Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Herkese Bilim Teknoloji - Sayı 232

Herkese Bilim Teknoloji

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Düşünmek nedir?
Düşünmek nedir bu durumda ? Beynin ( fiziksel bir eleman olarak) ve aklın birlikte çalışması ile ortaya çıkan bir “şey”. Şu anda hiç bir uzmandan düşüncenin nasıl oluştuğunu öğrenemedim. İnsan dediğimiz varlık çok ince ve çok karmaşık düşünceleri, bütün ayrıntıları ile nasıl bir araya getiriyor?
Doğan KubanKitabı okudu
Balın öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi geldiği uzun bir süredir biliniyor aslında. Ancak Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, antibiyotik tedavisi dahil birçok tedaviden daha iyi sonuç verdiği şeklinde sonuçlandı. Antibiyotikler, üst solunum yolları enfeksiyonunda sıkça yazılır. Oysa bu enfeksiyonların birçoğu virüse bağlı olarak ortaya çıkar. Hibatullah Abuelgasim (Oxford Üniversitesi) tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçları gereksiz yere antibiyotik yazılmasına engel olabilecek.
Reklam
Mikroplastikler beden dokularımıza kadar sızmış
İster okyanusta, içme suyunda veyahut da yiyeceklerimizde olsun, mikroplastikler çoktan her yere sızdılar. Minik plastik partikülleri, su ve hava üzerinden yayılıyor ve beslenme zinciri üzerinden bedenimize de giriyorlar. Tahminlere göre her insan bir yılda ortalama olarak 100.000 kadar partikül alıyor. Hatta insan dışkısında dahi araştırmacılar mikroplastik tespit ettiler. Şimdi ise bu minik plastik partiküllerinin dokularımızda ve organlarımızda dahi bulunduğu anlaşıldı.
Hesaplamalı Yapısal Biyoloji
“Şu andaki Covid-19 salgını üzerinden örnek verecek olursam, SARS-CoV2 virüsünün, hücreye giriş anahtar-hedefini nasıl tanıdığını anlamamız, SARS-CoV2-hedef etkileşimin yapısını çözüp onu analiz etmemizle mümkün olmuştur. Dolayısıyla, moleküler makinelerin yapısını bilmek, onlarda yanlış giden bir şeyler olduğunda bu duruma nasıl müdahale edeceğimizi tespit etme yolundaki en önemli basamaktır. Bu aşamada, deneysel pek çok yöntem, teknik limitlere takıldığından bilgisayar simülasyonları ile bu etkileşimlerin tahmin edilmesi gündeme gelmiştir. İşte çalıştığımız bu alana, Hesaplamalı Yapısal Biyoloji (ing. Computational Structural Biology) deniyor.”
Dr. Ezgi KaracaKitabı okudu
Dünya aslında aklın ve bilimin büyük seferberliğini bekliyor bu belalardan kurtulmak için. Ve ne kadar erken başlarsa o kadar iyi! Bu seferberlik her aşamada yoğun işbirliği gerektirecektir. Büyük bir deprem, kuraklık, susuzluk, iklim değişikliği, şiddet, savaş, insanla doğa arasında yok edici karşılaşmaya doğru gidiyor.
Doğan KubanKitabı okudu
Biyo-geçitli transistorlar günümüzdeki gibi bir grup virüse değil de tek bir virüse, COVİD-19’a duyarlı olacak şekilde seçici kılınabildiğinde, kısa sürede alkol muayenesi yapan trafik polisinin sürücülere üflettiği cihaz benzeri cihazlar yapılabilecek. Böylelikle cihaza üflendiğinde, saniyeler içerisinde COVİD-19 taşıyıcılarını belirlemek mümkün olacak. Bu kişilerin virüsü başkalarına bulaştırmaması için ayrı tutulmaları durumunda ise yayılmanın önüne geçilebilecek.
Reklam
Bio Transistörler
COVİD-19 koronavirüsü için laboratuvarda, çip üzerinde geliştirilen bir detektörün, virüs parçacıkları, nükleik asitler (DNA, RNA), proteinler ve antikorlar dahil olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklarla ilgili biyo-belirteçleri saptayabileceği gösterildi. Cardea’nın CEO’su Michael Heltzen’in ifadesiyle, “Cardean transistorlarımız, CRISPR’ın doğal arama gücü ile birleştirilerek, elde taşınır, hızlı, hassas ve internet bağlantılı farklı bir cihaz olmanın avantajlarıyla koronavirüsü daha hızlı ve daha etkili bir şekilde tespit etme fırsatı yaratmış olup, ilk kez bulut bilişim ve diğer internet uygulamalarının kullanılmasıyla bir laboratuvara örnek göndermek ve sonucu günlerce beklemek zorunda kalmadan test sonuçlarının alınmasını sağlamıştır”.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.