Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Senaryo Yazımının Özü, Yapısı, Yöntemi ve İlkeleri

Hikâye

Robert McKee

Hikâye Gönderileri

Hikâye kitaplarını, Hikâye sözleri ve alıntılarını, Hikâye yazarlarını, Hikâye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yetenekli insanlar genellikle iki nedenden dolayı kötü bir metin yazarlar: Ya kendilerini kanıtlamak zorunda hissettikleri bir fikir yüzünden körleşmişlerdir ya da ifade etmeyi gereken bir duygunun peşinden sürüklenmişlerdir. Yetenekli insanların iyi bir senaryo yazmalarının sebebi ise genelde şudur: Seyirciye dokunmak arzusuyla harekete geçmişlerdir.
Sayfa 17
"Bir kültür, içtenlikli ve güçlü bir hikâye anlatımı olmadan gelişemez. Toplum gösterişli ama içi boş ve sahte hikâyelerle tekrar tekrar karşılaştığında yozlaşmaya başlar."
Sayfa 22
Reklam
Her ne kadar hikâye anlatımında rastlantıya yer olsa da bir hikâye, ne denli değer yüklü olursa olsun, sadece tesadüfi olaylardan inşa edilemez.
Edebi yeteneğin malzemesi sözcüklerdir: öyküleme yeteneğinin malzemesi ise hayatın ta kendisidir.
Hikâye hem canlı bir hayal gücünü hem de güçlü bir analitik düşünceyi gerektirir. Kendini ifade etmek asla işin püf noktası değildir çünkü bilinçli veya bilinçsiz, dürüst veya yapmacık, akıllıca veya aptalca bütün hikâyeler yazarını, onun insanlığını veya insanlıktan yoksun oluşunu aynen yansıtır.
Yazmaya aşık olmalı ve yalnızlığa katlanmalısınız.
Reklam
Dünyada kötülük arıyorsak yanlış yerlere bakıyoruz... Kötülük aslında burada, tam da içimizdedir.
Sayfa 401Kitabı okudu
Film estetiğinin yüzde sekseni görsel, yirmisi işitseldir. Biz seyretmek isteriz, dinlemek değil.
Sayfa 386Kitabı okudu
...kendimizi boğuluyormuş gibi hissedersek, bizi su yüzüne çıkaracak en kestirme yol, "Ne istiyorum?" diye sormak, bunun dürüst cevabına kulak asmak, sonra da arzunun peşine düşme iradesini kendimizde bulmaktır.
Sayfa 372Kitabı okudu
Karanlık çağlar boyunca keşişler "Bir iğnenin ucunda kaç melek dans ediyor?" yollu sorular sorarken bütün düşünce faaliyeti durmuştu. Buna kuşkuyla yaklaşıp biraz daha derinlere bakınca aslında ortaçağda düşünsel hayatın şiir formunda da olsa canlılığını sürdürdüğünü tespit ettim. Metafor çözüldüğünde, araştırmacılar "Bir iğnenin ucunda kaç melek dans ediyor?" sorusunun bir metafizik sorusu değil, fizik sorusu olduğunu keşfettiler. Burada tartışma konusu atomun yapısıydı: "Küçük ne kadar küçüktür?"
Sayfa 371Kitabı okudu
Reklam
İnsanın yapabileceği hayal edebileceğiiz her şey çoktan yapılmıştır, hem de sizin hayal edemeyeceğiniz tarzlarda. Bunların hiçbiri melodram değildir, bunlar basitçe insani olan hadiselerdir.
Sayfa 367Kitabı okudu
Kovalamaca kaçmak ve hayatta kalmak için fiziksel dünyayla mücadele eden insanın toplum tarafından takip edilmesidir. Bu, saf bireydışı çatışmadır, saf sinemadır, kamera ve kurgu makinesiyle yapılmak istenen en doğal şeydir.
Sayfa 364Kitabı okudu
...hiç kimse ve hiçbir şey tesadüf eseri ortaya çıkıp sorumlu sırtımızdan almayacaktır. İşlemediğiniz bir suç yüzünden hayatınızın geri kalanını kilitli bir hücrede geçirebilirsiniz. Yine de her sabah uyanıp anlam yaratmak zorunda kalırsınız. Kafamı duvarlara mı vururum, yoksa günlerimi değerlendirmenin bir yolunu mu bulurum? Hayatımız kesinlikle kendi elimizde. Deus eks machina bir hakarettir, çünkü bir yalandır.
Sayfa 356Kitabı okudu
...kötülüğün tanımı şu değil midir: Başkalarına zarar vermek ve bundan zevk almak.
Sayfa 354Kitabı okudu
En kötü insanlar bile kendilerinin iyi olduğuna inanır.
Sayfa 345Kitabı okudu
133 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.