Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Köy Enstitülünün Kaleminden ve Objektifinden (1941-1951)

Hasanoğlan Hatırası

Mustafa Güneri

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Babama göre, köylere bilgili liderler gelecek, kalkınma köylerden başlayacaktı. Teknik tarım, makineli tarım, hayvancılık, meyvecilik, hayvana ve tarıma dönük sanayileşme yayıldıkça göç duracaktı. Okuduğunu anlayan, özümseyen, düşüncelerini anlatabilen, güvenilir kişiliği ve bilgisi ve doğru kararları ile bulunduğu yerde aranılan, sorulan liderler yetişecekti. Köy Enstitüleri sistemi uzun ömürlü olamadı. Ancak Türkiye'nin hâlâ bir eğitim sistemi arayışı içinde olduğu da bir gerçek...
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
"İş içinde, iş aracılığıyla, iş için" ilkesiyle diğer okullardan ayrılan köy enstitüleri modeli, daha sonra Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından "bütün gelişmekte olan ülkelere örnek olacak bir eğitim sistemi" olarak nitelendirilecektir.
Sayfa 58 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Reklam
"Babama göre, köylere bilgili liderler gelecek, kalkınma köylerden başlayacaktı. Teknik tarım, makineli tarım, hayvancılık, meyvecilik, hayvana ve tarıma dönük sanayileşme yayıldıkça göç duracaktı."
Öğrenciler temelin atılmasını okulun bahçesinde halay çekerek kutlarlar. Bu şenlik havasıyla başlayan inşaat hiç hız kesmeden devam eder.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Enstitü sistemi bir kopya mıdır? Bu konu 1944, 45 ve 46 yıllarında Meclis'te yoğun olarak tartışılacaktır. Türkiye'ye özgü yapıcı ve geliştirici bir sistemin işlerliğe kavuşmasının karşısında, enstitülerin pek çok niteliği karşı propaganda konusu yapılır: Kız erkek karma eğitimin cinslerarası ilişkilerde getirdiği normalleşme, okumayı benimseyen ve ülkü birliğine sahip bir köy toplumunun yetişmekte oluşu, seküler eğitim, ziraatın bilimsel olarak yapılmaya başlanması, kalkınmanın bütün bölgelere eşit yayılması ve biraz da bütün bunların asıl sebebi olarak ileri sürülen, tüm bunların komünist fikirlerin sonucu olduğu iddiası... "Tanrı insanların evlerini başlarına yıkmak istedi mi, fitne sokar aralarına." (Eflatun, Devlet)
Sayfa 102 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
İkinci Dünya Savaşı'na katılmasa da, Türkiye savaştan yoğun biçimde etkilenir. 20 Ekim 1940'ta Trakya ve Marmara bölgesinde sıkıyönetim ilan edilir. 22 Haziran 1941'de Alman panzerleri Rusya'ya girer Türkiye ekonomisi geçmiş savaşların izleri ile yorgun, halk ise yaklaşan savaşın beklentisinden tedirgindir. 1941'de köy enstitüleri köylüler ve köy çocukları için bir umut kapısıdır; köylüler bu gelişmeyi kendileri için öncelikle bir gelir kapısı olarak tahayyül etmektedir. Çocukların eğitilmesi ve öğretmen olmaları sonucunda dolaylı olarak kazanılacakları ise hesaplayamamaktadırlar. Aileler çocuklarını getirip okula teslim ederken yine de umut içindedirler.
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Reklam
" Okuduğunu anlayan, özümseyen, düşüncelerini anlatabilen, güvenilir kişiliği ve bilgisi ve doğru kararları ile bulunduğu yerde aranılan, sorulan liderler yetişecekti. Köy Enstitüleri sistemi uzun ömürlü olamadı. Ancak Türkiye'nin hâlâ bir eğitim sistemi arayışı içinde olduğu da bir gerçek..."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.