Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hava Olayları Neden Oluyor ve Nereden Geliyor?

Hava Kitabı

Diana Craig

Hava Kitabı Gönderileri

Hava Kitabı kitaplarını, Hava Kitabı sözleri ve alıntılarını, Hava Kitabı yazarlarını, Hava Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hava, dağ ve tepelerin üzerine yükselmek zorunda kaldığında orografik bulutlar oluşur.
Bilməyənlər üçün:)
Su damlacıkları bulutların içinde çarpışır ve daha büyük damlalar oluşturmak için birleşirler. Eğer yeterince büyük ve ağır olurlarsa yeryüzüne doğru düşmeye başlarlar ve bizim bildiğimiz yağmur oluşur. Aslına bakılırsa yağan yağmur damlalarının çoğu ilk başta kar tanesi şeklini alır. Bulutların üzerinde hava çok soğuktur ve üst taraflarında bulunan küçük su damlacıkları donarak buz parçacıklarına dönüşür. Buz parçacıkları, daha sonradan yeryüzüne düşecek kar tanelerine dönüşmek için birleşirler. Eğer kar taneleri yeryüzüne düşerken sıcak havayla karşılaşırlarsa erir ve yağmur damlalarına dönüşürler. Ama bu kar taneleri soğuk kalırlarsa erimezler ve sonradan kar, sulu kar veya dolu olarak yere düşebilirler. Yağmur, çisenti, kar, sulu kar ve dolu, "yağış"ın farklı şekillerine verilen isimlerdir.
Reklam
Sırılsıklam Bir Dünya
Yeryüzünün büyük bir kısmı suyla kaplıdır; Dünya'ya boşuna "Mavi Gezegen" demiyorlar. Okyanus, deniz, göl ve nehirlerde akan suyu sıvı halde görebiliriz. Fakat güneş, suyu ısıttığında su buharına (tüm atmosferik gazların üçte birini oluşturan bir gaz) dönüşür ve havada yükselir. Bu demek oluyor ki aslında dünyadaki su oranı değişmez; sürekli olarak şekil değiştirir ve gezegenin hava sisteminde doğal geri dönüşüme örnek olacak biçimde dolaşımını sürdürür. Bu sistemin çalışmasını ise güneş sağlar.
Vardar: Yunanıstanda bulunan Vardar Nehrinden Makedonyaya kadar ulaşabilen kuzeybatıdan esen soğuk bir rüzgardır. Vardarac olunarakda bilinir.
Tramontana: Alp ve Apenin dağlarından soğuk mu soğuk bir hava getiren, Akdenizde, özellikle de İtalyanın batı kıyısında ve Korsikanın kuzeyinde etkili olan kuzeyden esen bir rüzgardır.
Puelche: Doğudan esen Arjantinden Şiliye and dağları boyunca ilerlerleyen sıcak ve kuru bir rüzgardır. Adını and dağlarının doğusunda yaşayan Puelche halkından alır.
Reklam
Mistral: Kış aylarında Fransanın Akdeniz kıyıları boyunca kuzeyden esen soğuk ve kuru katabatik bir rüzgardır.
Soğuk kutup havası, sıcak tropikal havaya karışamaz. Bu yüzden iki hava kütlesi arasında " cephe" denilen bir geçiş bölgesi vardır.
Ekzosfer yani "dış" katman, atmosferin uzay boşluğuyla buluştuğu yerdir.
Troposfer, dünyaya en yakın olan ilk katmandır ve yerden 8-17 kilometre yukarı kadar uzanır.
Reklam
Atmosferi dengede tutan şey, dünyanın yerçekimi kuvvetidir.
Atmosfer dünyamızı saran bir battaniyeye benzer.
Anemometre: Bu cihaz rüzgar hızını ve yönünü hesaplamak için kullanılır.
1643 yılında, adından dolayı kadın sanılan ama aslında bir erkek olan Evangelista Torricelli atmosferik basıncı ölçebilen civalı barometreyi icat etti.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.