Hicaz'dan Endülüs'e

Ersin Nazif Gürdoğan
2021
İz Yayıncılık

2022 5. kitabı
Hicaz’dan Endülüs’e (Ersin Nazif Gürdoğan) Medeniyet olgusunun ele alındığı her yazıda her kitapta şehirler başat bir değer oluşturur. Medeniyetler daha çok şehirlerle kimlik bulup şehirlerde yaşatılır. Şehirleri değerlendirirken olumlu ve olumsuz yanlarıyla irdelenir. Hem ihtişamı hem de zorlukları ele alınır. Şehirlerin, şehirliyi zenginleştirmesiyle beraber, özellikle büyük kentlerin insanın gönül yanını yok sayabileceği de ihtimal dâhilinde tutulur. Şehirlerin, insan gönlünü zenginleştirmeyi amaç edinmiş adacıklarının yanında, keşmekeşliği, hoyratlığı, trafiği gibi insanı yoran etmenlerde bir realitedir. Bu bağlamda şehir plancılarına, şehrin siluetine, şehrin müdavimlerine yönelik ayrıntılara dikkat çekilir. Özellikle, şehirlerde, insanın bencilliğini büyütecek gayretlerden daha çok, şehirlinin gönlünü zenginleştirecek biçimde, şehirlerin inşa edilmesine yönelik kafa yorulur. Yazarın öngörüsüyle, büyük kentler içinde, ya kaybolur insan ya da kendi iç dünyasını kalabalıklar içinde aramaya koyulur. Şehirler ile şehirliler arasında kuvvetli, sağlam bir bağ olması istenir. İnsanı zenginleştiren, güzelleştiren, istenen bir bağdır bu. İnsan doğduğundan beridir yollardadır. Az veya çok seyahatlere çıkar. Nesimî’nin dediği gibi; “yeri göğü düzen benim/ geri dönüp bozan benim/ cümle yazı yazan benim/ bu divana sığmazam” Türünden bir hareketliliktir. Kitabın içeriğine değinerek devam edelim. Yazarın seyahat mekânları İstanbul, Hicaz bölgesi, Mekke, Medine, Cidde, Avrupa’nın bilumum kentleri, daha çokta Endülüs-İspanya’dan Kurtuba ve Gırnata yer alır. Gırnata’yı kentlerin gelini olarak görür. Arapçada -güzel şehir- anlamına gelen Kurtuba, kentlerin sultanı olarak bilinir. Seyahatlerle geniş bir coğrafyadaki İslam medeniyetinin merkezleri ve özellikle Endülüs devletinin
2015 318. kitabı
ersin nazif gürdoğan güzel insanlarla arkadaşlık kurmuş güzel bir abimiz anladığım kadarıyla. bana ilginç geldi, kendisi bir makine mühendisiymiş. okuduğum tek kitabı bu. gezi yazılarını okunur bir şekilde yazmak çok da kolay bir şey değil sanki ama bu kitabı okurken gerçekten etkilendim. gidip görmek ayrı bir olay lakin kitabın da oldukça ufuk açıcı olduğunu söyleyebilirim. yazarın şehirleri islam kültürü ile değerlendiriyor olması okuyana, en azından bana, farklı farklı muhasebelerin kapısını açıyor. Allah hicaz'dan endülüs'e bir seyahat de bize nasip etsin.
Felsefe
2022 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 23:24
Ersin Nazif Gürdoğan, bu kitabıyla doğudan batıya, yazıldığı yıllarda şimdilerde alışık olduğumuz belgesel niteliğinde son derece sürükleyici, naif bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Özellikle son bölümdeki İspanya izlenimleri oldukça manidar. Umulur ki bir gün tekrar kurtuba Camii'nde coşku ile cuma namazı idrak edilir...

Ersin Nazif GürdoğanYazar · 14 kitap
Ersin Nazif Gürdoğan, Türk gazeteci, yazar ve öğretim görevlisiydi. Gürdoğan, 1967 yılında İTÜ Makina mühendisliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladıktan sonra, Devlet Planlama Teşkilatında 1968 ve 1972 yılları arasında proje değerlendirme uzmanı olarak görev aldı. Bu dönemde bir yıl İngiltere'de kaldı. 1972 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde asistan olarak akademik çalışmalarına başladıktan sonra, 1975 yılında Atatürk Ünİversitesinde Üretim Yönetimi üzerine doktorasını tamamladı. 1981 yılından 1984 yılına kadar Suudi Arabistan, Kral Abdülaziz Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. 1987 yılında doçentliğe yükselen Gürdoğan, 1994 yılında ise profesör oldu. 1976-1990 yılları arasında çıkan aylık edebiyat dergisi Mavera'nın kurucularından birisi olan Gürdoğan 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2024'teki ölümüne kadar Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeliğine devam etmekteydi. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Teknolojinin Ötesi kitabı ile Fikir ödülü, Zamanı Aşan Şehirler kitabı ile de Gezi ödülüne layık görülen Gürdoğan, son olarak 2020 yılında Mehmet Akif İnan Vakfı, Kültür Edebiyat ve Medeniyet Ödülü ve aynı yıl Üsküdar Üniversitesi Yüksek İnsani Değer Ödülünü almıştır. Eserlerinden, Kültür ve Sanayileşme, Kirlenmenin Boyutları kitapları ile, kirlenmenin ekonomik, çevresel ve kültürel etkilerini incelemiştir. Görünmeyen Üniversite kitabı ise İslam âlimi Mehmed Zahid Kotku'ya dairdir. Ersin Nazif Gürdoğan 20 Ağustos 2024'te İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında öldü. Vasiyeti üzerine, Kabri, Eskişehir Mihalıcçık Yunus Emre Mezarlığındadır. Yıllardır günlük yazılarını resmi facebook sayfasında yayınlamıştır. Son yazısı 29 Temmuz 2024 tarihinde yayınlamıştır.