Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hatay’da Kardelenler

Lütfi Yıldız

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aslında Türklerin ideali, öncelikle Anavatan'a kavuşmak, bu olmadığı takdirde Suriye'den tamamen ayrı, müstakil bir hükümet şeklinde yaşamak olmuştur.
8 Temmuz'da ise Türk ordusu Reyhanlı'ya girmiş, burada da büyük bir coşku ile karşılanmış, böylece 18 yıllık takip edilen güzel politika sonrası kutsal bir dava gayesine ulaşmıştı.
Reklam
Daha sonra aynı gün 400 Ermeni'den meydana gelmiş bir Fransız piyade taburu Dörtyol'u işgal etmiş, büyük taşkınlıklar ile halkın malı gasp edilirken işkence hatta adam öldürmelere başlamışlardır. Buna dayanamayan Karakeseli bir vatandaş bir Fransız askerini öldürmesiyle Fransızlar sert hareketlerini daha da arttırmışlardır. Nitekim Özerli köyünde katliam girişimleri vatandaşların almış oldukları tedbirler sonucu akim kılınmıştır. Halta 15 ölü bırakarak çekilmek zorunda kalmışlardır. Bu bakımdan bazı araştırmacılar 19 Aralık gününü Milli Mücadele tarihimizde önemli bir gün ve "İlk Kurşun" atılışının Dörtyol'da olduğunu belirtmeleri önemli bir gelişme olarak Türk tarihindeki yerini almıştır.
27 Kasım 1918 tarihinde merkezi Beyrut'ta bulunan Fransa Yüksek Komserliği'nince bir kararname ile "İskenderun Sancağı", İskenderun merkez alınmak suretiyle Antakya ve Reyhanlı'yı da almak suretiyle kurulmuş oldu.
Bu mutlu olayın akabinde Hatay Millet Meclisi parlak bir törenle ilk toplantısını yapmış, "Hatay Cumhuriyeti" adıyla bir devlet kurulmuş ve Hatay bayrağı resmen göklere çekilmişti. Daha sonra toplantıya katılan bütün Milletvekilleri, Mecliste Türkçe yemin ile yeni devletin resmi dili Türkçe ve Arapça olduğunu açıklamıştı.
Bir müddet sonra 13 Temmuz 1919'da King-Crane isimli bir Amerikan heyeti İskenderun Sancağı'na gelerek halktan Fransız idaresinden memnun olunup olunmadığını sormuş, bunu fırsat bilen Türkler başta Belen Kaymakamı Miirselzade İhsan Bey ve Kadı Ali Rıza Efendi, Şeyh Hasan Ağa topluca Fransız idaresine karşı olduklarını ve Türk idaresini istediklerini belirtmeleri Fransızları sinirlendirmişti.
Reklam
Suphi Bereket tarafından Mecliste Hatay Türklerinin de bir milli marşının olmasının gerekliğini belirterek "Bütün Türkler için yapılmış olan Türkiye Milli Marşı'nın aynen kabul edilmesi" şeklindeki teklifi ayakta alkışlanmış ve "İstiklâl Marşı'mız Hatay Devleti'nin do "Milli Marşı" olmuştur.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.