30 Ekim 2024
Edebiyatist Yayınevi

2024 4. kitabı
Sevgili yazar, şair Gonca Ataç'ın, yeni romanım HAZİRAN için kaleme aldığı incelemeyi ekledim. Kendisine sonsuz teşekkürler... ☆☆☆☆☆☆☆☆ "Yıl bitmeden yazar Sibel Günesdoğdu ’nun bu yıl Kasım ayında Edebiyatist yayınlarından çıkan son romanı ‘HAZİRAN’ üzerine kalemim yettiğince bir şeyler yazmak istedim. ‘Geniş kolçaklı ahşap sandalyedeki battaniye gidenin yokluğunu ısıtmayı sürdürüyor.’ (Gitmek-Sibel Güneşdoğdu-Edebiyatist 2022) İşte Haziran’ın yüreği; farkında olmadan yoklukları ısıtıp durmuş. Haziran ayakta kalabilmenin denklemini ‘güçlü olmak’ olarak kurduğundan, bu parlak cilalı iki kelimeyi önceleyip bağrına bastığından yüreğine hep buzlu bir cam arkasından bakabilmiş. Çocukluğunda yediği umulmadık darbe sonrası kapıldığı hayat labirentinde amacı peynire ulaşmak değil de labirentin yollarını derli toplu katetmek olmuş. Labirentin çıkmazlarına her saplanışında onay duygusundan yoksunluğu onu hep yarım hissettirmiş belki de. ‘Kızgın bir sac yüreğim, benliğimi seriyorum üzerine, dağlanıyor çiğliklerim.’ (Gitmek-S.G.) Bu cümleyi Nazan mı söylemeli Asaf mı? Belki de asıl söylemesi gerekenler başkalarının öykülerini acımasız bir at gözlüğünün içine hapseden ‘elalem’ denen topluluktur. ‘Yaşamayı soluk almak sanan babalar, kararsız direnişinden çabucak vazgeçen anneler.’ (Gitmek-S.G.) İşte yine onlar, hep onlar...Belki ‘Haziran’ romanında bu küskün ayçiçekleri hatalarını anlayıp geç de olsa güneşe çevireceklerdir yüzlerini... ‘Asmadaki bir salkım mor üzümün tanelerini sarmalayan buğuyu silmek gibi kolay mı yaşamdaki yanlışları silmek? (Gitmek-S.G.) Öyle mi Haziran? Öyle mi Nazan? Öyle mi Asaf? Öyle mi Koray? Öyle mi diğer herkes? ‘Silip atılmayan her şey, canımızı acıtmayı bekliyor bir yerlerde.’ (Gitmek-S.G.) Bunu bir ömür sürdüren de var, yaralarını erken keşfedip
2024 68. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2024 00:59
Nazan evi terk edip gittiğinde iki kızı da henüz çok küçüktü. İsimleri ile karakterleri birbirine tamamen zıt Haziran ve Hazan. Hazan daha küçük tabi içi yaşama sevinci ile dolu etrafına neşe saçan tıpkı annesi gibi hayattan zevk almasını bilen bir çocuk. Haziran ise, adıyla bağdaşamayacak kadar karamsar, mutsuz, gözleri hep hüzünle bakan, kalbi annesine karşı öfke dolu bir çocuk. Bu karamsar ruh da ona sanırım halasından bulaşmış. Hazan annesini en baştan affetmiş olmasına rağmen Haziran bu gidişi kabullenememiş hep annesini suçlamış ve asla affedememişti.  Geçmişle hesaplaşmaya çalıştığında, kabuk tuttuğunu sandığı yaralarının tekrar kanaması o güzel kalbine elem ve öfkeden başka bir duygunun dolmasına izin vermiyordu. Zaman geçtikçe kendi kabuğuna çekilen Haziran, evlilik yaptığı insanla bile mutluluğu yakalayamamıştı. O yaz eski dostları ile çıktığı tekne turu geçmişle hesaplaşmasına zemin hazırlarken yaralı ruhuna da merhem olacak ve rotasını farklı yöne çevirmesini sağlayacaktır. @edebiyatistyayinevi 'nden çıkan eser, sevgi, dostluk, aşk, hüzün, nefret ve ihanetin iç içe geçtiği duygu dolu sımsıcak bir hikâye. @yazar_sibel_gunesdogdu imzasını taşıyan bu güzel hikâyede siz de Haziran'ın yolculuğuna eşlik etmek ister misiniz? Çok severek okudum. Hüzünlendim, gülümsedim, acaba dedim. Merakla nihayetlendirdim. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacağını düşündüğüm bu canım eser tüm kitap dostlarıma gönülden tavsiyemdir. Haziran Sibel Güneşdoğdu
alntı ama değerli
Puan vermedi
haziran, sibel güneşdoğdu’nun kasım 2024’te Edebiyatist Yayınları’ndan çıkan son kitabı. editörü Can Gazalcı, romanı yazarın 'ustalık eseri' olarak nitelendirmişti. şiirsel dili ve güçlü imgeleriyle benim için her zaman ayrı bir yerde duran sevgili Sibel Güneşdoğdu’nun bu sıcacık kitabı hakkında birkaç cümle yazmak istedim. affetmek, ruhun en sessiz ama en güçlü eylemlerinden biridir. Bizi geçmişin ağırlığından kurtarır, içimizi kemiren kırgınlıklardan arındırır. yolumuza daha sağlam adımlarla devam etmemizi sağlar. Bazen en çok kendimizi affetmemiz gerekir; çünkü affetmek, geçmişi unutmak değil, onunla barışmayı öğrenmektir. Sibel Güneşdoğdu Haziran’da tam da bu duygunun izini sürer. bir kadının kendi iç sesini duymaya, yaralarını kabullenmeye ve sonunda affetmeye doğru yaptığı yolculuk, okuru da kendi iç hesaplaşmasına çağırır. hikâye başkarakter Haziran’ın babasının aldığı tekneyle yaptığı tatil etrafında şekillenir. ancak bu bir tekne turu değildir; her biri kendi teknesinde konaklayan dostların, yan yana geçirdikleri sakin bir yaz tatilidir. romanın huzurlu atmosferi, denizin dinginliğiyle başkarakterin içsel sessizliğini birleştirir; Güneşdoğdu bu dar mekânda insan ilişkilerinin karmaşıklığını, sevmenin ve affetmenin ne kadar zor ama bir o kadar da gerekli olduğunu incelikle anlatır... Haziran Sibel Güneşdoğdu Sibel Güneşdoğdu
2025 4. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 00:00
Affetmenin ve Yüzleşmenin Romanı: Haziran | Ayşegün Korkmaz Haziran, Sibel Güneşdoğdu’nun Kasım 2024’te Edebiyatist Yayınları’ndan çıkan son kitabı. Editörü Can Gazalcı, romanı yazarın “ustalık eseri” olarak nitelendirmişti. Şiirsel dili ve güçlü imgeleriyle benim için her zaman ayrı bir yerde duran sevgili Sibel Güneşdoğdu’nun bu sıcacık kitabı hakkında birkaç cümle yazmak istedim. Affetmek, ruhun en sessiz ama en güçlü eylemlerinden biridir. Bizi geçmişin ağırlığından kurtarır, içimizi kemiren kırgınlıklardan arındırır. Yolumuza daha sağlam adımlarla devam etmemizi sağlar. Bazen en çok kendimizi affetmemiz gerekir; çünkü affetmek, geçmişi unutmak değil, onunla barışmayı öğrenmektir. Sibel Güneşdoğdu Haziran’da tam da bu duygunun izini sürer. Bir kadının kendi iç sesini duymaya, yaralarını kabullenmeye ve sonunda affetmeye doğru yaptığı yolculuk, okuru da kendi iç hesaplaşmasına çağırır. Hikâye başkarakter Haziran’ın babasının aldığı tekneyle yaptığı tatil etrafında şekillenir. Ancak bu bir tekne turu değildir; her biri kendi teknesinde konaklayan dostların, yan yana geçirdikleri sakin bir yaz tatilidir. Romanın huzurlu atmosferi, denizin dinginliğiyle başkarakterin içsel sessizliğini birleştirir; Güneşdoğdu bu dar mekânda insan ilişkilerinin karmaşıklığını, sevmenin ve affetmenin ne kadar zor ama bir o kadar da gerekli olduğunu incelikle anlatır. Haziran’ın Hazan adında bir kız kardeşi vardır. Hazan, tıpkı annesi Nazan gibi hayat dolu, dışa dönük, ışığıyla çevresini ısıtan bir karakterdir. Haziran ise içine kapanık, geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı başaramamış, duygularını içinde taşıyan biridir. Onları çocukluklarından beri tanıyan Cevher bunu şöyle yorumlar: “Sen kontrollü olmayı seven babana benziyorsun, Hazan hayatı ciddiye almayan annene benziyor.
2024 1. kitabı
Gazeteci, yazar, aynı zamanda Haziran'ın editörü sevgili Can Gazalcı'nın romanla ilgili incelemesi... ☆☆☆☆☆ "Haziranda ölmek zor mu bilmem ama bu Haziran'ın doğumunu izlemek gerçekten çok heyecan vericiydi. Sibel Güneşdoğdu'nun kaleme aldığı Haziran, sadece edebiyatımızda unutulmayacak bir romanın değil, bence artık ustalığa ulaşmış bir yazarın yeniden ortaya çıkışını da sağladı. YazarEvi'nin özel koleksiyon eseri Haziran romanını neden bu kadar sevdiğimi, neden okunması gerektiğini ve neden ustalik eseri olarak tanımladığımı bu yazıda aktarmak istiyorum. Bunu yapabilmek için başkarakterimize bakmak gerekiyor; Haziran'a. Roman boyunca bu karakterin başına öyle şeyler geliyor ya da geçmişte gelmiş ki birkaç cümleyle bunlar anlatılsa ve Haziran'ın bunların sonucunda ne tür bir davranış gösterdiği söylense... Büyük ihtimalle pek çoğumuz, "Hayır, ben olsam öyle davranmazdım deriz. Sonra da geçmişimiz gerçekten ortaya konsa pek çoğumuzun öyle bir durumda Haziran gibi davrandığımız su yüzüne çıkar! Fakat bazen Haziran gibi davrananları yargılarken kendimiz bile bu durumumuzdan haberdar değilizdir! Üstelik bütün bunlar olurken ya da olduğu hatırlatılırken Haziran kendisine ait bir teknededir, komşu teknelerde çok sevdiği insanlar vardır. Roman boyunca "şimdiki zaman" olarak hemen hemen hiç tekneden ayrılmayız. Fakat aslında İstanbulda bir adaya, bir yetimhanedeki görüşmeye, evde konukların ağırlandığı çok önemli bir toplantıya, acı hastalıkların haber alındığı mekânlara, bir kazaya, evlilik teklifine, unutulmaz yüzleşme anlarına tanık olacağımız mekânlara uzanırız. Sibel Güneşdoğdu, başkarakterimizin babasına, annesine, kardeşine, beğendiği bir başka erkeğe ve onun sevgilisine, çok yakın dostuna, eşinin ailesindeki bilge bir