Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çerkes Yaşam Kültürü

Harimole

Yakup Temel

Harimole Gönderileri

Harimole kitaplarını, Harimole sözleri ve alıntılarını, Harimole yazarlarını, Harimole yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ramazan ayı ilgili hatırladığım ilk şey uyku ile uyanıklık arasında çatal kaşık sesleri ve kısık sesli konuşmalardı.Kış aylarında olmalı ki soba yakılmış,odaya güzel bir sıcaklık yayılmış ve gaz lambasının solgun ışıkları beyaz badanalı evin duvarlarında hareketli gölgeler oluşturmuştu. Henüz oruç tutmaya başlamamış beş altı yaşlarındaki bir çocuk için gecenin bu vaktinde bu ortamın ne kadar çekici olabileceğini tahmin edersiniz.Kalkmaya can atarsınız ama bir taraftan ağır bir uyku diğer taraftan da çoğu zaman buna izin verilmeyecek olması olaya dahs çekicilik katar.
Sayfa 142
Çerkesler Kheku'dan Uzunyayla'ya gelirken vatanlarını getiremediler ama oranın yer adlarını beraberlerinde getirdiler.Yeni yaşam alanlarındaki bütün vadilere, derelere, tepelere, yaylalara oraları hatırlarsın diye vatanlarının yer adlarını verdiler.
Sayfa 126
Reklam
Harimolede iki takım oluşur ve oyun esas olarak bu iki grubun mücadelesi şekilinde geçer. Gruplardan biri üs'de kalırken diğer grup araziye çıkarak kendini kamufle eder.Arazide saklananlar teçhizatlıdır, ceket, palto gibi şeyler taşır. Fırsat buldukça üse baskın yaparak üstedeki rakip gruba ceket darbeleri ile zarar vermeye çalışırlar. Üstedeki gruptan seçilen bir kişi araziye çıkanları bulmaya çalışırken, arazıdaki gruptan onu takip etmeye görevli bir kişide bağırarak onun hareketlerini arazideki kendi arkadaşlarına bildirir.Avlularda sıra sıra dizili tezek kuleleri en gözde saklanma yerleriydi ve Çerkesçe söylenen," Harimoole! Üs bölgesinde Harimole! Mole'lere doğru gidiyor, Harimolee! Beni atlattı!" şeklinde nidaları, çocukları hayatın zorlu koşullarına hazırlama ritülleri şeklinde Uzunyayla'nın mehtaplı gecelerinde senelerce yankılandı.
Sayfa 119
Çerkes Düğünü " asla bir düğün, bir oyun, bir eğlence değildir!
Sayfa 42
Uzunyayla'da evlerin damları sıkıştırılmış topraktan yapılır. Yağmur yağdığı zaman dama düşen damlaların darbelerinden çıkan ses yağmurun şiddetine göre artıp, azalarak ritmik bir melodiye dönüşür.
Sayfa 34
Sonra büyük bir ciddiyetle yere temiz bir örtü serer, avucuna aldığı bir iki karıştırdıktan sonra yere serperdi.Bu işlemi birkaç defa tekrarlardı. Alacalı fasulyenim konumu, siyah olanın beyaza olan yakınlığı, kırmızı olanın gri olan ile oluşturdukları kombinasyonların hepsinin bir anlamı vardı ve sonunda bütün bunlardan çıkardığı sonuçları fal baktırana anlatırdı.Anlattıkları çoğu zaman olumlu ve ümit verici olurdu.Hal böyle olunca fal baktıran evin hanımıda rahatlardı.
Sayfa 33
Reklam
Uzunyayla Çerkesleri Çerkesya'dan Türkiye'ye beraberinde getirdikleri Pşıne dedikleri el yapımı mızıkaları bir süre kullandıktan sonra 1940'lı yıllardan itibaren Alman yapımı mızıkalara geçtiler.Sonradan bu mızıkaları yuvarlak tuşlu, kimi tek sıralı, kimi çift sıralı olup gri, siyah ve kırmızı renklerde çekici bir görünüme sahiptir.Bu mızıkalardan bir tane edinmek büyüme çağındaki her Çerkes kızının en büyük hayallerinden biriydi.
Sayfa 15
Uzunyayla'nın Hapeşey(Taşoluk) ve Lokuuaje( Altıkesek Köyü) köyleri arasında Mekeneyikue isminde büyük bir vadi bulunur.Bu vadi Lıgurhable( Alamescit) köyünden başlar, gittikçe genişleyerek ve biraz da dikleşerek batıya doğru ilerler ve Zamantı ırmağının bir kolu olan Psışhe'ye yaklaştığı bir yerde daralarak sona erer.
Sayfa 7
Phaaşej dedikleri, Kafkasya'dan gelirken getirilmiş bir sabandı.Bu sabanın sadece ucundaki kısmı demirden olup, diğer tüm kısımları bir tür sert ağaçtan yapılanmadır ve çok dayanıklı sabandır.Taşa rastlasa bile ucundaki demir eğilir ama ahşap kısmına bir şey olmaz.O derece sağlamdır.
Sayfa 8