Öfkenin Sesi ve Sert Abiler

KaraKarga Yayınları
Orijinal Adı:
The Little Book of Knowledge: Heavy Metal

2021 70. kitabı
Çizgi roman tarzında bir araştırma çalışması gibi, heavy metalin tarihini anlatıyor ama çizimler ve yazılış biçimi çok iyi. Benim en sevdiğim müzik alanlarından birisi olduğu için hemen okudum ve bence bilgi vericiydi sonuçta herhangi bir olayın gelişimini görmek açısından. Bir de eğlenceli bir dille anlatılmış hem bilgi alıp hem eğleniyosunuz ve bence müzik türüne karşı ön yargıyı kırdığını düşünüyorum. Tek sorunu basımı ile alakalı, yazıları gerçekten çok küçük gözlerim ağrıdı. Ama tabiki teşekkürler sert abiler ve bunu bize aktaran yazar ve çizer.
Rock'n Roll
2019 18. kitabı
Metal müziğinin nasıl çıktığını, ne zaman ve kimler tarafından çıkarıldığını ve ilerleyişini kronolojik sırayla anlatan çizimler ile desteklenmiş çok iyi bir kitap. Kitapta Led Zeppelin, Deep Purple, Nirvana, İron Maiden, AC/DC, Metallica gibi klasikleşmiş bir çok gruptan bahsediyor. Grupların yaşadığı zorluklar metal türünün önüne geçilmek istenmesi ve türün oluşumunda karşılaşılan olaylar okuyucuya 70'ler 80'ler 90'lar gibi bir sırayla anlatılıyor. Bunların yanında grupların gitarist, baterist, vokal olarak kişilerini de anlatıyor. Ayrıca kitap metal müziğinin alt dallarını da ilerleyişine ve türeyişine göre sunuyor. Kitabı okuduğumda daha iyi anladım ki bu türdeki müzikler diğer türlere göre daha farklı. Metal müzikte olan şey sadece gürültü değil, dikkat edilirse sözler ve sahne çok anlama geliyor. Anlatmak istenilen şey haykırarak dile getiriliyor. Bu haykırmanın ise kendi içinde anlamları var. Rock ve Metal türündeki müzikleri dinleyenler ve sevenler için kaçırılmayacak bir kitap. Tavsiye ederim.
Müzik
Çizgilerle Metal Müziğin Yolculuğu
2000 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Heavy metal en çok dinlediğim müzik türlerinden biri. Metal müzikle ilgili kitaplar piyasaya çıktıkça da takip etmeye çalışıyorum. Son çıkan kitaplardan biri Heavy Metal adını taşıyor. Karakarga Yayınları’ndan çıkan kitap çizgi roman türünde. Yazan Jacques de Pierpot, çizen Hervé Bourhis. 62 sayfadan oluşan kitap heavy metalin geçmişten bugüne kadar nasıl geliştiği, hangi aşamalardan geçtiği, hangi sarsıcı olaylarla anıldığı üzerinde kısa kısa bilgilerden oluşuyor. Yazar metal müziğe damgasını vurmuş gruplardan da isim isim bahsediyor. Yalnız niyeyse çok ince bir kitap hazırlamışlar. Oysa sayfa sayısını daha çok arttırıp daha fazla bilgi verebilirlerdi. Böylece daha doyurucu bir kitap ortaya çıkardı kanaatimce. Yine de ellerine sağlık diyelim böyle bir kitabı yayın dünyasına kazandırdıkları için. Kitap Heavy Metal başlığı taşısa da sadece heavy metal gruplarını barındırmıyor. Metal müziğin alt türleri olan black metal, doom metal, alternatif metal, nu metal, trash metal türünde müzik icra eden gruplardan da örnekler var. Kitabın başında bulunan, David Vandermeu tarafından yazılan metinde de belirtildiği gibi kitaba isim vermeleri hiç de kolay olmamış. Kitaba hangi adı koyacakları konusunda kararsız kalmışlar. Çünkü heavy metal metal müziğin alt türlerinden biriyse eğer black veya trash metalin bu kitapta yer almaması gerekirdi. Girişte de belirtildiği üzere “kitabı oluştururken tek bir kutuya asla sığmayacak çok başlı bir yılana benzer bu müzik türünü zapt etme konusunda” zorlanmışlar. Neticede hem hard rock hem de metal tutkunlarını memnun edecek bir ad bularak kitaba son noktayı koymuşlar. (Metalcilerin çoğu “ağır abi”lerdir zaten. Bu yüzden “metal”in önündeki “heavy” (Türkçede “ağır” anlamına gelir.) sözcüğünü yadırgamıyoruz.) Kitapta önemli bulduğum, ilginç
Müzik

Jacques de PierpotYazar · 1 kitap
Jacques de Pierpont, Belçika'dan bir rock gazetecisidir. RTBF için Classic 21 radyo istasyonunda çalışıyor, burada Hell'in çanlarını sundu. Mart 2015'te emekli oldu.