Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Haşim

Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017)

Hece Dergisi

Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017) Gönderileri

Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017) kitaplarını, Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017) sözleri ve alıntılarını, Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017) yazarlarını, Hece Dergisi - Sayı 241 - Özel Sayı 33 (Ocak 2017) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ona göre, şiir “resullerin sözü gibidir”. Herkes kendi anlayışınca manalar duyar. Bu nedenle Haşim’in şiirinde “muayyen bir mananın işareti”ni aramak nafile bir gayrettir.
Gün bitti. Ağaçta neşe söndü. Dallar ateş oldu. Kuş da yakut.
Reklam
O “müphem hislerin şairidir” diyor Tanpınar. Ardından da ezber bozan bir yargısını söylüyor: Haşim “manaya, şiirin şeklini ihmal edecek kadar bağlıdır.” (1977:387)
Herkesin anladığı şiirlerin “dûn şairlerin işi” olduğu görüşündedir.
Haşim’e göre şiirde mânâ aramak, âhenkli sesiyle yaz gecelerinin yıldızlarını titreten bir kuşu (bülbülü) bir lokma eti için öldürmekten farksızdır. Bir lokma et, susturulan o sihirli sesi telâfi edebilir mi?
Reklam
Haşim’e göre musiki ile söz arasında, ama daha çok musikiye yakın olan şiir, “resullerin sözleri” gibi, farklı zamanlarda farklı yorumlara açık olmalıdır.
Haşim’e göre nesrin kaynağı akıl ve mantık, şiirin kaynağı ise “idrak mıntıkalarının dışında”, kaynağı belli olmayan bir yerdedir.
Haşim’e göre nesirde fikir, şiirde ise his hâkimdir; dolayısıyla şiir anlaşılmak için değil hissedilmek içindir. Ona göre, “Şiir, bir hikâye değil, sessiz bir şarkıdır.”
Haşim’e göre, yaşadığımız ortak dünyanın iki temel görünüşü var: Gündüz ve gece.
Reklam
Her insan dünyayı zaman zaman şiir, zaman zaman nesir olarak yaşayabilir.
“Haşim bir ‘fikir adamı’ olmaktan ziyade fikirler ve hayallerle oynayan bir şairdir. Yazılarının arkasında bağlantılı bir hayat görüşü yoktur.”
Sartre’ın yansımamış yansıyış dediği bir kavramlaştırması var. Şairin veya yazarın söylemediği, dile getirmediği şeyle de aslında bir şey söylediğini anlatmak istiyor.
Yahya Kemal somut bir akıl şairidir. Şiiri ciğerden, yürekten sökün edip çıkmaz, akılla yazılmıştır, düşünüp taşınarak yazılmıştır; kelimeler üzerinde defalarca oynanmıştır...