Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hint Mitleri

A. L. Dallapiccola

Hint Mitleri Gönderileri

Hint Mitleri kitaplarını, Hint Mitleri sözleri ve alıntılarını, Hint Mitleri yazarlarını, Hint Mitleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her bir yaratılış döngüsünün başında yaratılışın bütüncül kaynağı olan yumurtayı Brahma'nın kırdığı söylenir. Kabuğun iki yarısı göğü, yeri ve evrenin yirmi bir bölgesini oluşturur. Yumurtanın iç ve dış zarlarından dağlar, bulut ile sisler; damarlarından nehirler; sıvısından okyanuslar oluşur. Bu mitin bir başka şeklinde ise yumurta, yaşamın ortaya çıkabilmesi için kırılmadan kalır ve bunun yerine yaratılışın tamamı kırılmamış yumurta kabuğunun içinde gerçekleşir.
Büyük yangın, ardından gelen sel baskını, yeniden doğuş ve son olarak da evrenin yapısı kutsal Hint edebiyatındaki büyük temalardan bazılarıdır.
Reklam
Şiva yaratıcı, yok edici, evrenin koruyucusu, gerçeğin hem gizleyicisi hem ortaya çıkarıcısı ve aynı zamanda da ödüllendiricidir. Tıpkı Vişnu gibi Şiva da kendi yaratılış kaderine karşı tümüyle kayıtsızdır. Şiva, dünyayı yaratılış döngüsünün başlangıcında ve sonunda harekete geçirdiğinde, yok ediş dansıyla kendi kaderi de yanıp kül olacaktır.
Kalıcı ve değişmez görünen dünya, okyanusun yüzünde ancak bir balondur. Nitekim zamanı geldiğinde, Vişnu evrenin yok edicisi de olabilmektedir. Kozmik döngünün sonunda dünyayı tekrar emer ve yeni bir yaratılışa kadar onu dönüştürür.
Purana Purana adı verilen Sanskritçe metinler, yüzlerce yılı aşkın bir sürede derlenmiştir ve Hintlerin töresel bilgilerini içeren bir ansiklopedi olarak tanımlanabilir.
Büyük kutsal varlıklar "geniş bir aile" tarafından ve çilecileri, ermişleri (rishiler), kutsal müzisyenleri (gandharvas), cennet güzelliklerini, kutsal fahişeleri (asparalar) ve insan ilişkilerine sevecenlikle katılan sayısız yarı kutsal varlıkla çevrelenmiştir. İşte Prunalarda anlatılan pek çok mite bu çok çeşitli ve canlı karakterler ilham kaynağı olmuştur.
Reklam
İnsanı anlamlı bir yaşama götürecek ve nihai olarak yeniden doğuş (samsara) zincirini kıracak tek şey dinsel bağlılıktır.
En önemli şey toplumsal düzendi. Her birey, doğumuyla birlikte dört kasttan (varna, renk) birine ait oluyordu. Bu kast sisteminin başında Vedik töresel bilgisine yalnızca onların ulaşabildiği ve diğer sınıflar adına rituel yürütme yetkisine sahip Brahmanlar gelmekteydi. Diğer sınıflar; savaşçılar (kshatriyalar), tarım işçileri veya tüccarlar (vaishyalar) ve kölelerden (shudralar) oluşmaktaydı.
Aynı zamanda Brahmanizm olarak da bilinen Vedik dini, çoğunlukla Brahmanlar tarafından gerçekleştirilen, özenle hazırlanmış kurban sunma ritüellerine dayanmaktaydı. Bu dini ritüellerin her bir kelimesi gerekli tonlamalara uyarak telafuz edilmek zorundaydı ve tören süresince yapılan her hareketin gizemli bir anlamı vardı. Herhangi bir tapınak veya put bulunmamaktaydı. Bunun yerine tapınma, özenle hazırlanmış yapısıyla evreni yansıtan kurban sunma alanı etrafında yoğunlaşıyordu. Kurbanlar, insanlığın refahını gözetecek olan tanrıları harekete geçirdikleri için son derece önemliydi.
Vedik tanrılarının pek çoğu, şafak vakti, yağmur, yangın veya gök gürültüsü gibi doğa olaylarının kişileştirilmiş haliydi.
Reklam
Aryanlar, Hint yazıtlarının kutsal dili olan Sanskritçeye bir giriş niteliğinde olduğuna inanılan dört adet Vedayı, "bilginin kitaplarını", yazıya geçirmişlerdir. Bu ilahi derlemelerinde, bazıları bugünkü Hinduizm'e kadar ulaşmış olan birçok tanrı övülmüştür.
MÖ 2000 yılının ortalarına gelindiğinde Hint Medeniyeti, muhtemelen, Hint Yarımadası'nın kuzey kısmının tamamından fazlasını istila etmiş olan Aryanların, adım adım ilerleyen yayılmacı saldırılarının bir neticesi olarak gerilemiştir.
Çoğunlukta olan Hintleri birleştiren bağlayıcı güç, kesin olarak ortak dini inançlara ve budunsal yasalara dayanan toplumsal bir yapıdır ve bu yapı Hindu dininin ve kültürünün temelini oluşturmaktadır.
Aşağı yukarı, Atlas Okyanusu'ndan Ural Dağları'na kadar uzanmış Avrupa kadar geniş olan Hindistan Yarımadası, farklı geçmişlere sahip, farklı dilleri konuşan ve her biri kendi dinsel veya kültürel gelenekleriyle yaşayan pek çok halka ev sahipliği yapmaktadır.
133 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Okumaya başlamadan önce kitap hakkında pek umudum yoktu, fakat okudukça Hint mitolojisinin ne denli bir zenginlik barındırdığını hayretler içinde okudum. Hint mitolojisinin zenginliği, en az Yunan ve Mısır mitolojisi kadar mevcut. Ganj nehrinin mitolojide nasıl oluştuğu, Tanrıların yeryüzüne verdiği gazabı, Hayvanların Hint mitolojisindeki değeri, kitabı daha ilgi çekici kılıyor. Ayrıca çok güzel resimlerle süslendirilmiş. Kitapla ilgili söyleyebileceğim negatif tek şey ise, konu başlıklarının çok olması, bu nedenle asıl konuda bir karmaşıklık yaşabiliyorsunuz. Sizin de benim mitolojilere veyahut oranın coğrafi özelliklerine ilginiz var ise kesinlikle tavsiye ediyorum.
Hint Mitleri
Hint MitleriA. L. Dallapiccola · Phoenix Yayınları · 200021 okunma
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.