Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2020 Haziran-Temmuz

Henidik - Sayı 8

Henidik Dergi

Henidik - Sayı 8 Gönderileri

Henidik - Sayı 8 kitaplarını, Henidik - Sayı 8 sözleri ve alıntılarını, Henidik - Sayı 8 yazarlarını, Henidik - Sayı 8 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir Formülasyon
k; keder, e; eyleme gücü, d; düşünme gücü s; sevinç olmak üzere: d.k = e (i) ve, d.k = s (ii). Öyleyse; e=s (iii). Aynı zamanda; e=d/k (iv) ve s=d/k (v). i: Düşünme gücü artarken, keder azalır ve eyleme gücü artar. ii: Düşünme gücü artarken, keder azalır ve sevinç artar. iii: Eyleme gücü artarken, sevinç de artar. iv: Eyleme gücü; düşünme gücü bölü kederdir. v: Sevinç; eyleme gücü bölü kederdir.
Sayfa 28 - Henidik Dergi/Sayı 8
Spinoza'nın Sevinci ve Kierkegaard'nun Kederi Üzerine
Ne Spinoza'nın sevinci ne de Kierkegaard'nun kederi bize ve yaşamımıza rehberlik edebilir ya da duygusal yolculuğumuza bir ışık tutabilir. Zira, dostlarım, her yeryüzü yurttaşı kendi yazgısının duygusunu keşfetmekle ve o duygunun eylemcisi olmakla ödevlidir. Spinoza'yı Spinoza yapan ve Kierkegaard'yu Kierkegaard yapan şey ise, sevinçleri ya da kederleri değil; bu duyguları keşfetmekteki mahâretleridir.
Reklam
"Fakat, güzel olan her şey nadir olduğu kadar da güçtür."
Sayfa 29 - EtikaKitabı okudu
Bir Formülasyon
Spinoza'nın bize sunmaya çalıştığı reçeteleri, biraz muziplik yaparak, matematiksel olarak şu şekilde formüle edebiliriz: k; keder, e; eyleme gücü, d; düşünme gücü ve s; sevinç olmak üzere; d.k=e (i) ve, d.k=s (ii). Öyleyse; e=s (iii). Aynı zamanda; e=d/k (iv) ve s=d/k (v) i: Düşünme gücü artarken, keder azalır ve eyleme gücü artar. ii: Düşünme gücü artarken, keder azalır ve sevinç artar. iii: Eyleme gücü artarken, sevinç de artar. iv: Eyleme gücü, düşünme gücü bölü kederdir. v: Sevinç, eyleme gücü bölü kederdir.
Sayfa 28 - Özgecan ŞekerciKitabı okudu
"Bir felsefecinin ilgi odağı felsefe, filozofunki ise yaşamdır."
Reklam
"Natura est deus in rebus" -Doğa, şeylerin içindeki tanrıdır.
Sayfa 18 - Giordano BrunoKitabı okudu
...Örneğin; bugünlerde yaşadığımız pandemiyi Spinozacı bir şekilde değerlendirmek için, meseleye tanrının gözünden bakmak gerekir. Yani, tarihte önceden de salgınlar oldu, şu anda da bir salgın var ve bundan sonra da salgınlar olmaya devam edecektir. Bundan dolayı meseleyi geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman kavramlarıyla değil; tanrısal öncesiz-sonrasız bir bakış açısı ile değerlendirmeliyiz.
Sayfa 11 - Aydın Berk DağaşanKitabı okudu