Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Her Yönü ile Başkanlık Sistemi

Burhan Kuzu

Her Yönü ile Başkanlık Sistemi Hakkında

Her Yönü ile Başkanlık Sistemi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
1/10
1 Kişi
2
Okunma
Beğeni
259
Görüntülenme

Hakkında

- Başkanlık sultanlık mıdır? - Başkanlık diktatörlük müdür? - Başkanlık ideal bir yönetim tarzı mıdır? - Başkanlık sistemi Türkiye'ye uyar mı? Türkiye, yakın tarihimizde birçok defa Başkanlık Sistemi'ni tartışmıştır. Sistem tartışılmaya başlandığı anda, gözlerin çevrildiği ilk isim de bu konuda akademik çalışmalar yapan Prof. Dr. Burhan Kuzu olmaktadır. Siyasilere yıllardır bu konuda danışmanlık yapan Kuzu, 8 yıldır TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığını yürüttüğü için de görüşleri ayrıca önem taşımaktadır. “Parlamenter rejim, bizce artık tarihî misyonunu tamamlamıştır. Nitekim, dünyanın hiçbir bölgesinde bu sistem kitaplarda yer alan şekliyle uygulanamamaktadır. ABD'de yıllardır uygulanan ve tüm dünyada ‘Başkanlık Sistemi' olarak adlandırılan modelin asıl adı, ‘Kongre Hükümeti'dir. Bu modelde eyalet sistemi ve tam başkanlık uygulaması vardır. Benim yıllardır üzerinde çalıştığım model, ABD'deki sistemden farklı. Bir akademisyen olarak, Fransa'daki yarı başkanlık sistemiyle ABD'deki tam başkanlık sisteminin karması bir modeli öneriyorum. Bu modelde, Fransız sisteminin üniter yapısıyla ABD'deki başkanın yetkileri buluşturuluyor. Yani hem üniter yapı korunuyor, hem de tam başkanlık yetkileri kullanılabiliyor.” -Prof.Dr. Burhan Kuzu
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: 12 Aralık 2016Yayınevi: Babıali Kültür Yayıncılığı A.Ş.
ISBN: 9786055545154Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Burhan Kuzu
Burhan KuzuYazar · 2 kitap
Burhan Kuzu, 1 Ocak 1955 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde Ali Rıza Bey ve Zahide Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Kuzu, akademik çalışmalarda bulundu ve 1998 yılında profesörlük unvanı aldı. Stajyer kaymakam olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Akademik araştırmalar çerçevesinde Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yer aldı. Meslekî alanda yayımlanmış çok sayıda makale ve kitabı bulunmaktadır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik yaptı. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde öğretim üyeliği yapmıştır. Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Evli ve iki çocuk babası olan Kuzu, Fransızca bilmekteydi. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) kurucu üyesi olarak aktif siyasete başlayan Kuzu, partinin ilk Demokrasi Hakem Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü. Sadece iki partinin meclise girebildiği 2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. 2007 ve 2011 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise giren Kuzu, partisi içinde uygulanan üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde aday olamamıştır. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Anayasa Komisyonu üyeliği yaptı. 1 Kasım 2020 tarihinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir.