O, sunulmaz bulunur...” (Entelektüel Yalnızlık, s.61)
Sayfa 11
Geri112
124 öğeden 121 ile 124 arasındakiler gösteriliyor.